Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кенто Мураки: България и Япония се радват на приятелство от 115 години и стабилно доверие

| Интервю
Кенто Мураки, културен отдел, Посолство на Япония в България
Снимка: Ирина Недева

Япония и България споделят общи характеристики, много силни са в науката и технологиите. Ние не сме големи страни, като територия и ресурси и не сме от най-богатите държави, затова най-важен е човешкият ресурс. Японското общество е колективистично, а в България е индивидуалистично. Но въпреки различията, те отстъпват пред взаимното уважение и разбирателството между двете страни.

Това сподели в интервю пред БНР Кенто Мураки секретар по културните въпроси в посолството на Япония в България.

Този месец продължава 35-ото издание на Дните на японската култура е нас.

"Тази година започнаха още през юли с две от проявите. Сега е есенното продължение на Дните на японската култура с още 23 събития. В чест на тези дни в много от събитията гостуват изтъкнати японски артисти, за да се докоснат българите до културата ни по най-автентичен начин", каза културното аташе на японската мисия в София.

Тази година се навършват 115 години от първите официални контакти между двете държави, 85 години от установяване на дипломатически отношения и 65 години от тяхното възстановяване.

"Двете страни се радват на приятелство от 115 години и стабилно доверие. Другите годишнини са да задълбочим приятелството и сътрудничеството на международната сцена", каза дипломатът.

Кенто Мураки допълни, че тази година Дни на японската култура, от септември до ноември, ще бъдат освен в София, но и в други градове и малки населени места в страната, като варненското Аспарухово. И допълни, че се провеждат под различни форми в различните страни в света и не винаги са 3 месеца.

"В Румъния има подобна културна програма Месец на японската култура и е само през ноември", каза Мураки.

За него културното разбирателство и обмена на хората имат съществен принос за развитието на отношенията ни и ще има въздействие и върху засилването на двустранните икономически отношения.

За войните по света той каза:

"Моето мнение, но и като поука от миналите войни и като единствената страна в света бомбардирана с атомна бомба, вярвам, че светът трябва да си сътрудничи. Япония ще насърчава за свят без ядрени оръжия."

Японският дипломат говори завиден български език и сподели, че го е изучавал в СУ „Св. Климент Охридски“, в частни езикови центрове и частни учители в продължение на 3 години.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
По публикацията работи: Александра Никова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

До края на годината личните лекари ще получат достъп да електронните досиета на пациентите си

До края на годината личните лекари ще получат достъп до здравните досиета на своите пациенти, съобщи министърът на здравеопазването Галя Кондева. Тя допълн, че всеки, който активира достъп до здравното си досие чрез мобилно приложение, до края на септември ще започне да получава известия за предстоящи профилактични прегледи, имунизации и издадени..

публикувано на 04.09.24 в 15:03

Какво може да се направи, за да стане учителската професия по-привлекателна?

Страната ни е изправена пред недостиг на учителски кадри. Очаква се връщането на над 2500 пенсионирани преподаватели в системата на училищното боразование, съобщи Янка Такева, председател на Синдиката на българските учители. Тя отбеляза, че най-осезаем недостиг има при математиците, химиците и биолозите.  Училищни директори: Има недостиг на..

публикувано на 04.09.24 в 14:40
Председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен

Фон дер Лайен защити решението си да поиска повече жени в ЕК

В момента кандидатките за еврокомисар са двуцифрено число, каза председателката на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен на въпрос за сформирането на новата Комисия и спазването на критерия за по-силно присъствие на жени в нея. Тя защити решението си да поиска от страните членки да номинират по един кандидат - мъж и жена така: "Според..

публикувано на 04.09.24 в 14:36

Пожарът в Grenfell Tower във Вилокбритания през 2017 г. е след поредица от провали на правителства, сочи доклад

Във Великобритания пожарът в Grenfell Tower, който уби 72 души през 2017 година, е резултат от поредица от провали на правителства, "алчни и нечестни” компании и липса на стратегия от противопожарната служба, заключава окончателният доклад от шестгодишното обществено разследване. Изобличителният доклад разкрива “пътя към бедствието”,..

публикувано на 04.09.24 в 14:28

В община Добричка ще има референдум за ветропарковете

На извънредното си заседание днес общинските съветници от Община Добричка решиха, че да има или не ветроенергийни паркове на територията на общината ще отсъдят жителите й на местен референдум. Той ще се осъществи на 27 октомври, което означава, че в 68 села имащите право на глас ще участват в избори две в едно. Предложението за свикване на..

публикувано на 04.09.24 в 14:06

Максимална парична санкция за рисково шофиране на младеж от Перник

Максимална парична санкция за рисково шофиране ще бъде наложена на 19-годишен младеж от Перник, съобщиха от полицията. Освен глобата ще му бъдат отнети и 13 контролни точки. За драстичните нарушения чрез социалните мрежи са сигнализирали граждани. След множеството публикации и видеоклипове в социалните мрежи на автомобил, движещ се с..

публикувано на 04.09.24 в 14:01
Васил Терзиев

Кметът на София е притеснен за бъдещето на "Софинвест"

Кметът на София Васил Терзиев заяви, че под риск е поставена работата на общинското дружество "Софинвест". То е едно от шестте, чийто ръководства бяха сменени от Столичния общински съвет.  Терзиев посочи, че при смяната на членове на Управителния съвет на въпросното дружество е назначен човек, който има само икономическо образование, без да е инженер или..

публикувано на 04.09.24 в 14:00