Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Киър Стармър се срещна с Еманюел Макрон в началото на визитата си във Франция

Киър Стармър и Еманюел Макрон
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британският премиер Киър Стармър беше приветстван в Париж от френския президент Еманюел Макрон преди церемонията по откриването на Параолимпийските игри. Той пристигна от Берлин, където се срещна с германския канцлер Олаф Шолц в рамките на обиколката му за рестартиране на отношенията с ЕС след Брекзит.

Официалната част от посещението на Стармър във Франция започва днес, но той вече бе приет от Макрон в Елисейския дворец, след което присъства и на церемонията по откриването на Параолимпийските игри във френската столица. 

По-рано в Берлин премиерът заяви, че подготвяният нов двустранен британско-германски договор за сътрудничество ще помогне за "постигане на резултати за трудещите се хора и ще задълбочи връзките в области като отбраната, сигурността, науката, технологиите, бизнеса и културата". Целта на Стармър е да бъде стимулирана икономиката и търговията след Брекзит. 

Киър Стармър обаче беше критикуван за липсата на амбиция в опита си да възстанови отношенията с ЕС, след като отхвърли идеята за свободно движение на лица под 30 години и повторно присъединяване към студентската програма "Еразъм" още преди разговорите да започнат. 

Въпреки че Стармър описа предоговарянето на някои аспекти на Брекзит като "възможност, която се дава веднъж на поколение", има опасения, че той не желае да бъде гъвкав по отношение на предложение като това за младежката мобилност, което е силно подкрепяно в ЕС, смятат политически наблюдатели на Острова.

По публикацията работи: Мария Петрова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Киър Стармър и Володимир Зеленски

Премиерът на Великобритания Киър Стармър обеща подкрепа на Украйна "днес и винаги"

Премиерът на Великобритания Киър Стармър обеща подкрепа на Украйна, която днес, под знака на продължаваща руска инвазия, чества 33 години независимост от бившия Съветски съюз.   Киър Стармър каза на украинците, че Обединеното кралство ще ги..

публикувано на 24.08.24 в 16:18
Киър Стармър, лидер на победилата Лейбъристка партия

Какво ще каже в първата си голяма реч като премиер Киър Стармър?

В послание на британския премиер Киър Стармър към нацията, което ще бъде отправено в реч във вторник, се посочва, че животът в Обединеното кралство ще се влоши преди да се подобри. Британският премиер ще отбележи седмицата преди завръщането на..

публикувано на 25.08.24 в 13:24
Министър-председателят на Великобритания Киър Стармър

Киър Стармър заяви, че следващият бюджет на Великобритания ще е "болезнен"

В първата си голяма реч като министър-председател на Обединeното кралство Киър Стармър обеща да се справи с проблемите, пред които е изправена страната и "да бъде съден по делата, а не по думите“. Той обвини предишното правителсво на консерваторите,..

публикувано на 27.08.24 в 17:15
Киър Стармър

Киър Стармър търси приоритетен достъп до германската икономика за британския бизнес

Британският премиер Киър Стармър пристигна на посещение в Германия, заявявайки преди да тръгне, че ще търси приоритетен достъп до германската икономика за британския бизнес пред откриваща се "възможност веднъж на поколение" за рестартиране и коригиране..

публикувано на 28.08.24 в 07:48
Министър-председателят на Великобритания Киър Стармър (вляво) и канцлерът на Германия Олаф Шолц - Берлин, 28 август 2024

Стармър: Договорът с Германия е шанс за цяло едно поколение

Подготвяният нов договор за сътрудничество с Германия е "шанс за цяло едно поколение“ за рестартиране на отношенията с ЕС след Брекзит, заяви британският премиер Киър Стармър, който е на посещение в Берлин. На съвместна пресконференция с..

публикувано на 28.08.24 в 15:56
ВИЖТЕ ОЩЕ

Доган за изключването на Пеевски: Крайно време беше, няма връщане назад

От "ДПС Доган Пресцентър" разпространиха във Фейсбук страницата си видео с изказването на почетния председател Ахмед Доган на проведеното във вторник заседание с Централното оперативно бюро на ДПС.  "Беше крайно време това да се случи" - заявява Доган по..

публикувано на 29.08.24 в 04:22

Върховният съд на САЩ остави в сила ограниченията върху плана за студентските дългове

Върховният съд на САЩ отхвърли молбата на администрацията на президента Джо Байдън да отмени ограниченията, наложени на плана за намаляване на студентските дългове. Висшите магистрати отхвърлиха спешното искане, внесено от администрацията на Байдън, с..

публикувано на 29.08.24 в 03:43
Деца, използващи вейпове в Лондон, Великобритания

Британски лекари призоваха правителството да забрани ароматизираните и еднократни вейпове

Лекарите в Обединеното кралство заявиха, че правителството трябва да забрани ароматизираните и еднократни вейпове, за да предпази децата от нарастваща епидемия от употреба в страната. Търговците на Острова примамват децата с цветове, марки и аромати като..

публикувано на 29.08.24 в 01:56
Президентът на Украйна Володомир Зеленски

Зеленски отново призова съюзниците да разрешат използването на оръжия с дълъг обсег

Още жертви от мирното население е дала Украйна тази вечер. При руска въздушна атака е бил поразен град Купянск, който е опорен пункт на украинската армия в Харковска област. Новината бе съобщена от президента Володимир Зеленски. Той повтори призива си към..

публикувано на 28.08.24 в 20:56
Павел Дуров

Собственикът на "Телеграм" Павел Дуров пред френски съд след четири дни арест

Руският милиардер, собственик на "Телеграм", Павел Дуров е бил изпратен пред френски съд след четири дни арест.  Той беше задържан на летище "Бурже" в събота заради обвинения в съучастие в киберпрестъпления. Арестът на Павел Дуров е приключил,..

публикувано на 28.08.24 в 19:45

Синдикатите в здравеопазването подготвят протести заради липсата на колективен трудов договор

От Медицинска федерация "Подкрепа“ към КТ "Подкрепа" започват подготовка за национални протести и поетапно ефективно преустановяване на работа във всички структури в отрасъл "Здравеопазване“, в които функционират синдикални поделения на..

публикувано на 28.08.24 в 19:45
Министърът на външните работи на Турция Хакан Фидан

Турският външен министър на неофициална среща на външните министри от ЕС

Турският външен министър Хакан Фидан заминава утре за Брюксел за участие в неофициална среща на външните министри на ЕС от формата "Гимних", съобщиха турски медии, позовавайки се на дипломатически източници. По време на разговорите министърът на..

публикувано на 28.08.24 в 19:36