Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Експерти по водите и климата предупреждават, че през септември рискът от възникване на наводнения е висок

проф. Емил Гачев и д-р Валентин Симеонов
Снимка: Личен архив


Преди година в началото на септември опустошително наводнение по Южното Черноморие взе четири човешки жертви. Бяха разрушени мостове и пътища. Имаше потенциален риск Синеморец и Ахтопол да бъдат откъснати от останалата част от страната заради падналия мост по пътя Царево – Ахтопол. Експерти по водите и климата предупреждават, че през септември рискът от възникване на наводнения е висок.

Рискът от екстремни наводнения и валежи ще си остане и занапред. Обикновено те започват в края на август, развиват се през септември и продължават чак до ноември. За това предупреди проф. Емил Гачев от Института за изследване на водите и климата към БАН.

„Причината е в това, че през последните години, температурата на морската вода в Средиземно море е анормално топла. Това е във връзка с климатичните промени и затоплянето на климата. Особено високи температури бележи водата на Средиземно море и на Черно море като част в по-голям смисъл от Средиземноморския басейн“.

Когато лятото премине и температурата на сушата започне да се понижава, температурата на морето остава висока. Това причинява огромни изпарения на влага и генериране на енергия. В процеса на изпарение от морската вода в атмосферата, всяка една частичка пренася енергия, казва проф. Гачев.

Това дава гориво за едни много бурни процеси. Голямата влага на морето и голямото изпарение зареждат въздуха с огромни количества влага. Това идва да ни покаже, че този район на Южното Черноморие е рисков по отношение на стихийните наводнения с много интензивни валежи и то по това време на годината“.

Други две бедствия през последните години са наводнението в Средногорските села в Карловското поле преди две години и наводнението в Берковица.  Те бяха причинено от кратки, но много интензивни валежи.

Компрометираното състояние на гората в склоновете над съответните населени места, повишава риска от наводнения в по-ниските части.

Едно от обясненията защо наводненията се случват след суша и след пожари е, че горният слой на почвата става непропусклив.

Наводненията сами по себе си естествени явления, но намесата на човек в природата могат да направят така, че някои не толкова екстремни явления да се превърнат в екстремно събитие.

Отделно от структурните мерки са мерки насочени реакцията на обществото по отношение на наводненията. Моделът включва правителството, науката и хората, които взаимодействат едни с други, за да постигнат.

Репортаж на Виктория Петрова чуйте в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Полски Тръмбеш празнува 60 години от обяваването си за град

На християнския празник Рождество Богородично Полски Тръмбеш отбелязва 60 години от обявяването си за град. За честването е поканен президентът Румен Радев. Празникът ще започне с литургия в храма „Рождество Богородично”. Акцент в програмата е откриването на закрития плувен басейн в спортен комплекс „Добри Динев”. Изоставеният от 80-те..

публикувано на 08.09.24 в 09:14

Протести съпроводиха речта на Мицотакис на Солунския панаир

Мощни протестни демонстрации на синдикатите къпроводиха традиционната реч на премиера Кириакос Мицотакис пред участниците на международния панаир в Солун. Депутати от опозиционните партии участватхав протестните. За участие в протестите пристигнаха хора от цялата страна. Включиха се лекари, учители, пенсионери, студенти. Те скандираха, че искат..

публикувано на 08.09.24 в 09:06
Педро Алмодовар

Филм на Педро Алмодовар е победител на кинофестивала във Венеция

Завърши 81-ият кинофестивал във Венеция. Спечели го испанския режисьор Педро Алмодовар с филма "Съседната стая“. От 21 филма в конкурсната програма, 5 от които италиански, с наградата "Златен лъв“ за най-добър филм според очакванията бе отличен "Съседната стая“ на испанския режисьор Педро Алмодовар. Голямата награда  “Сребърен лъв“ на..

публикувано на 08.09.24 в 08:24

Завърши 40-ата Аполония

В Созопол снощи завърши 40-ото издание на Празниците на изкуствата "Аполония" - с концерт на  "Фондацията“ и Оркестъра на опера Пловдив. В програмата бяха включени над 70 събития, сред които изложби, кино прожекции, театрални постановки, музикални концерти, премиери на книги. Фестивалът има за цел да съхранява културни традиции,  и да подкрепя нови..

публикувано на 08.09.24 в 08:07

Спешните медици все още нямат информация в реално време за свободните легла в болниците

Две години след като държавата обяви край на разкарването на линейки с пациенти от болница в болница, спешните медици все още нямат достъп в реално време до информацията за свободните легла в лечебните заведения. Така екипите отново обикалят, докато намерят болница, в която ще приемат със сигурност даден човек според диагнозата и състоянието..

публикувано на 08.09.24 в 07:58

"Хизбула" атакува град в Северен Израел

Щети бяха нанесени в северния израелски град Кирят Шмона, след като ливанската групировка "Хизбула" предприе ракетен бараж срещу населеното място. Междувременно беше съобщено, че вторият човек в йерархията на палестинската групировка "Хамас" е бил убит в северната част на Ивицата Газа.  Сирените за въздушна тревога се включиха в няколко града в северната..

публикувано на 08.09.24 в 07:46

Очаква се ДПС - Доган да подаде жалба във ВАС срещу указанията на ЦИК

Очаква се днес във Върховния административен съд да бъде подадена жалбата, с която от коалицията "Демокрация, права и свободи - ДПС"  възразяват срещу указанията, получени от ЦИК - да представят документи, че ДПС не е част от нито едно от двете обединения, с които двата лагера в движението подадоха заявления за предсрочните парламентарни избори. Това..

публикувано на 08.09.24 в 07:24