Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борислав Гуцанов: Регистрацията на БСП няма да бъде спъната

Според него Нинова прави всички усилия да срине лявото обединение

| Интервю
Снимка: БГНЕС

Регистрацията на БСП няма да бъде спъната, заяви пред БНР Борислав Гуцанов - председател на ПГ на "БСП за България" и член на Изпълнителното бюро на Националния съвет на партията.

"Не се е случвало за 133 години председател на партията да направи такова нещо. Такъв егоцентризъм и такова виждане единствено и само за себе си не се е случвало. В историята на партията не се е случвало бивш председател да поставя личните си интереси над партийните - това, което в момента се случи. Нинова нямаше как да не си подаде оставката, защото избирателите на БСП от близо 1 млн. паднаха на 150 хил. - нямало е друг такъв срив в БСП в цялата ѝ история. С подаването ѝ тя вече няма правомощия. Националният съвет е взел решение кой да изпълнява функцията. Това, което прави Нинова, е абсурдно", коментира той и добави мнението си:

"Явно е имало едно чуждо тяло вътре в БСП и неразбиране как функционира БСП. Така или иначе това е затворена страница. Нинова не остави друга възможност на членовете на Националния съвет от това, което направихме - да бъде изключена от партията. Не може с едната ръка да си даваш оставката, а с другата ръка в съда да се пускат жалби срещу тази оставка".

По думите му ситуацията в БСП и ДПС е много различна. Надяваме се съдебната система да се произнесе по най-бързия начин, за да не може да бъде осуетено участие на БСП, каза Гуцанов.

Според него Нинова прави всички усилия да срине лявото обединение. "Започвам да си мисля, че това е била една от нейните цели през всичките тези години, за да пада резултатът на БСП", смята той.

В интервю за предаването "Преди всички" той съобщи, че в четвъртък ще бъде подписано споразумение за широка лява коалиция за изборите. Партиите, които ще се включат са 20, а може да има и други, каза председателят на ПГ на БСП. 

"След повече от 10-годишно разделение на лявото пространство има реален шанс това да се случи - да се явим на изборите заедно. Това отдавна трябваше да стане. Не беше необходимо всички да изпием горчивата чаша, за да разберем, че трябва да сме обединени. По-добре е да го направим, отколкото отново да се тюхкаме какво се случва". 
БСП - обединена левица - това е смисълът, категоричен бе Борислав Гуцанов.

Цялото интервю на Диана Дончева с Борислав Гуцанов в предаването "Преди всички" чуйте в звуковия файл. 
По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
 Урсула фон дер Лайен

Фон дер Лайен е започнала разговори с кандидатите за еврокомисари, представя ги на 11-и септември

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен е започнала разговори с номинираните за еврокомисари кандидати от страните членки. Това съобщи за БНР информиран източник от Брюксел. Той допълни, че Фон дер Лайен ще представи избраните от нея на 11-и септември. България е единствената страна от ЕС, която е спазила изискването двамата..

публикувано на 03.09.24 в 12:56
Волен Сидеров регистрира

"Атака" и "Булгари" се регистрираха за изборите в ЦИК

Работата на ЦИК е възстановена и днес без напрежение започна приемът на документи на политическите формации за участие в предсрочните парламентарни избори на 27 октомври До обяд две партии подадоха документи. Партия "Атака" има амбиции да възвърне позициите си - каза лидерът й Волен Сидеров, който днес освен от съпартийци, дойде в ЦИК..

публикувано на 03.09.24 в 12:33

Украйна критикува Монголия, че не е арестувала Путин

Украинското министерство на външните работи критикува Монголия, че не е арестувала руския президент Владимир Путин, който е на официална визита в страната - първа след издадената заповед за арест от Международния наказателен съд. Говорител на ведомството се закани, че Украйна ще работи със своите съюзници, за да гарантира, че Монголия ще понесе..

публикувано на 03.09.24 в 12:16

Грънчарството - емблематично за Берковица

В Берковица някога са се развивали много занаяти като бубарство, бакърджийство, златарство, коларо-железарство, грънчарство. Типичните за берковското грънчарство форми са трапезната керамика и предметите за бита като паници, гърнета, ръкатки, вази и кани. Най-впечатляващата от всички съдове обаче и до днес си остава "Дяволската кана"...

публикувано на 03.09.24 в 11:57
Румен Драганов

Румен Драганов: Големият интерес към морето ще продължи до към 15-и септември

Около 380 хиляди българи ще пътуват за празничните дни през септември. Това съобщи пред БНР Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценки в туризма. "Около 60 хиляди от тях ще отидат в чужбина, като 35 хиляди ще са в Гърция". Големият интерес към морето ще продължи до към 15-и септември , прогнозира той в предаването "Хоризонт до..

публикувано на 03.09.24 в 11:54
Румен Радев

Румен Радев: Иван Гарелов осъзнаваше мисията да служи на обществото с критични и безпристрастни позиции

"В лицето на Иван Гарелов днес обществото ни се раздели с една от най-забележителните личности на българската журналистика, която до края на дните си отстояваше истината с почтеност и просветеност". Това заявява президентът Румен Радев по повод загубата на уважавания журналист и общественик. В съболезнователния си адрес държавният..

публикувано на 03.09.24 в 11:51
Атанас Запрянов

Запрянов: Изпратените на Украйна самоходни артилерийски установки са с отпаднала необходимост

Министърът на отбраната Атанас Запрянов потвърди, че България е изпратила на Украйна самоходни артилерийски установки "Гвоздика". Той уточни, че това е въоръжение с отпаднала необходимост, поради което не се налага изрична нова санкция на Народното събрание.  България е изпратила осем пакета с въоръжение, техника и боеприпаси на Украйна. Всички..

публикувано на 03.09.24 в 11:33