Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какво може да се направи, за да стане учителската професия по-привлекателна?

| Интервю
Снимка: Училище „Христо Ботев“ в Ню Йорк

Страната ни е изправена пред недостиг на учителски кадри. Очаква се връщането на над 2500 пенсионирани преподаватели в системата на училищното боразование, съобщи Янка Такева, председател на Синдиката на българските учители. Тя отбеляза, че най-осезаем недостиг има при математиците, химиците и биолозите. 

Лилия Тодорова, директор на 108-мо училище в София, смята, че се правят постъпки за преодоляване на проблема със застаряващите кадри в преподавателския състав, но не е сигурна, че те са достатъчни. 

"Имаме колеги в пенсионна и предпенсионна възраст, но и доста млади, които стартират началото на професионалния си път".

Мирена Петрова, старши специалист в екип "Стратегически партньорства" на организация "Заедно в час", отбеляза, че престижът е сред ключовите моменти в повишаване привлекателността на професията. 

Мирена Петрова

"Все още е по-атрактивно, ако един млад човек каже, че работи в ай ти сферата, отклкото, че е учител".

Тя отбеляза, че голямо значенише има и даването на подкрепа за младите, които стартират кариерата си. 

"Начинаещият специалист трябва да бъде посрещнат от хора с опит, да го въведат в професията и да го подкрепят активно".

Тодорова разказа в предаването "Хоризонт до обед", че е изправена пред сериозен проблем, защото не може да намери учител по математика в 108-мо училище.  

"Нямаме и подадени кандидатури. Това е реалната обстановка".

Тодорова  обясни, че увеличението на заплатите през последните години е чувствително и то има значение при повишаване на мотивацията, но през последните години на висока инфлация отново се е получило изоставане. Тя смята, че по тази причина има и феминизация на професията, тъй като възнагражденията не са достатъчно големи, за да привлекат мъже.

Петрова пък изтъкна и друг проблем.

"Има доста учители мъже, които и в обществено не са добре приети. Например, ако един мъж реши да стане начален учител. Трябва да помислим и за общественото мнение".

Тя разказа още, че в програмата си имат и хора, които притежават педагогическа правоспособност, но не се чувстват добре подготвени да работят в училище. 

Цялото интервю може да чуете в звуковия файл. 


По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Язовир

Язовирите в област Кърджали са запълнени средно между 40 и 70 на сто

Язовирите в област Кърджали са запълнени средно между 40 и 70 процента, съобщава БТА.  Това беше отчетено от Областния съвет за намаляване на риска от бедствия. Със заповед на областния управител е разпоредено на собствениците на язовири и водоеми в Кърджалийско да проверят състоянието на обектите и да докладват писмено.  Същото изискване има и към..

публикувано на 04.09.24 в 17:14
Асен Александров

Преди началото на учебната година в София не достигат около 200 учители, в страната - около 1000

По-малко от две седмици преди началото на новата учебна година незаетите места за учители в София са около 200, а в останалата част на страната - около 1000. Това съобщи в интервю за програма "Хоризонт" на БНР Асен Александров - директор на 51-во средно училище "Елисавета Багряна" в София и председател на Сдружението на директорите в..

публикувано на 04.09.24 в 16:52
Владимир Путин и Ким Чен-ун

Русия ще внася бира от Северна Корея

В Русия започват да внасят бира от Северна Корея. Това е поредното търговско взаимодействие между Москва и Пхенян, които са обект на различни международни санкции. Севернокорейска бира ще се внася в Русия от предприятието "Востокбиртрейд", регистрирано през юни в град Комсомолск-на-Амур в далекоизточния Хабаровски край. Фирмата ще внася два вида бира от..

публикувано на 04.09.24 в 16:41
Антоанета Цонева

Антоанета Цонева: Не сме поставяли условие "Волт" да не е в ПП-ДБ

Основната тема е с каква програма ще излезем пред избирателите и как ще върнем тези минимум 100 хиляди наши поддръжници - това е целта, която "Да, България" поставя пред нашия щаб и пред цялата кампания.  Това заяви пред БНР Антоанета Цонева от "Да, България", част от ПП-ДБ. "Да, България" остава в коалицията ПП-ДБ Манол Пейков: След..

публикувано на 04.09.24 в 16:34

Депутатите отхвърлиха парогенераторите за АЕЦ "Белене" да бъдат извадени от оборудването, предвидено за Украйна

Народното събрание отхвърли проекторешение, което предвиждаше парогенераторите за проекта АЕЦ "Белене" да бъдат извадени от оборудването, предвидено за евентуална продажба на Украйна.  Проекторешението беше предложено от депутати от партия "Има такъв народ".  Те смятат, че трябва да бъде направен анализ дали парогенераторите могат да бъдат използвани..

публикувано на 04.09.24 в 16:17

В Силистра започна кампания за електронното здравно досие

В Силистра започна информационната кампания за популяризиране на електронното здравно досие и приложението "еЗдраве". До края на годината личните лекари ще получат достъп да електронните досиета на пациентите си Тя ще продължи и през следващата седмица, съобщиха от Регионалната здравна инспекция. Пункт с експерти от РЗИ ще е разположен на..

публикувано на 04.09.24 в 16:14
Илиана Иванова

Правителството номинира Илиана Иванова за нов мандат в Европейската сметна палата

Правителството номинира Илиана Иванова за нов мандат като български член на Европейската сметна палата. Тя заемаше същата длъжност от 2013 до 2023 година. Мандатът на настоящия български представител в Европейската сметна палата изтича в края на годината и Иванова е предложена да заема поста в периода от 2025-та до 2030-та година. Илиана Иванова..

публикувано на 04.09.24 в 16:04