Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Емил Табаков: "Миса Солемнис" от Бетовен е висша проява на човешкия разум

Грандиозната "Миса Солемнис" от Лудвиг ван Бетовен, която звучи на българска сцена изключително рядко, ще бъде представена на 25 април от 19 часа в зала "България" от Смесения хор и Симфоничния оркестър на БНР под палката на Емил Табаков. Диригент на хора е Драгомир Йосифов, а солисти - Ина Кънчева, Андреана Николова, Милен Божков и Франк ван Хофе, който замени в последния момент заболелия Ивайло Джуров.


Произведението изисква изключинелен професионализъм от страна на певците и оркестъра
. Това е нещо извънчовешко - аз подхождам със страхотен респект към това произведение.  И затова не се прави често - то е трудно и за слушане, тежка, сериозна  музика е. Започвам да си мисля каква музика е написал Бетовен преди 200 години, а ние сега какво започнахме да слушаме - гледаме всичко да ни е по-популярно, по-лесно да го възприемаме... Накъде тръгва светът? - споделя маестро Табаков.

Чуйте интервюто с диригента по повод предстоящия концерт на радиосъставите.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14