Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На двудневен празник в Елхово: местни храни, кулинарни ателиета, концерти

| Репортаж
Снимка: БТА

Двудневен празник "ЕКО кошница, моля!" в град Елхово ще представи производители и преработватели от региона. На 6 и 7 септември жителите и гостите на южния град ще опитат продуктите на местни майстори, ще могат да се включат в кулинарни демонстрации, да послушат фолклорни концерти. Акцент е ателието за българска народна шевица.

Поканата отправят организаторите от Местна инициативна група (МИГ) Елхово – Болярово.

"Да направим публични хората, които произвеждат храни на нашата територия, да се запознаем с тях – това е основната цел на предстоящото събитие", поясни за БНР Нели Кадиева, директор на МИГ Елхово – Болярово.

В изложението ще участват ферми от общините Елхово, Болярово и Тунджа - производители на биологично чист мед, млечни и месни продукти, както и на плодове и зеленчуци.

В програмата на фестивала са предвидени кулинарни занимания за деца, които ще се учат да приготвят храни от биопродукти. Те ще месят мармаладена пита.

Важно е децата да знаят, че могат да бъдат здрави, като консумират хубава местна храна, коментира Нели Кадиева.

Според нея е важно местните преработватели да бъдат насърчени да преработват селскостопанска продукция, а не само да се изнасят суровини.

На фестивала ще гостуват словенски партньори от местни инициативни групи (МИГ).

"Ферма за биопроизводство на ябълки –работи цялата фамилия, няколко поколения. Изключително поддържана градина. 50 декара ябълки. Нищо не се изхвърля. Първо качество се продават. Което остане, се прави на сок. Ако не стане на сок, се прави на оцет или на вино. Бяхме юни, българската група изкупихме последните бутилки ябълков оцет. Тяхна наследствена земя е. От 10-12 години е възстановена ябълковата градина. Садени са самите дървета върху шипкови корени, защото били най-устойчиви. Има много мисъл в това, което се прави. От друга страна – подкрепата от държавата. Местните училища са длъжни 50% от храната на децата да е от местните храни, 12% да е био. Държавата хем осигурява здравословна храна на децата – местна, не замразявана, пътувала хиляди километри. В същото време стимулираш местния бизнес. Там са обединени в кооперативи, организации, групи и се борят заедно. Това не само в Словения, и в Италия сме го видели", разказа Кадиева.

Повече по темата чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Илиян Йорданов, председател на Националната комисия по информатика и ръководител на националния отбор за олимпиадата в Египет, и Румен Михов, координатор на лагер-школата по информатика в Ямбол (от ляво на дясно)

Националният отбор на България по информатика замина за международната олимпиадата

Националният отбор на България по информатика отпътува за Египет за участие в най- престижното за годината състезание, а именно международната олимпиадата по информатика. В нея се включват отбори от 90 държави, представени от 360 състезатели. Какви са очакванията на ръководителите на нашия  отбор и къде е мястото на България в света на информатиката...

публикувано на 05.09.24 в 09:53

Обновяват хижи в НП "Рила" по българо-швейцарска програма

С помощта на българо-швейцарската програма за сътрудничество ще бъде създаден национален природозащитен и образователен център с музейна част в царския ловен комплекс "Саръгьол". През следващите 4 години най-големият посетителски център - "Паничище", ще бъде оборудван с интерактивни информационни модули. Планински хижи на територията на..

публикувано на 05.09.24 в 06:57
Полина Карастоянова

Полина Карастоянова: 90% от туристите по света търсят непознати дестинации

Тенденцията за свръхтуризъм се развива доста отчетливо в Барселона, Венеция, крайбрежието на Амалфи, някои от гръцките острови като Миконос и Санторини. Има обаче отчетливо търсене на заместващи дестинации . Това обясни в интервю за БНР Полина Карастоянова, изпълнителен директор на Националния борд по туризъм. "Пандемията даде възможност..

публикувано на 02.09.24 в 13:44

Очин дол омая италианци

Мездренското село Очин дол е малко известно, а в Италия никак. Но съвсем случайно го откри група италиански студенти.   Разказът на Иван Вазов "Дядо Йоцо гледа" е свързан с Очин дол и даже е преведен на италиански от Леонардо Пампури, издаден в "Antologia del racconto bulgaro" (Антология на българския разказ) от културната асоциация в Италия –..

публикувано на 02.09.24 в 11:48

През следващите 2 години IT секторът очаква да разкрие още 14 000 работни места

България трябва да се рекламира като високотехнологична дестинация. Но и IT секторът трябва да е по-разпознаваем. Това става на фона на желанието на предишния редовен кабинет да възобнови идеята за общо представяне на страната ни в единен „Бранд България“. За 11-те години откакто съществува идеята за създаването на „Бранд България“, Ай Ти..

публикувано на 01.09.24 в 06:53

Стартира кампанията „Излез от пътя на лошия холестерол! Изследвай се!“

Стартира кампанията „Излез от пътя на лошия холестерол! Изследвай се!“. Официалното й откриване бе на една от „спирките на здравето“, която се намира на Орлов мост и е с визията на Александър Везенков. Най-добрият ни баскетболист е един от посланиците на инициативата. На старта на кампанията софиянци и гости на столицата можеха да..

обновено на 01.09.24 в 04:42
Драгомир Иванов

Драгомир Иванов: Ще расте апетитът на властите да слагат ръка на социалните мрежи

"Големият извод от този случай е, че всяка власт ще има апетит към подобни платформи, защото те канализират, насочват гражданска енергия, граждански гняв . Много бързо се организира това гражданско недоволство. Затова всички тези платформи ще бъдат недолюбвани от правителствата по света ." Това мнение изрази в интервю за БНР журналистът..

публикувано на 30.08.24 в 10:01