Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Офицери на Фронтекс са докладвали за случаи на нарушаване на човешките права по българо-турската граница

| Интервю
Снимка: БНР

Вътрешни документи разкриват, че служители на Фронтекс са сплашвани, за да мълчат за насилието над бежанци и мигранти по българо-турската граница. Това показва разследване на журналиста Мария Черешева. Тя е част от Балканската мрежа на разследващите журналисти.

"Работя по тази тема вече от десет години. От време на време излизат и нелицеприятни истини за случващото се на българо-турската граница, която е зона с ограничен достъп на информация. 

Отдавна се натъквам на такава за насилствено отблъскване на хора на територията на нашата страна, на които не се дава шанс да потърсят убежище, както би трябвало да се случи по силата на международното право. 

Обикновено обаче тази информация е или от неправителствени организации, или от хора, с които разговаряме като журналисти. Рядко достигаме до доказателства в документи и то такива на Европейската агенция за гранична и брегова охрана. 

В случая самите офицери или гранични полицаи на Фронтекс са докладвали на тяхната Служба за основни права за поне 16 случая, на които са станали свидетели в съвместни патрули с българската гранична полиция и представляват нарушение на закони и човешки права". 

Има случаи на събличане на хора, побои, насилствено връщане, заплашване с електрически палки или огнестрелно оръжие, обясни Черешева в предаването "12+3". Тя отбеляза, че думата "системен" е посочена няколко пъти в докладите. 

"Властите у нас са поставени в особена ситуация. Целта им е да ограничават потока от хора, които влизат през България. От една страна има натиск да се спазват човешките права, но от друга –тези хора да не бъдат допускани в Европа. Получава се сблъсък на интереси". 

От Гранична полиция ни казаха, че по всички сигнали, които сме описали, са правени проверки, но никой не е бил наказан, защото не е установено превишаване на правомощията, отбеляза още тя.

Цялото интервю може да чуете в звуковия файл. 

По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Нанси Файзер

Ройтерс: Германия ще въведе временен контрол на всички сухопътни граници

Германският вътрешен министър Нанси Фейзър ще обяви въвеждането на временен граничен контрол по всички сухопътни граници на Германия, за да се справи с незаконната миграция и да защити обществото от ислямисткия екстремизъм, заяви за агенция Ройтерс неназован правителствен източник. Фейзър, която трябва да проведе пресконференция в късния..

публикувано на 09.09.24 в 17:11
Боряна Димитрова

Боряна Димитрова: Наблюдаваме агонията на динозаврите. Борисов пази дистанция и изчаква

Наблюдаваме агонията на динозаврите. Бойко Борисов   пази дистанция и изчаква. Това каза пред БНР Боряна Димитрова от "Алфа рисърч" в коментар на политическата обстановка в страната преди старта на поредната предизборна кампания. Арман Бабикян: Предстоящите избори приличат на конкурс за решаване на вътрешнопартийни проблеми Татяна..

публикувано на 09.09.24 в 16:57

ЦИК отказа да регистрира коалиция "ДПС - Ново начало" за участие в частичните местни избори на 20 октомври

ЦИК взе решение, с което отказва да регистрира коалиция "Движение за права и свободи - Ново начало",  в която влиза групата приближени до Делян Пеевски, за участие в частичните избори, насрочени за 20-и октомври в редица населени места в страната.  Сред тях са изборите за кмет на кметство Висока поляна, община Хитрино, област Шумен, за кмет на..

публикувано на 09.09.24 в 16:49

БСП ще се яви на предстоящите избори за 51-во Народно събрание в коалиция "БСП - Обединена Левица"

БСП ще се яви на предстоящите избори за 51-во Народно събрание в коалиция "БСП - Обединена Левица", заявява Изпълнителното бюро на партията в позиция, изпратена до медиите. "Няма да допуснем 133-годишната партия на българските социалисти да бъде открадната от няколко човека, в нарушение на решенията на колективните органи на партията и в..

публикувано на 09.09.24 в 16:44

Патриарх Даниил с първа визита в Монтана начело на Българската православна църква

Патриарх Даниил с първа визита в Монтана начело на Българската православна църква. Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Даниил ще отслужи Божествена света литургия в храма "Свети Дух" тази неделя в Монтана. Тържествената литургия ще започне в 9.00 часа. В датата има символика и след 8 години отново български..

публикувано на 09.09.24 в 16:38
Снимката е илюстративна

За масово отравяне на бездомни кучета сигнализират по социалните мрежи жители на квартал в Бобов дол

За масово отравяне на бездомни кучета - над 20, сигнализират по социалните мрежи жители на квартал   в Бобов дол. По информация на полицията отровените кучета са 6 и две котки. Случаят е от почивните дни. От Областна дирекция на полицията съобщиха, че сигналът е подаден в Районно управление - Бобов дол. Става въпрос за открити трупове на 6..

публикувано на 09.09.24 в 16:34
Фукуширо Нукага и Рая Назарян

Назарян и японският ѝ колега обсъдиха междупарламентарните отношения

Развиване на двустранните междупарламентарни и икономически отношения обсъдиха председателят на НС Рая Назарян и японският ѝ колега - председателят на Долната камара на представителите на Япония Фукуширо Нукага. Той е на посещение в страната ни именно по покана на Назарян.   През 2024 г. се отбелязват три важни годишнини в отношенията между..

публикувано на 09.09.24 в 15:55