Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Борис Попиванов: Сблъсъкът за това как ще се яви ДПС на изборите ще е брутален

Това е най-жестокият конфликт в голяма българска партия от началото на демокрацията, отбеляза политологът

| Интервю
Борис Попиванов
Снимка: Савина Спасова

"Този случай е видимата, битовата страна на може би най-тежкия, драматичния, жестокия конфликт, който се е случвал в голяма българска партия от началото на демокрацията. Имало е в историята разцепления, напускания, скандали, но никога на такова високо равнище. На много нива протича това". 

Това коментира пред БНР политологът доц. Борис Попиванов относно случващото се в ДПС и сараите на Ахмед Доган. 
По думите му това, което по-малко виждаме, са сблъсъците на местно равнище между привърженици на двете страни. Според него те ще се ожесточат заради наближаващата необходимост от регистрация на листи.

"Това е един пропаганден сблъсък между две линии, всяка от които се стреми да монополизира обяснението за ситуацията пред избирателите на ДПС. Едната линия е тази на Делян Пеевски, която претендира, че раздава справедливост, че се бори с дерибеите, чийто главатар вече очевидно е Ахмед Доган и който показва имотите на Доган и казва "Вижте как живее той, а как живеете вие - обикновените избирателите на ДПС. Другата линия е на Ахмед Доган, която въплъщава разбирането, че султанът е единственият гарант за целостта на империята и че колкото и да са силни, каквито и правомощия да имат, те не могат по никакъв начин да оспорват неговата финална дума. Сблъсъкът на тези две линии ще роди развитието на ситуацията в следващите седмици", изказа мнението си политологът в интервю за предаването "Хоризонт за вас". 

Според него е много важно как ще бъде възприета атаката - дали Доган ще бъде възприет като жертва, който се опитват да изгонят от дома му, или напротив - като справедливост, на която времето трябва да дойде. Нагласите на хората ще се разберат в следващите дни, добави той. 
Календарът за изборите е твърде наситен, твърде бързо наближават крайните срокове - както за регистрация на партии, така и на листи, поради което сблъсъкът по отношение на това как ще се явява, с колко свои разновидности ДПС, ще бъде изключително брутален, смята Борис Попиванов. Според него за Пеевски е изключително важно той да изглежда като представител на автентичното ДПС

"Неговите амбиции, неговата претенция да бъде ключова фигура в цялата българска политика се основават на разбирането за сила. В тази ситуация, в която електоратът на ДПС е разколебан, ще бъде изключително тежък избор. Затова е доста логичен стремежът на Пеевски да представи себе си като единствения истински лидер на ДПС, а останалите като хора, които имат своите кусури, които имат своите проблеми с правораздавателните органи и такива, за които няма основание да бъдат припознати от избирателите като техни представители. Това е битката, която Пеевски води". 

В БСП също излизат на преден план съдебни неизвестни, свързани с това кой има право да регистрира партията/коалицията, коментира още Попиванов. Той добави, че там отново подозренията са, че може да се стигне до драматични развития. 

"БСП и ДПС са единствените политически сили, които са имали непрекъснато присъствие в българския парламент от началото на промените насам и в тях са най-видимите симптоми на тежки кризи", изтъкна политологът. Според него това е проблем на цялата българска партийна система, която все по-трудно представлява българските избиратели и решава проблемите на хората. 

Борис Попиванов коментира и номинациите за български еврокомисари. Според него целият процес е трябвало да се води на много равнище, включително в самия ЕС и включително като преговори за оптимално подходящи за България ресори. Ние просто ще чакаме какви ще бъдат решенията в Брюксел и разпределението на ресорите, каза политологът. 
Цялото интервю на Добринка Добрева с Борис Попиванов в предаването "Хоризонт за вас" чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Парк

МВР: Спорът за собствеността на обитаваните от Ахмед Доган два имота е от частен характер

Министърът на вътрешните работи Атанас Илков коментира, че спорът за собствеността на двата имота, обитавани от почетния председател на ДПС Ахмед Доган, е от частен характер. Той потвърди, че след подаден сигнал на телефон 112 за вилата в Бояна, служители на МВР са пристигнали на място и са изяснили ситуацията. Служители на охранителна фирма..

публикувано на 30.08.24 в 15:21

Привърженици на ДПС се опитаха да нахлуят в "сараите на Ахмед Доган" в "Бояна"

Ескалира напрежението пред имота в столичния квартал   "Бояна" известен и като "сараите на Ахмед Доган". Около 100 привърженици на почетния председател на ДПС, които от сутринта се събраха пред къщата, която той от много години обитава, се опитват да нахлуят в имота. Сред тях са синът на Доган - Демир, съпредседателят на ДПС Джевдет..

публикувано на 30.08.24 в 15:07

Десетки са опасните сгради в община Девин

Десетки опасни и рушащи се сгради са установени на територията на община Девин. Събарянето им може да стане след тежка процедура за сметка на собствениците или общината, а сметката става солена.   Една от опасните сгради се намира в девинския кв. "Настан". Къщата е на повече от 100 години и има повече от 10 съсобственици. Половината от нея е..

публикувано на 30.08.24 в 15:02

Хуманитарен конвой беше поразен от израелска ракета в ивицата Газа

Хуманитарен конвой беше поразен от израелска ракета в ивицата Газа. В същото време Израел и "Хамас" се споразумяха за паузи в сраженията, по време на които да бъде извършена ваксинация срещу полиомиелит на децата в анклава. Израелска ракета е поразила конвой, превозващ медицински консумативи и гориво за болница на Обединените арабски емирства..

публикувано на 30.08.24 в 14:53

Израелската армия прекратява операцията си в южната част на Газа

Израелските отбранителни сили (IDF) обявиха в петък, че са приключили операциите си в южната част на Ивицата Газа след повече от три месеца. В публикация в социалната медия Telegram, цитирана от Ройтерс, израелските военни казаха, че по време на операциите си на юг са елиминирали над 250 "терористи" и са унищожили 6 тунела, използвани..

публикувано на 30.08.24 в 14:50

119 заподозрени за членство в "Ислямска държава" са задържани в Турция

Турските власти са задържали през последната седмица 119  души, заподозрени за членство в "Ислямска държава", съобщи "Хюриет дейли нюз", като се позовава на публикация на министъра на вътрешните работи Али Йерликая в платформата "Х". Това са поредните масови арести на предполагаеми членове на терористичната групировка, съобщава БТА. В началото на август..

публикувано на 30.08.24 в 14:28

Рязко забавяне на годишната инфлация в еврозоната през август до 2,2%

Годишна инфлация в еврозоната се забавя рязко през август, става ясно от данните на Евростат. Индексът достига 2,2% през месеца, което е с 0,4 процентни пункта по-малко спрямо предишния месец (2,6%) и се доближава все повече до целта на Европейската централна банка от 2%. Това е най-слабата инфлация в еврозоната от юли 2021 г. насам...

публикувано на 30.08.24 в 14:27