Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Каква информация може да получим от електронното си здравно досие?

| Интервю
Снимка: МЗ

От началота на седмицата всеки пациент може да види в електронното си досие своя персонален план за здравна грижа. Това съобщи пред БНР Борис Костадинов, директор на дирекция "Софтуерна интеграция" в “Информационно обслужване”.
"Това е новият модул. Може да проследите всички профилактични прегледи, имунизации и изследвания, които ви се полагат по здравна каса". 

Министерството на здравеопазването, съвместно с Министерството на електронното управление, организира изнесени пунктове, където да се оказва съдействие на гражданите, които искат да прегледат електронното си здравно досие. Помощ  оказват и служители в Регионалните здравни инспекции, Регионалните здравноосигурителни каси и офисите на "Информационно обслужване".

Всеки български гражданин разполага с такова. То дава достъп до лабораторни резултати, рецепти, болничен предстой, информация за кръводарявания, медицински бележки. Освен това всеки родител има достъп и до данните на своите деца. 

Хората засега ще виждат ограничен обем от информация, обясни репортерът на "Хоризонт" Елена Бейкова. Тя  вече е посетила един от пунктовете, където може да направиш преглед на здравното си досие, след като представиш лична карта, имейл и телефонен номер, както и след подписване на заявление за информирано съгласие. 

Направи ми впечатление, че и възрастни хора търсеха информация, посочи Бейкова.

"Да може при необходимост да си правим справка", "Да видим какво точно правят джипитата".

Борис Костадинов обясни в предаването "Преди всички", че досието работи директно с Националната здравна информационна система. 

"Записи има от началото на 2021 година. Лекарите са задължени да въвеждат информация там, но това невинаги се случва. Важно е да има информационни кампании и пациентите да изискват да се въвеждат техните записи". 

Той коментира съществуващата разлика при базата данни в зависимост от това дали влизаме през НЗОК, или през мобилното приложение. 

"Това са различни системи, но не би трябвало да има различна информация, защото по закон лекарите са длъжни да подават информация и на двете места". 

Информация за прегледи може да се въвежда най-много до месец назад, каза той.

"Всяка медицинска услуга, независимо дали е платена, или по каса, трябва да влезе в медицинското досие. 

Все още текат дискусии кой лекар до каква информация да има достъп.

Чисто юридически трябва да се изчисти предоставянето на достъп на трети лица, които са опълномощени. Например, ако вашите родители биха искали да ви предоставят такъв". 

Цялото интервю може да чуете в звуковия файл.
По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В община Добричка ще има референдум за ветропарковете

На извънредното си заседание днес общинските съветници от Община Добричка решиха, че да има или не ветроенергийни паркове на територията на общината ще отсъдят жителите й на местен референдум. Той ще се осъществи на 27 октомври, което означава, че в 68 села имащите право на глас ще участват в избори две в едно. Предложението за свикване на..

публикувано на 04.09.24 в 14:06

Максимална парична санкция за рисково шофиране на младеж от Перник

Максимална парична санкция за рисково шофиране ще бъде наложена на 19-годишен младеж от Перник, съобщиха от полицията. Освен глобата ще му бъдат отнети и 13 контролни точки. За драстичните нарушения чрез социалните мрежи са сигнализирали граждани. След множеството публикации и видеоклипове в социалните мрежи на автомобил, движещ се с..

публикувано на 04.09.24 в 14:01
Васил Терзиев

Кметът на София е притеснен за бъдещето на "Софинвест"

Кметът на София Васил Терзиев заяви, че под риск е поставена работата на общинското дружество "Софинвест". То е едно от шестте, чийто ръководства бяха сменени от Столичния общински съвет.  Терзиев посочи, че при смяната на членове на Управителния съвет на въпросното дружество е назначен човек, който има само икономическо образование, без да е инженер или..

публикувано на 04.09.24 в 14:00

Общината в Кюстендил пита гражданите как да се определя такса смет

Анкета как да се определя от 1 януари догодина таксата смет инициира Общината в Кюстендил. Кампанията ще продължи до понеделник в града - онлайн и хартиено, след което резултатите ще бъдат качени на сайта за обществено обсъждане, преди да се внесе за решение в Общинския съвет, съобщи кметът Атанасов. С Постановление на МС от 4 април тази..

публикувано на 04.09.24 в 13:42

Засилени мерки за сигурност заради панаира в Солун

Гръцката полиция предупреждава туристите от петък да избягват движение в центъра на Солун поради засилени мерки за сигурност. От петък се въвеждат изключителни мерки по охрана на центъра на Солун, където започва 88-ият есенен международен панаир. Затворени ще са много улици. В охраната ще се включат и специални части за борба с безредиците...

публикувано на 04.09.24 в 13:16
Димитър Главчев

Правителството ще гледа промени в закона, услесняващи колективни искове към нелоялни търговци

Правителството ще разгледа проект за законодателни промени, с които да бъдат улеснени колективни искове към нелоялни търговци. Промените са свързани със синхронизирането на българската нормативна уредба с европейска директива, обясни служебният премиер Димитър Главчев. "Която директива позволява да се предявяват колективни искове. Юристите..

публикувано на 04.09.24 в 13:15
Маргарет Талев

Маргарет Талев: Потребителят в социалната мрежа трудно може да разбере какво консумира - новини, мнения или пропаганда

Социалните мрежи играят все по-голяма роля за информиране на хората. Атрактивни постове, в които границите между мнение и новина е размитa грабват вниманието. От друга страна алгоритмите на някои платформи създават благоприятна среда за дезинформация. На този фон в Съединените Щати върви президентска кампания с големи залози...

публикувано на 04.09.24 в 13:13