Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преди първия учебен ден : шествия в памет на загинали на пътя деца и мотористи

| Интервю
2
Снимка: БГНЕС

Преди първия учебен ден в София в неделя, 15 септември, от 18.00 до 19.00 часа ще се проведе шествие в памет на децата, загубили живота си на пътя. Инициатор на събитието е майката на Филип, който бе убит на пешеходна пътека в центъра на столицата.

Същевременно в Казанлък е предвидена още една протестна проява в памет на децата, загинали на пътя – "Нито едно дете повече", организирана от майката на друго загинало дете - Иван Седмаков, Теодора Седмакова.

Освен върху законодателните промени, е редно да се фокусираме и върху поведението на децата на пътя с велосипеди и тротинетки, смята Йоана Йончева-Фильова, майка на три деца, съорганизатор на събитието в Казанлък.

"Децата се придвижват на колелета без светлоотразителни жилетки и знаци. Самото общество трябва да стане по-бдително към децата. Да има различни активности, които да ги карат да са по-отговорни. Другият бич е, че са постоянно на телефоните си, пресичат неправилно."

В училище няма специализирани кабинети по безопасност на движението, учат само по учебни помагала, допълни тя.

Снимка: Радио Видин

Редно е да се започне още в много ранна възраст. Колкото повече порастват децата, толкова повече ще спазват закона и ще дават пример на следващите поколения, изрази мнение Георги Янчев от Сдружение "Софийски мотористи". 

Утре, 14 септември, сдружението ще проведе традиционната си за септември акция за масово нощно каране под надслов "Толерантност на пътя" в памет на загиналите мотористи. Началната точка ще е паркингът на Ринг мол в столицата, откъдето мотошествието ще тръгне в 21.40 часа.

"Всички на пътното платно и на тротоарите носим еднаква отговорност", подчерта Янчев в предаването "Преди всички".

Повече по темата чуйте в звуковите файлове.

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Мартина Стефанова: Чрез събитията на квАРТал постоянно освобождаваме центъра за хората

"Духът на Стара София" е тема на тазгодишното издание на квАРТал фестивала, от 13 до 15 септември в центъра на столицата. "Започваме от петък 13, в ранния следобед ще имаме 8 пешеходни улици Екзарх Йосиф и малките Сердика Веслец Будапеща. Всички изложби се откриват днес. В 18 часа пред Централна баня започва големият тур, посветен на..

публикувано на 13.09.24 в 11:33
Борислав Гуцанов

БСП напомниха: Заради сглобката с ПП-ДБ не е взето нито едно решение по ПВУ

БСП напомниха, че заради сглобката, в която беше ПП-ДБ, не е взето нито едно решение по Плана за възстановяване. "И по време на тяхното управление не се взе нито едно евро от Фонда за възстановяване и устойчивост. Последните пари се взеха от служебния кабинет, още повече че те въведоха определени изисквания за "зелената сделка" и ако БСП не..

публикувано на 13.09.24 в 11:22

Главчев: Опитите за нелегално преминаване на границата са намалели наполовина

Опитите за нелегално преминаване на границата са намалели наполовина, заяви служебният премиер Димитър Главчев по време на блиц контрола в Народното събрание. Това стана в отговор на въпрос от нечленуващия в парламентарна група депутат Калоян Методиев, който напомни за нападението с нож в германския град Солинген, извършено от сирийски гражданин,..

публикувано на 13.09.24 в 11:11

Мъж загина при пожар в дома си във Велико Търново

Възрастен мъж е загинал при пожар тази сутрин в дома си във Велико Търново. Инцидентът е станал в триетажна къща на великотърновската улица "Чумерна". Съседи са подали сигнал за пожар на първия етаж около 9 часа. Към адреса са били насочени два противопожарни автомобила с осем огнеборци. При пристигането на екипите в стая на първия..

публикувано на 13.09.24 в 10:47

След 20 дни борба: Ликвидиран е пожарът под рилския Черни връх

Ликвидиран е пожарът, който възникна на 23 август в местността "Байрямица" на 2300 м надморска височина под Черни връх в Рила, съобщават от Областната дирекция на полицията в Кюстендил. Пламъците са унищожили 150 дка иглолистна гора. Засегната е и алпийската част на планината. Спасени от унищожаване са 1000 дка иглолистна гора, 500 дка..

публикувано на 13.09.24 в 10:41

На прага на отоплителния сезон: Засилват контрола в горите

Във връзка с настъпващия отоплителен сезон и период на масово снабдяване на населението с дърва за огрев, горските служители засилват контрола в горите. Проверките се извършват, както с цел превенция, така и за установяване на нарушения и посегателства в горските територии и налагане на санкции на извършителите. През последния месец..

публикувано на 13.09.24 в 10:24

В две секции гласуват на частичните избори за кмет в село Бистрица

В две секции ще се гласува на извънредните частични избори за кмет на дупнишкото село Бистрица според решението на общинската избирателна комисия. Ще се гласува само с хартиена бюлетина, каза председателят на комисията Мария Чомакова. Членовете на двете секционни комисии са общо 18, по 9 в комисия. Най-много места има ГЕРБ - 6, ПП-ДБ и..

публикувано на 13.09.24 в 10:20