Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Милена Фучеджиева за пътя на филма "Ваймар Експрес"

Милена Фучеджиева
Снимка: Боян Бочев

"Филмът създава вече интерес извън България и аз съм много щастлива, каза за "Хоризонт" Милена Фучеджиева по повод на успехите на филма ѝ "Ваймар Експрес". Милена Фучеджиева е писател, сценарист, режисьор, автор на статии.

Филмът се прожектира на много места в Европа, последно в Лос Анджелис. Това е филм за отговорността на думите, за хората на изкуството, които имат влияние над обществото. 

"Ваймар експрес" е измислен влак, той е метафора за бързото желание за европейска популярност на една група писатели от 17 страни, сред които и Фани Попова-Мутафова. Тя е единствената българка в тази група, която е поканена по идея на Гьобелс за европейски писателски съюз и да използва техния талант в полза на Райха, предлагайки им преводи на техните творби. Те се задължават да направят клонове на този писателски съюз в собствените си страни. Тези писатели се занимават с литература, но и с нацистка пропаганда", разказа Фучеджиева.

"Лос Анджелис ми беше като първи дом за дълго време и беше приятно, че филмът там беше оценен и е имало малка следа от мен и от България.

Иначе лентата беше прожектирана из цяла Европа - Германия, Австрия, Франция, Великобритания, в края на ноември пак в Германия. Надявам се да дойдат млади хора, за да го видят.

Хубаво, че темата на филма вълнува българите зад граница, защото това не е комерсиален филм, който да забавлява, това е сериозен исторически филм и въпреки това има интерес към него, хората искат да научат истината.

В началото на ноември ще има прожекция и в консулството в Ню Йорк, каза още Фучеджиева.

По думите ѝ публиката е задавала въпроси, от които се вижда, че хората имат вътрешен конфликт и питания за Фани Попова-Мутафова. Имат конфликт с истината, както и аз имах, докато правех филма, сподели авторката.

Тя самата смята, че Мутафова е била напълно наясно с мястото и ролята си в събитията, за които се разказва в лентата.

Според Фучеджиева истината трябва да се казва, човек не бива да се заблуждава.

"Тъмната страна на авторите, на писателите - те трябва да се познават, може би те стават писатели точно заради този мрак, който носят в себе си, за да се справят с вътрешните си демони, каза още Милена Фучеджиева.


Още по темата слушайте в звуковия файл.

По публикацията работи: Гергана Хрисчева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Плевенската филхармония откри Лауреатските дни

Лауреатските дни "Катя Попова" се завръщат в културния календар на Плевен

На 8 октомври в Плевен беше открито 32-то издание на Международния музикален фестивал Лауреатски дни "Катя Попова". То ще продължи до 25 октомври.  Основен организатор на събитието е Плевенската филхармония в партньорство с Община Плевен и Министерството на културата, под чийто патронаж се провежда то. Първият концерт беше на домакините от..

публикувано на 09.10.24 в 14:13
Диригентът Иван Стоянов с наградата

Диригентът Иван Стоянов - носител на наградата "Академик Марин Големинов"

Вече девет поредни години се присъжда националната награда "Академик Марин Големинов" в почит към големия български композитор, който ни напусна през 2000 г. Събитието е винаги на 28 септември, неговата рождена дата, в родния му град Кюстендил. Досегашните носители на наградата „Марин Големинов“ са камерният ансамбъл „Софийски солисти“, проф...

публикувано на 09.10.24 в 13:15
Розита Еленова

Премиера на филм за Димитър Еленов на фестивала "Синелибри"

Предстои 10-ото, юбилейно издание на кинофестивала "Синелибри". Една от премиерите е "Свободен, по-свободен: Димитър". Филмът е посветен на Димитър Еленов - актьор, режисьор и театрален педагог. Филмът ще бъде показан за първи път на 12 октомври във филмотечно кино "Одеон" . Режисьор на лентата е Розита Еленова, негова спътница в..

публикувано на 09.10.24 в 11:29

Много силно начало на новия оперен сезон

Дълго ще се помни откриването на сезон 2024/2025 г. на Софийската национална опера и балет! В годината на Джакомо Пучини Националният ни оперен театър започна новия си сезон с последната творба на великия италиански композитор “Турандот“ – опера, в която целият музикален свят почита българката Гена Димитрова като една от най-великите..

публикувано на 08.10.24 в 18:30

"Каста дива" - едно предаване, което прави живота по-хубав

В първото издание от 32-я сезон на предаването на програма “Хоризонт“ за музикално-сценични изкуства “Каста дива“: 20.05-21.00 ч.: Изключително силно начало на оперния сезон 2024/2025 г.! Предлагаме ви отзвук от три големи музикални събития: - откриването на сезона на Софийската национална опера и балет с “Турандот“ от Пучини под..

обновено на 08.10.24 в 15:16
Боряна Венциславова

Авторски тур в изложбата "Вода, следвай ни" на Боряна Венциславовa

Днес от 18 часа художникът и визуален артист Боряна Венциславова прави тур в Топлоцентрала по своето вдъхновение от водата – "Вода, следвай ни", а самата изложба беше открита на 28 септември. "Цялата изложба се занимава с различни аспекти на това по какъв начин тогава беше ъндърграунд културата, сега се превърна в поп култура, влияе върху..

публикувано на 08.10.24 в 12:21

Градската художествена галерия в Пловдив посвещава месец октомври на Йоан Левиев

Градската художествена галерия в Пловдив посвещава месец октомври на Йоан Левиев – един от най-значимите български художници. От днес – 08.10, до 3 ноември – там ще бъдат изложени негови платна. В изложбата са показани най-значимите цикли от живописното творчество на баща ми, разказа пред БНР Йоана Левиева. "Това са "Царски..

публикувано на 08.10.24 в 12:01