Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Моментът, в който ВСС реши да възобнови процедурата за избор на нов главен прокурор, е много деликатен"

Димитър Марков: Не виждам пречка този ВСС да упражни едно от конституционните си правомощия

"Дори морално нелегитимен, той е оправомощен да си свърши работата"

| Интервю
Димитър Марков
Снимка: БТА

Доведени сме до ситуация, в която почти всички важни въпроси, опиращи до някаква юридическа обосновка, са в графата "Нееднозначни".

Това каза пред БНР Димитър Марков, директор на Правната програма на Центъра за изследване на демокрацията, и уточни:

"Не мога да кажа, че еднозначно е решен въпросът (избор на нов главен прокурор - б.р.). Чисто формално юридически аз не виждам пречка този Висш съдебен съвет да упражни едно от конституционните си правомощия - точно както упражнява всички останали. В закона няма разделения на правомощията на ВСС на такива, които може да упражнява в мандата си, и такива, които може да упражнява, когато работи в ситуация на изтекъл мандат, по стечение на обстоятелствата".    

По думите му две години ВСС работи с изтекъл мандат и "не е възможно да се блокира работата на институциите по този начин, ако още 2, още 4 или още 8 години останем в тази ситуация".

"Доколкото аз познавам Конституцията и Закона за съдебната власт - за случай, в който ВСС по ред причини е с намален състав - няма ясни правила кои правомощия ВСС може да упражнява само когато 25 от 25 негови членове са налични, и в кои случаи не може. В момента смятам, че липсата на двама или трима членове, поне по закон, не е основание ВСС да не може да упражнява правомощията си", посочи той.  

Димитър Марков подчерта, че е съгласен с тезата, че този ВСС е морално дискредитиран, но "поставен на везната, когато от другата страна е вакуум, който може да продължи години напред и то до момент, в който наистина ВСС се окаже неспособен да оперира, поради недостатъчен брой членове, отново налага идеята, че дори морално нелегитимен, той е конституционно оправомощен да си свърши работата".  

Според Марков моментът, в който ВСС реши да възобнови процедурата за избор на нов главен прокурор, е много деликатен.

"Виждаме, че едни от най-често спряганите аргументи за политическите противопоставяния в държавата са за завладяване на институциите и особено - институциите на съдебната власт. За момента това са две твърдения на две страни, които искат да имат свой ВСС, свой главен прокурор, свой председател на ВКС и свой председател на ВАС. Тези твърдения в публичното пространство подронват авторитета на институцията, за да може тя точно в този изключително критичен момент да се наеме с такъв избор, който е ключов за цялата съдебна власт. Грешка от страна на ВСС е да предприеме точно този ход месец и половина преди парламентарни избори и в разгара на политическо противоборство, в което на повърхността започват да изплуват взаимни обвинения за овладяване на институциите на съдебната власт".

В случай, че 51-вото Народно събрание започне с избор на нови членове на ВСС, експертът смята, че "при всяка стъпка в посока промяна ва правилата и промяна на органите, които прилагат тези правила, най-вероятно процедурата ще бъде отново замразена до момент, в който ще се реши дали да я размразят, или да я започнат отначало":

"ВСС във времето е доказал, че това да спре някаква процедура, докато се реши друг въпрос, не му е проблем".

Марков изрази надежда изборът на главен прокурор да не е "отново състезание с един кон" и да има поне две кандидатури.

Интервюто на Снежана Иванова с Димитър Марков в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

На първо четене в комисия: Да се отложат новите правила за такса смет

Комисията по бюджет и финаси в парламента прие на първо четене предложението на ГЕРБ да се отложи с една година новият механизъм за формиране на таксата за битови отпадъци на принципа: "Замърсителят плаща". Промените в Закона за местните данъци и такси трябва да влязат в сила от 1-ви януари 2025 година и ако бъдат отложени, България ще подлежи на санкции..

публикувано на 12.09.24 в 16:13

В ЦИК е получено писмо от министър Росен Карадимов с предложения за провеждането на машинния вот

В Централната избирателна комисия е получено писмо от министъра на иновациите и растежа Росен Карадимов относно предложения за подобряване на правилата и процедурите по гарантиране на провеждането на прозрачен, демократичен и добре организиран машинен вот - това обяви председателят на ЦИК Камелия Нейкова.  Тя допълни, че за изпращането на това..

публикувано на 12.09.24 в 16:08
Министърът на вътрешните работи на Германия Нанси Фезер

Германия възстановява контрола по сухопътните си граници

Германският вътрешен министър Нанси Фезер настоява за реформи на Дъблинското споразумение за миграцията. В писмо до ЕС тя оповестява официално връщането от понеделник на контрола по сухопътните граници на Федералната република. Германия е принудена да затегне контрола по границите си заради претоварване на общините и нарасналата опасност от нови..

публикувано на 12.09.24 в 16:02

ВАС отхвърли жалбата на "Демокрация, права и свободи - ДПС" срещу отказа на ЦИК да бъде регистрирана за изборите

Върховният административен съд отхвърли жалбата на коалицията около Ахмед Доган - "Демокрация, права и свободи - ДПС", срещу отказа на ЦИК да бъде регистрирана за участие в изборите на 27 октомври.  От прессъобщение, разпространено от пресцентъра на съда, става ясно, че решението, което е окончателно, е мотивирано с определението от вчера - на друг..

публикувано на 12.09.24 в 15:52
Кузман Илиев

Кузман Илиев: Независимостта на ЕЦБ от политиката трябва да се върне, делът на еврото падна

Еврото, като дял от валутните резерви в световен план беше стигнало почти 25%, днес е 19%, защото всички се притесняват, че Европа може геополитически, заради някакво решение, да ви замрази парите. Цялото това нещо е опасно, то руши Европа и тя действително не е конкуретоспособна. Това предупреди финансистът Кузман Илиев, създател на..

публикувано на 12.09.24 в 15:49

Парламентът прие на първо четене да има вендинг машини за лекарства

Парламентът даде зелена светлина на работата на вендинг машини за лекарства, които се изписват без рецепта, предложението на партия "Възраждане" бе прието на първо четене с промените в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина. Подкрепа дадоха групите на ГЕРБ-СДС, ИТН, "Възраждане", БСП, ПП-ДБ се въздържаха, ДПС бяха против...

публикувано на 12.09.24 в 15:43

ЕЦБ понижи депозитната си лихва с 25 базисни пункта до 3,5%

Европейската централна банка понижи депозитната си лихва с 25 базисни пункта до 3,5%, като това е второто намаление от юни насам, когато ЕЦБ стартира цикъл на постепенно разхлабване на паричната и лихвена политика с оглед на отслабващата инфлация. ЕЦБ понижи водещите си лихви с 25 базисни пункта "Въз основа на актуализираната оценка за..

публикувано на 12.09.24 в 15:26