Български изпълнители

петък
от 23.00 до 24.00 часа
Записи от фонда на БНР, както и интервюта с наши класически музиканти.
Екип: „Класика“

Публикации

Петър Данаилов в „Кармен” на Жорж Бизе, постановка на Пловдивската опера

Български изпълнители: баритонът Петър Данаилов - 11 декември от 23.00 часа по програма "Христо Ботев"

Предизвикан от собствения си „труден” за обработка глас, Петър Данаилов изследва години наред вокалната техника, като работи върху себе си и върху своите около 50 ученика в Нов български университет. Завършил е Музикалната академия „Панчо Владигеров”  в..

обновено на 11.12.15 в 16:23

Трио „Имаж” - пъстра палитра от звуци и въображение

В предаването „Български изпълнители” ще ви запознаем с прекрасните и талантливи млади хора от Клавирно трио „Имаж” . Тяхната история започва още в основното училище, където се запознават за първи път и след време разбирателството помежду им прераства в..

публикувано на 27.11.15 в 11:15

Пламена Мангова - едно от „златните български момичета” в музиката

За „златните български момчета” този път в Български изпълнители” няма да говорим. Ще мълчим… Но, когато стане дума за „златните български момичета”, обикновено мислим, че става въпрос за прекрасните ни гимнастички в спорта. Всъщност нашите „златни..

публикувано на 19.11.15 в 16:10
Джулия Ганева и проф. Константин Ганев

Български изпълнители: Проф. Константин Ганев

На 13 октомври 2015 г. някак тихо премина 90-годишнината от рождението на големия български музикант и педагог проф. Константин Ганев. Но той бе сред 54-те интелектуалци, които в навечерието на Празника на българската култура и просвета 24 май т.г...

публикувано на 06.11.15 в 13:45
Квинтет WINDART

Запознайте се с WINDART

В предаването "Български изпълнители" ще имате възможност да проследите първото портретно представяне в радиоефира на духов квинтет WINDART в състав: Мартин Павлов (флейта), Ивайло Данаилов (обой), Иван Савов (кларинет), Петър Стоянов (фагот) и Габриела..

публикувано на 30.10.15 в 10:05

20 години заедно на сцената

През месец октомври клавирното дуо Аглика Генова и Любен Димитров празнува юбилей. Звукозаписната фирма, с която имат договор издаде специален компактдиск, събрал фрагменти от всички техни съвместни издания. Някои от записите са само с творби за клавирно..

публикувано на 16.10.15 в 12:05
Юлиан Константинов като Борис от „Борис Годунов“

В „Български изпълнители“: басът Юлиан Константинов

Учителката ми по пеене в основното училище ме гонеше от час с обещание да ми пише „по милост“ четворка. Юлиан Константинов учи пеене при проф. Асен Селимски в Музикалната академия в София. Още като студент дебютира в Софийската опера като Дон Базилио в..

публикувано на 08.10.15 в 15:45
Йоанна Каменарска, цигулка (вляво) и Ирина Георгиева (пиано), Археологически музей, Созопол

Първата жена-концертмайстор в Хамбург. В „Български изпълнители”: Йоанна Каменарска

Млада, красива, интелигентна, с чудесно чувство за стил - не само като музикант, но и като жена. Така видях и запомних Йоанна Каменарска при срещата ни на „Аполония” 2015. Нейната кариера започва още на 10-годишна възраст като солист на детската филхармония..

публикувано на 01.10.15 в 16:30

ЧРД на Александрина Пендачанска

Всяко нейно завръщане у нас провокира възторжени слушателски отзиви. За жалост рядко се случва това - в края на 2013 г. концерт в Софийската опера, концерт за юбилея на диригента Михаил Ангелов през миналата година, рецитали с Людмил Ангелов през 2012 г. и..

публикувано на 25.09.15 в 14:30

„Българският тромбон“ - Атанас Карафезлиев: петък, 14 август, от 23 часа

„Всичко, което е далеко от морето, е провинция“ – думите са на Ърнест Хемингуей, а ние ги преповтаряме често – когато душата ни потегли към морето, а обстоятелствата ни задължават да сме сухоземни. В този смисъл нашият главен герой в поредното издание на..

публикувано на 13.08.15 в 09:40