Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЦИК не е започнала регистрацията за изборите, членовете ѝ не са били допуснати до работните си места

Снимка: БТА

Повече от 5 часа регистрацията на партиите в ЦИК за поредните парламентарни избори не може да започне. Причината - спорът между двете фракции на ДПС - около Ахмед Доган и Делян Пеевски - кой трябва да се регистрира първи.

По-рано днес ЦИК обсъди на закрита среща казуса, а редовното заседание на комисията в 14 часа започна със скандал. Причината е, че мястото, предоставено за приемане на документите, е било недостъпно за дежурните представители на ЦИК, като те не са били допуснати да заемат местата си и да започнат нормална регистрация в 09.30 часа.

Председателстващият заседанието Димитър Димитров предложи да бъде отправено искане до председателя на парламента за промяна на мястото, където да се прави регистрацията на формациите. Предложението беше оспорено от Севинч Солакова и Ерхан Чаушев.

На заседанието присъстват 10 члена на Комисията, председателят на ЦИК Камелия Нейкова е в командировка извън страната.

По публикацията работи: Георги Даскалов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Школа за обучение на овчари на остров Сардиния приема желаещи за втора поредна година

Школата за обучение на овчари на остров Сардиния приема желаещи за втора поредна година. В първото издание са участвали 15 ученици. Сред тях, някои наследили семейния занаят, завърнали се имигранти и други желаещи да запазят тази традиция на   Сардиния. Целта на областната управа, която финансира школата за овчари е също вътрешността на остров..

публикувано на 02.09.24 в 17:06
Руският президент Владимир Путин

Говорител на ЕК за визитата на Путин в Монголия: Тя е страна по Римския статут с всички правни задължения

"Монголия е страна по Римския статут по отношение на Международния наказателен съд от 2002-ра година с всички правни задължения, които произтичат от това". Така говорителката на Европейската комисия Набила Масрали отговори на въпрос дали страната трябва да предаде на съда руския президент Владимир Путин, който се очаква да пристигне на официална..

публикувано на 02.09.24 в 16:52
проф. Евгения Иванова

Проф. Евгения Иванова: Сега е моментът да се разбие капсулираното гласуване за ДПС

Физически сблъсъци и дърпане на електорат от ДПС и сега е мъментът да спре капсулираното гласуване, очаква проф. Евгения Иванова, преподавател по политически науки, като резултата от битката между двете фракции.  В интервю пред БНР тя коментира разцеплението в ДПС и предстоящите избори. Цветелина Пенева: В ЦИК днес не е регистрация,..

публикувано на 02.09.24 в 16:45

ЦИК прие едновременно документите на двете фракции в ДПС - около Доган и около Пеевски

Централната избирателна комисия прие едновременно документите на двете фракции в ДПС - около Ахмед Доган и около Делян Пеевски, за регистрация за предсрочните парламентарни избори на 27 октомври. И двете формации ще участват чрез коалиции с чужди регистрации. След почти 7 часа чакане да стартира процедурата по приемане на документи за..

публикувано на 02.09.24 в 16:16
Панорамен изглед към крепостта при с. Дебнево, след приключване на тазгодишните проучвания

Археолози откриха в Дебнево златни монети от времето на Юстиниан Велики

Археолози от Националния исторически институт, с музей към БАН, откриха при разкопки в троянското село Дебнево златни монети от времето на император Юстиниан Велики. След 32 годишно прекъсване, през 2019 г. проучванията в Калето са подновени. Това лято са открити нови ценни предмети, които допълват информацията за този исторически обект,..

публикувано на 02.09.24 в 16:06

Турция е отправила официално искане да се присъедини към БРИКС

Турция е отправила официално искане да се присъедини към групата държави с бързоразвиващи се пазарни икономики БРИКС, предаде Блумбърг. Югоизточната ни съседка цели да засили влиянието си на глобално равнище и да установи нови отношения отвъд традиционните си съюзници на Запад, твърдят хора, запознати с въпроса. Желали да запазят анонимност..

публикувано на 02.09.24 в 16:03
Ракетна система

Румънското правителство одобри проекторешение за даряване на ракетна система "Пейтриът" на Украйна

Румънското правителство одобри проекторешение за даряване на ракетна система "Пейтриът" (Patriot) на Украйна. Проектът трябва да бъде разгледан спешно от парламента в Букурещ, съобщава Радио Румъния, цитирано от Ройтерс. Говорителят на кабинета Михай Константин обясни, че след одобрението на депутатите, правителството ще може да увеличи и..

публикувано на 02.09.24 в 15:56