Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Емил Минчев: "Франкенщайн" е сблъсъкът между твореца и неговото творение

Емил Минчев
Снимка: Иван Русланов

Писателят Емил Минчев наскоро преведе класиката на Мери Шели "Франкенщайн". 

Логично продължение на преводите му, тъй като преди време преведе още две от най-популярните готически романи като "Баскервилското куче" на Артър Конън Дойл и "Странния случай с доктор Джекил и Господин Хайд" на Робърт Луис Стивънсън. Освен това, наскоро Емил издаде и най-новата си авторска книга "Митко и омагьосаната пещера", вдъхновен от собствените си ученически преживявания.

"Бях в гимназията, когато на един дъх прочетох  "Франкенщайн", буквално за едни ден я изчетох, а впоследствие разбрах колко важна книга е тя е в контекста на развитието на световната литература, сподели за "Понеделник вечер" Емил Минчев, писател и преводач.

"Реално "Франкенщайн" е роман, които създава два жанра. Това са научната фантастика и хоръра, което е невероятно постижение, признавам си, че бях много изненадан, когато разбрах, че авторката е била на 19 години, когато е написала романа. 

Това е нещо невероятно, със сигурност най-значивото произведение, написано от тийнейджър в историята. Знаейки, че съм превел "Дракула" реших, че трябва да преведа и класиката на Мери Шели "Франкенщайн".

А самата книга е написана при една ваканция в дома на лорд Байрон при езерото Комо, когато той предизвиква гостите си, в един по-мрачен ден, без възможност за разходки, да напишат по една страшна история. Самата негова история, която написва, е частичен разказ и е всъщност първата история за вампир. А докторът на Байрон пък написва по-късно първият разказа за вампир, вдъхновен от тази история, който пък разказ става основата за написването на "Дракула". 

Тогава Мери Шели  съчинява "Франкенщайн", каза още Минчев. 

Романът е запомнящ се толкова дълги години, защото фабулата е невероятна, сюжетът е много интересен, а често хората бъркат самото създание със своя създател, който е именно Франкенщайн, допълни Минчев. 

По думите му, всеки човек някога е преминал в такъв период от своето съществуване, когато е бил несигурен и не се срещал разбиране. Създанието всъщност е едни тийнейджър, който търси любов, но се чувства различен, чувства се отритнат, търси своето място в света, всяка обида го наранява дълбоко, колеблив и несигурен е. 

"Разбира се Франкенщайн е многопластов роман, тук се засяга и темата за майчинството, защото самата авторка пише книгата между две трагедии в своя живот - когато губи бебето си и сестра си във време, когато смъртта е била тема табу, разказа още Емил Минчев.

"Франкенщайн" е сблъсъкът между твореца и неговото творение, то заживява собствен живот, в романа е показан и титаничния сблъсък между религията и науката, все пак според много изследователи това е първото научно-фантастично произведение, така смятам и аз, каза още Минчев.

По думите му самата авторка отрича да има вълшебства и приказки, за суеверия, фатализъм, съдба , при нея всичко е практично и научно-обосновано, което е било доста революционно за времето си като похват, затова според мен това е един от най-великите романи на всички времена, посочи още преводачът и писател Емил Минчев.


Още по темата слушайте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Гергана Хрисчева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Володимир Зеленски

Зеленски: Украинските сили удържат позициите си в Курския регион на Русия

Президентът Володимир Зеленски заяви в събота, че руските сили са се опитали да изтласкат украинските войски от позициите в граничния район на Русия - Курск, но силите на Киев удържат позициите си, предаде Ройтерс. "По отношение на операцията в Курска област, Русия се опита да отблъсне нашите позиции, но ние държим обозначените линии",..

публикувано на 12.10.24 в 21:58

3000 военни участваха в парада за Националния празник на Испания

3000 военни участваха в парада, с който е Испания отбеляза Националния си празник. Лошото време в Мадрид стана причина за отмяна на авиошоуто и участието на парашутисти в честването. Крал Фелипе VI, кралица Летисия и принцеса Леонор бяха основни фигури на честването на националния празник на Испания. Медиите подчертаха и присъствието на..

публикувано на 12.10.24 в 20:43
Академик Юлиан Ревалски и академик Вася Банкова

Академик Ревалски: БАН създава почти 40% от националния научен продукт

Българската академия на науките създава почти 40% от националния научен продукт. Тя е най-търсеният и разпознаваем партньор в България в международното сътрудничество. Това в словото си повод 155-годишнината от създаването на БАН нейният председател академик Юлиан Ревалски: "И в сегашни дни БАН е водещият научен център на България, в който се..

публикувано на 12.10.24 в 20:23

Гръцкото правосъдно министерство изнесе данни за висока детска престъпност в страната

Министерството на правосъдието изнесе данни за висока детска престъпност Гърция. Предлагат се високи наказания и за родителите. Социалните условия в семейството, слаб родителски контрол и липсващи ценностни модели са основните причини за рязко покачване на детската престъпност, според специалистите. Министърът на правосъдието Флоридис..

публикувано на 12.10.24 в 19:46

РИК Враца разкри 28 подвижни секции за предстоящите парламентарни избори

За предстоящите парламентарни избори Районната избирателна комисия във Враца разкри 28 подвижни секции за избиратели с двигателни затруднения. Мобилни урни за гласуване ще има във всичките 10 общини в областта. Най-много - седем, са в Община Враца, пет ще има в Бяла Слатина, четири в Криводол, три в Мизия, по две в Борован, Оряхово и Роман..

публикувано на 12.10.24 в 19:42

Общините от Югозапада се обявиха в защита на проекта "Грижа в дома"

Сдружението на общините от Югозападна България се обяви срещу закриването на проекта "Грижа в дома", който на този етап е предвиден да бъде спрян от 14-ти януари следващата година. Това ще обрече ще затрудни ежедневието на десетки и стотици хора, които няма да могат да получават необходимата им грижа от социален асистент или помощник, изобщо..

публикувано на 12.10.24 в 19:37

Иран забрани внасянето на пейджъри и уоки-токи на борда на самолетите с граждански полети

Иранската служба по гражданско въздухоплаване на практика забрани внасянето на пейджъри и уоки-токи устройства на борда на самолетите, изпълняващи граждански полети. "Забранява се внасянето на каквито и да било комуникационни апарати, с изключение на телефони", съобщи иранската новинарска агенция ИСНА, като цитира говорителя на службата за..

публикувано на 12.10.24 в 19:23