Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Частните уроци нямат своето значимо отражение върху крайния резултат от изпитите. По-скоро са успокоение за родителите"

Диян Стаматов се надява на по-високи учителски заплати и на система за измерване на качеството

"Да има по-малко политика в нашето образование"

| Интервю
Диян Стаматов
Снимка: БТА

Силно се надявам, че следващата календарна година ще започне с едно съчетание между добро увеличение на заплатите на учителите и възможност за въвеждане на система за измерване на качеството. Това заяви пред БНР Диян Стаматов, директор на столичното 119 - то училище и председател на Съюза на ръководителите в системата на народната просвета.

"Бих си пожелал също да има по-малко политика в нашето образование и повече сериозни и отговорни управляващи".

Всичко е готово за началото на учебната година, посочи той в предаването "Неделя 150". 

"Нормално е в началото ѝ да има известен недостиг на учители. Сега е времето, когато те се назначават. Но не е нормално тази тенденция да върви с години и по ключови предмети. Образователното министерство трябва да направи необходимото, за да бъде разрешен този проблем.

В нашето общество много успешно беше наложена нагласата, че учителските заплати са много високи. Истината е обаче, че един млад учител в момента получава 1850 лева бруто, а след удръжките заплатата, която получава, е около 1500 лева". 

Той коментира промените в Закона за училищното и предучилщното образование, с които беше въведена забрана на ЛГБТИ пропагандата в учебните заведения. 

"Вкараха образованието в политическата си надпревара с тази промяна. Тя не беше първостепенна и няма да промени образователния процес. В момента създава известни притеснения и проблеми. За пореден път показват с колко маловажни неща се занимават в своето предизборно подготвяне". 

Опитът на всички управляващи образованието през последните години да се промени учебното съдържание чрез учебните планове и програми засега не се получава, отчете той.

"Само опит и дебат, без реални стъпки. Аз не виждам светлина в този тунел през следващите месеци, даже и година. Волята на управляващите в този момент е насочена в други плоскости.

Много неща би трябвало да се променят. Кризата около Covid, а след това и нашата политическа обстановка доведоха до продължаващо изоставане в сферата на образованието по отношение на европейските образователни политики". 

Много време може би трябва да мине, за да се възстанови онова уважение, отношение и респект към учителя, както и националното отношение към образованието, смята още Диян Стаматов.

За да се забранят телефоните в училище, действията на учителите и на родителите трябва да бъде насочени в една посока, вярва директорът на 119-то училище. 

"Те в момента са в различна. Целият ангажимент се прехвърля само на учителите и училището. На много места има образователни ресурси, които биха могли да се използват в рамките на часа с телефоните. За съжаление, в повечето случаи телефоните пречат на концентрацията. Ако се въведе национална забрана, тя няма да се  спазва по никакъв начин и ще имаме отново двойни стандарти". 

Стаматов смята, че биха могли да се предприемат стъпки по отношение на НВО след седми клас, "за да се преодолее ежедневната необходимост от частни уроци". 

"Едното е да се премахне тази изключителна важност на изпита в седми клас, като той бъде даден няколко пъти – така, както е във висшите учебни заведения. Втората възможност е да се премахне тази изключително голяма висота само на двата предмета – български и математика, което води до неглижиране на всички останали. Третата е да се намери по-силно доверие към учителя.

До голяма степен изпитите през последните години показват,  че частните уроци нямат своето значимо отражение върху крайния резултат от изпитите. По-скоро са известно успокоение за родителите". 

В България продължава да има няколко групи хора по отношение на възприемането на образованието като ценност, обясни Стаматов.

"Едната са тези, за които е много висока ценност. Другата обаче става все по-голяма и за нея образованието не е такава. За тази група пътят е как да се мине метър. Тя представлява сериозен проблем в перспектива". 

Призивът да не се подаряват цветя за първия учебен ден показва "едно ниско битово отношение към образованието и  към учителя", обясни още директорът на 119-то училище. 

Цялото интервю може да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

ГЕРБ отговори на ПП: Този тип поведение създава само проблеми

Партия ГЕРБ отговори на  писмото на "Продължаваме промяната", в което се настоява за приемане на антикорупционни закони, за да се получат плащенията по Плана за възстановяване. В отговора си от ГЕРБ посочват, че вече са заявили позицията си против прибързаното законодателство и посочват, че този тип политическо поведение създава само проблеми, а не..

публикувано на 15.09.24 в 16:04

Пореден протест заради безводие блокира за кратко пътя Плевен - Русе

И тази неделя жителите на засегнатите от безводието свищовски села излязоха на протест като блокираха за кратко главния път Плевен - Русе при село Горна Студена.  Селата са на воден режим, който не се спазва, има много аварии по мрежата и проблемът с безводието се задълбочава, посочиха протестиращите.

публикувано на 15.09.24 в 15:23

ПП изпрати писмо до ГЕРБ за приемане на 3 антикорупционни закона

Изпълнителният съвет на “Продължаваме промяната” изпрати писмо до партия ГЕРБ, в което посочва какво ще загуби България, ако настоящето Народно събрание не приеме трите антикорупционни закона. Асен Василев: Борисов даде Пеевски на "Магнитски" Става въпрос за закона за защита на лицата, подаващи сигнали или публично оповестяващи информация за..

публикувано на 15.09.24 в 15:04

Шестима души са загинали при опит да прекосят Ламанша с лодка

Осем души са загинали през нощта при опит да прекосят Ламанша от Франция в Англия, съобщава Би Би Си. Спасителните служби са били предупредени, след като лодката е изпаднала в затруднение във водите северно от Булон-сюр-мер в северния регион Па дьо Кале след 02:00 ч. българско време. Гуменият плавателен съд е имал около 50 души на борда и е започнал да..

публикувано на 15.09.24 в 14:04

Шестима души са загинали във Филипините при преминаване на тайфун

Шест души загинаха при преминаването на тайфуна "Бебинка" във Филипините, предаде ДПА. Стихията, която се е насочила към Китай, по-специално към Шанхай, изкорени дървета на архипелага. Над 200 000 души бяха засегнати от нея. Двама души се издирват. 11 души са били ранени в инциденти, причинени от бурята. Четири от общо 6-те жертви са били..

публикувано на 15.09.24 в 13:59

Пет вече са жертвите на наводненията в Румъния

Пет вече са жертвите на наводненията в Румъния вследствие на проливните дъждове, причинени от бурята "Борис“, които продължават да нанасят щети в Централна и Източна Европа. Поне още един човек все още е в неизвестност в северната ни съседка. Пожарникар е загинал по време на спасителна акция при наводнение в Австрия, а един човек се е удавил в Полша. В..

публикувано на 15.09.24 в 13:55

В Белодробната болница в Троян започват безплатни прегледи за туберкулоза

В Белодробната болница в Троян от утре 16 септември започва седмица на безплатни профилактични прегледи за риск от туберкулоза. Безплатните прегледи ще се извършват всеки работен ден от 8.00 ч. до 16.00 ч., поясни управителят на Белодробната болница д-р Цветомила Дудевска. „Безплатните прегледи включват пълен анализ  на състоянието на дихателната..

публикувано на 15.09.24 в 13:29