Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Светлин Русев и Константин Илиевски: Има много с какво да се гордеем!

Двамата застават за първи път заедно пред Радиооркестъра тази вечер

| Интервю
Константин Илиевски
Снимка: Ани Петрова, БНР

Маестро Константин Илиевски и цигуларят Светлин Русев застават за първи път заедно пред Радиооркестъра тази вечер. За тях това е голямо призвание. 

Светлин Русев ще е солист в празничния концерт на Симфоничния оркестър на БНР, посветен на Деня на независимостта на България. Събитието започва в 19 часа в Голямата зала на Софийската опера и балет. 

Специален акцент в програмата ще бъде изпълнението на Химн на независимостта от Георги Шагунов с участието на Детския хор на БНР с диригент Венеция Караманова.
"Усещането е прекрасно със Светлин. Той има особено силна енергия, която се усеща веднага, от първия момент, когато той засвири. Подготовката, репетициите вървят стремглаво напред с него. За мен това е голямо удоволствие", сподели маестро Илиевски. 

Същото е и за цигуларя Светлин Русев, който добави, че предизвикателството в този концерт е с необичайния и рядко изпълняван репертоар.

"За нас това е прекрасно начало на нашия сезон", каза Константин Илиевски в предаването "Хоризонт до обед". По думите му Денят на независимостта е това, което ни прави уникални. Според него този празник трябва да има много по-голяма тежест

Светлин Русев
"Аз съм патриот. Много бих искал да бъда тук за постоянно и се надявам, че това ще се случи в бъдеще", сподели от своя страна Русев. 

"Има много с какво да се гордеем! Трябва да вярваме, да разпространявам това, да сме щастливи и да не го забравяме". 

Константин Илиевски се съгласи, като допълни, че трябва да възпитаваме нашите деца в истински патриотизъм:

"Когато младите хора имат върху какво да стъпят, когато усещат, че продължават една традиция, тази гордост е подплатена и тя не е просто само горделивост, те имат после отговорността да я продължат. Младите са тези, които ще градят и бъдещето на тази държава. Трябва да ги запознаем с нашата култура". 

Празничният концерт ще бъде излъчван пряко по програма "Христо Ботев" на БНР.

Цялото интервю на Татяна Иванова с Константин Илиевски и Светлин Русев в предаването "Хоризонт до обед" чуйте в звуковия файл.

По публикацията работи: Анастасия Крушева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Предизвикателство: Здравословно хранене в училище

Българската агенция по безопасност на храните започна проверки в училищните столове и бюфети във връзка с началото на учебната година. Инспекторите проверяват всички столове, бюфети, обекти по Закона за храните на територията на училищата, както и кетъринг фирми, доставящи храна на учебните заведения в цялата страна. "Надявам се усилията, които..

публикувано на 18.09.24 в 11:17

Ще спечели ли Павликени битката срещу завода за боклук?

До месец и половина Върховния административния съд ще се произнесе по казуса с инвестиционното намерение за изграждане на цех за производство на каменна вата и енергоизточник за нуждите на производство в землището на село Върбовка, община Павликени. Как се стигна дотук? През 2021 г. в РИОСВ – Велико Търново постъпва Уведомление за..

публикувано на 18.09.24 в 07:00

Безплатните карти за градски транспорт ще зарадват децата с нова геймърска визия

Безплатните карти за градски транспорт ще зарадват деца и ученици с нова визия , съобщи пред БНР Галина Боева - ръководител сектор "Връзки с клиенти" в Центъра за градска мобилност.  След допитване до децата се спряхме на геймърски дизайн , посочи тя и обясни:  "Решихме, че това, с което можем да привлечем вниманието на децата, е нещо..

публикувано на 17.09.24 в 11:50

БЧК: Обучението по първа долекарска помощ може да започне още в детската градина

Животът може да се преобърне само за миг. Как да бъдем максимално полезни на изпаднал в критична ситуация човек може да се учи още от детска възраст. Обучението може да започне още в детската градина под формата на игра , смятат от Българския червен кръст. При инцидент с изгубено дишане и съзнание първите 3 до 5 минути са особено важни –..

публикувано на 17.09.24 в 10:33

Ниските изкупни цени и фалшифицирането на меда отказват пчеларите

До края на седмицата по повод празника на столицата се провежда традиционен есенен софийски фестивал на меда .  Годишно в България се произвеждат между 8 и 12 хил. тона мед, като голяма част от него се изнася. През последните 10 години обаче броят на регистрираните пчелари е намалял 3 пъти , алармираха браншовите организации на производителите..

публикувано на 17.09.24 в 07:12
Борис Бонев

Борис Бонев: Постоянните избори водят до блокаж на работата в Общинския съвет

"Не съм съгласен, че София не хубавее. Проблемът е, че не хубавее нито със скоростта, нито с качеството, с което искаме това да се случва. Това, което пречи на София да бъде красив град, е липсата на внимание към детайла ".  Това заяви пред БНР Борис Бонев - председател на групата на ПП-ДБ-Спаси София в Столичния общински съвет.  Той отбеляза..

публикувано на 15.09.24 в 13:07
Николай Стайков

Николай Стайков: Не знаем съдружниците на Пеевски в събирането на политическите трюфели

От разследването "Осемте джуджета" отпреди 4 години остана крилатата фраза за летящото килимче, което някой задейства и в институциите започва всичко да се получава в нечия полза , привидно законно. Летящото килимче продължава да действа, с основен "шофьор" Делян Пеевски . Това каза пред БНР Николай Стайков, журналист от Антикорупционния..

публикувано на 14.09.24 в 14:12