Български изпълнители

петък
от 23.00 до 24.00 часа
Записи от фонда на БНР, както и интервюта с наши класически музиканти.
Екип: „Класика“

Публикации

Оперни концерти от фестивала „Варненско лято“

Всеки петък през юли от 23 часа ви предлагаме поредица от 4 предавания, в които представяме записи, съхранени във фонотеката на радио Варна. Всички регистрации са направени по време на фестивала „Варненско лято“. Ще включим машината на времето, а това в..

публикувано на 21.07.16 в 10:40

Месец със записите на Варненското радио

Всеки петък през юли от 23 часа ще предложим поредица от 4 предавания, в които ще представим записи, съхранени във фонотеката на Радио Варна. Всички регистрации са направени по време на фестивала „Варненско лято“. Ще включим машината на времето, а това в..

публикувано на 08.07.16 в 10:10
Теодора Недялкова

Българка е сред основателите на първия камерен оркестър в Северна Холандия

В предаването „Български изпълнители” ще ви срещнем с младата и амбициозна виолончелистка Теодора Недялкова . Тя завършва Националното училище по изкуства „Панайот Пипков“, град Плевен през 2009 година и веднага е приета да следва в Консерваторията „Принц..

публикувано на 01.07.16 в 09:05

Ралица Ралинова – бъдещата звезда на световната сцена

В предаването „Български изпълнители” ще ви запознаем с една изгряваща млада певица, която през изминалите месеци превзе сърцата на българската публика. За нея Орлин Анастасов каза: радвайте й се сега, защото съвсем скоро тя ще пее по световните сцени ...

публикувано на 17.06.16 в 13:50
Румен Дойков

Честит рожден ден на Румен Дойков

Във времето за българските изпълнители ще ви припомним някои от сценичните превъплъщения на един певец, който години наред беше водещ тенор на Софийската опера. Румен Дойков дебютира на сцената на Националната опера и балет в София през 1976 в ролята на..

публикувано на 02.06.16 в 12:00
Галя Йончева

Галя Йончева - музата на няколко български композитори

Предаването ще бъде за Галя Йончева, певица която е оставила траен спомен у всеки, който я е срещал и в театъра, и в живота. Казват, че е една от най-красиви български оперни артистки, вдъхновила създаването на много български творби. Много..

публикувано на 06.05.16 в 08:30
Амилкаре Понкиели

„Джоконда“ на Понкиели навърши 130 години

Тази вечер във времето за български изпълнители ще отбележим рождения ден на една прочута оперна дама и нейния сценичен път в България – „Джоконда“ на Амилкаре Понкиели. Операта, която събира двама композитори – Понкиели и Ариго Бойто като либретист. Двамата..

публикувано на 08.04.16 в 11:29
Сградата на операта в Хамбург

Да успееш в Германия: Людмила Георгиева

Гостува ни сопраното Людмила Георгиева, която повече от 22 години е в хора на Хамбургската опера. Разговорът в студиото е насочен към срещите на сцената с големите артисти, за немския начин на работа и за трудностите на началото. Звучат документални откъси..

публикувано на 18.03.16 в 11:07
Цветелина Василева като Турандот на сцената на Софийската опера

„Турандот“ в Софийската опера, посветена на 75-годишнината от рождението на Гена Димитрова

Във времето за български изпълнители ви представям един запис осъществен на 14 февруари. За деня на влюбените Софийската опера предложи легендата за Турандот, чиято жестокост е сломена от любовта – тази на Калаф към нея и тази на Лиу към Калаф...

публикувано на 10.03.16 в 16:01

Спомен за Светлана Котленко

Много са спомените ми свързани със сценичните превъплъщения на Светлана Котленко. През 1983 имаше една великолепна постановка на операта „Атила“ на Верди и Светлана беше неотменна част от певческия състав. За жалост не са много документалните записи от..

публикувано на 05.02.16 в 12:38