Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Юлия Талева: Номинацията на Барние за премиер прилича на "изваждане с форцепс", но е внимателно премислен ход

| Интервю
Снимка: БГНЕС

Французите отдавна изглеждат с изчерпано търпение и ако Макрон още смята, че не се е провалил, опонентите му отдавна го смятат за провален, каза кореспондентът на БНР в Париж Юлия Талева, отговаряйки на "французите ще имат ли търпение, с каквото е известен новият им премиер Мишел Барние?"

"За Меланшон диалогът не зависи само диалогичността на едната страна. За него и неговата партия, и макронистите, и консерваторите са класови врагове. Затова той ще се бори с всички средства. И днешният протест на левицата ще е тест, как може да действа по нататък. Опонентите много пъти се опитваха да провалят Макрон, имаше в парламента имаше 35 вота на недоверие, но в това „триглаво състояние“ на националното събрание е трудно да се стигне до обединение да се свали правителството. И на това разчита Макрон, нито един вот на недоверие не успя досега. Но настроеният срещу него могат да прелеят в бунтове, да излязат на улицата и да направят ситуацията неконтролируема. Дори да се стигне до оставка на Макрон обаче на този етап няма фигура, нито обединяваща сила и да реши тези разделения, в които изпадна Франция", каза Талева

Назначеният вчера за премиер Мишел Барниер вече го наричат френския Байдън, защото бившият главен преговарящ за БРЕКЗИТ има около 50-годишна кариера в политиката, 4 пъти е бил министър в дясноцентристки правителства и два пъти еврокомисар в „Проди“ и „Барозо“.

За избора на Макрон - Барние, тя смята, че е резултат от политическата криза и е нужно вълшебство. "Определено републиканската шапка, която си избраха за ОИ няма такива свойств, а за хазартни действие президентът просто няма време", каза тя.

"Номинацията на премиера Мишел Барние прилича по-скоро на изваждане с форцепс, но въпреки това много внимателно премислен ход. Очевидно Макрон разчита на политическия опит и авторитет на Барние, известен с диалогичността си в много сложни ситуации, въпреки че левицата го нарече политическа вкаменелост от Джурасик парк. Важното е че за 73-ите си години той няма никакви политически амбиции по-нататък, нито партийни, нито лични за следващите президентски избори през 2027 г., и няма да обърква картите на останалите политически сили. Неговата задача е да осигури политическа и икономическа стабилност и консенсус, доколкото това е възможно. Изборът на десен премиер не е случаен, защото консервативната партия – републиканците, макар че четвъртата и много слабо представена парламентарна сила, е единствената партия, на която Макрон може да разчита за подкрепа", анализира Юлия Талева.

За ролята или по-точно за зависимостта на Макрон и Барние от Льо Пен, Юлия Талева коментира:

"Ситуацията с Марин Льо Пен е много деликатна след като партията ѝ не можа да достигне до властта, се наложи за първи път като първата самостоятелна политическа сила във френското Национално събрание и с това ще се възползва максимално и с голямо удоволствие от ролята си на арбитър. В тази сага през лятото, сякаш времето застина в безплодни преговори, партията на Льо Пен имаше ключова роля, защото тя налагаше вето върху всички кандидати. Барние е единственият за когото Националния сбор допуска, че може да не го цензурира в парламента. За Макрон е неприятно, защото всички опити да заобиколи партията Льо Пен, заради, което дори свика предсрочни изори, отново е поставен в зависимост от нея, защото тя може, когато иска да го провали и компроментиращо да го подкрепи."

Според нея, ако правителството успее с льопенистите това също ще е много неприятно за тях.

Имиджът на Барние извън Франция е на човек, който е търпелив и целенасочен. И е натоварен от Макрон да състави кабинет при възможно най-широк консенсус. В интервю, той вече е посочил, че „няма лични амбици, а бъдещият кабинет няма да има само десни, но и хора на президента и всякакви, които носят добри идеи“.

"Политическата  му линия не би трябвало да се разминава сериозно с тази на Макрон. Той се обърна и към електората на Льо Пен - 11 млн.", допълни Талева.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
По публикацията работи: Александра Никова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Световните лидери ще опитат да намалят смъртните случаи, причинени от резистентни бактерии

Световните лидери се ангажираха с намаляване на смъртните случаи, причинени от микроби, които са устойчиви на лекарства, по време на заседанието по темата на 79-ото Общо събрание на ООН в Ню Йорк. Според изчисления антимикробната резистентност води до смъртта на 4 милиона и 950 хиляди души годишно. Новата политическа декларация , подписана..

публикувано на 27.09.24 в 00:13

След четири часа опити депутатите събраха кворум, заседанието отново беше прекъснато

Напрежение в пленарна зала, където днес трябваше да бъдат разгледани предложения за предоговаряне на Плана за възстановяване и устойчивост и придобиване от държавата на активи на "Мини Марица-изток". Въпреки че след четири часа опити ГЕРБ-СДС, ДПС и ПП-ДБ успяха да съберат необходимия кворум за подновяване на заседанието, то отново беше прекъснато, след..

публикувано на 26.09.24 в 22:49

Тежка катастрофа в Пловдив, загинал е 34-годишен мъж

Тежка катастрофа е станала тази вечер в Пловдив - на булевард "Княгиня Мария Луиза".  Загинал е мъж на 34 години.  Шофираният от него автомобил се е блъснал в електрически стълб и се е усукал около него.  По първоначални данни колата се е движила с висока скорост.  Пристигналият на мястото медицински екип само е могъл да констатира смъртта на шофьора...

публикувано на 26.09.24 в 21:39

Над 3 500 излъчвания на клипа от кампанията на СЕМ за повишаване на медийната грамотност

Над 3 500 пъти е бил излъчен клипът от кампанията на Съвета за електронни медии за повишаване на медийната грамотност в радио- и телевизионен ефир. Така посланието му "Провери, преди да се довериш" вече е разпознаваемо сред хората и кампанията трябва да продължи.  Около това становище се обединиха на среща днес в СЕМ членовете на..

публикувано на 26.09.24 в 21:08
Антъни Блинкън

Блинкън определи като безотговорно изявлението на Путин за евентуално използване на ядрено оръжие

Държавният секретар на Съединените щати Антъни Блинкън определи като "безотговорно" вчерашното изявление на руския президент Владимир Путин за евентуално използване на ядрено оръжие от Русия. В интервю за MSNBC Блинкън заяви, че всички мислят така, включително Китай, винаги, когато Путин размахва "ядрената си сабя".  Първият дипломат на Съединените щати..

публикувано на 26.09.24 в 20:22

Руслан Микула: Превземането от руснаците на Вугледар в Донецка област е въпрос на дни или седмици

Окончателното превземане от руснаците на град Вугледар в Донецка област е въпрос на няколко дни или няколко седмици. Това заяви в интервю за радио "Свобода" Руслан Микула - съосновател на украинския блог Deep State, който следи хода на бойните действия.  Според Микула удържането на града под украински контрол е нереално, като се имат предвид ресурсите и..

публикувано на 26.09.24 в 20:04

Приключва двудневната стачка на журналистите от италианския вестник "Република"

В полунощ приключва двудневната стачка на журналистите от ежедневника "Република“, който е един от водещите в Италия от 48 години насам. "Редакционният екип никога не е продавал душата си и никога няма да го направи“ е девизът на журналистите на "Република“.  Протестът е срещу собственика Джон Елкан, президент на футболен клуб "Ювентус",  а..

публикувано на 26.09.24 в 19:48