Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Звукови хроники „Превъплъщенията на…”: цигулката

| обновено на 15.07.14 в 10:22
Цигулката – лидер на оркестъра, предпочитан партньор в камерното музициране и солов виртуоз. И още превъплъщения на този популярен струнен инструмент - предходниците на цигулката в етномузиката на някои източни народи, средновековните й родственици и майсторските образци от Барока. И в бонус към всичко това – какво представлява изобретението „двойна” цигулка и как звучи оркестърът, съставен само от цигулки.




По публикацията работи: Янина Богданова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Даниела Ангелова

Еврика! Успешни българи: Даниела Ангелова

"Връзката между минало, настояще и бъдеще трябва да се пази " , казва Даниела Ангелова, студентка от Аграрния университет - Пловдив. Тя е млад човек, който обяснява, че в момента има тенденция хората да се завръщат към корените си. За нея обаче това никога не е седяло под въпрос, защото тя винаги е знаела, че иска да се занимава със земеделие...

публикувано на 26.08.24 в 17:00

Високите атмосферни и водни температури променят живота в Черно море

"Наистина температурите, които наблюдаваме, както на атмосферата, така и на водата, са екстремални през последните години и близки до тропичните. Не е нормално, като проследим през последните години, че организмите са се адаптирали при други условия, това е един вид стрес, който предизвиква физиологични смущения и нерядко смърт при организми,..

публикувано на 26.08.24 в 15:35

Във Варна ще се проведе четвъртото за страната ни издание на "Игра за световен мир"

Форматът е създаден още през 1978 г. от американския учител Джон Хънтър. Предназначен е за деца от 9 до 18 години и представлява реалистична политическа симулация, участниците в която се опитват да решат глобални проблеми в областта на икономиката, екологията, международните отношения, въоръжените конфликти и т.н. Целта е да се излезе от кризите с..

публикувано на 25.08.24 в 09:30
Регионален исторически музей - Плевен

Културно-историческото наследство формира идентичността на един народ

"Нашето разбиране е, че културно-историческото наследство е много повече отколкото наука, култура, изкуство, държавно управление и т.н., тъй като всички те могат да се надграждат, усъвършенстват и развиват, докато културно-историческото наследство е овеществена историческа памет, която има своето хронологическо време. За един народ и една..

публикувано на 25.08.24 в 08:15

В музея в Чепеларе има скелет на мечка, живяла в Родопите преди 12-13 000 години

"Музеят на родопския карст представя различни артефакти от Родопите. Експозицията насочва към пещерите и скалите, в които се образуват – варовиците, а след това преминава към биоспелеологията, множеството прилепи и един вид като бръмбара-светломразец, известен с това, че при излизане на светлина умира.  В началото е отдел "Геология", който..

публикувано на 22.08.24 в 14:10