Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вечер на световните премиери в Музикалната академия

НМА "Проф. Панчо Владигеров"
Снимка: НМА

С авторски концерт на проф. Александър Йосифов на 15-и май от 18 часа Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров" ще се включи в честванията на 100-годишнината от рождението на великия бас Борис Христов, обявени в световния календар на ЮНЕСКО.

Под мотото "Вечер на световните премиери" концертът ще включва неизпълнявани творби за клавирни ансамбли, представени от клавирните дуа Десислава Щерева - Евгения Симеонова и Дора и Анастас Славчеви. Специален гост ще бъде пианистът Йовчо Крушев, който ще изпълни за първи път пред публика Софийска рапсодия, посветена му от автора.


Защо свързвам (концерта) с Борис Христов? Защото
моята съдба, благодаря на Господ, беше свързана с Борис Христов. Смея да кажа, че благодарение на "Балкантон" и моето лично участие, Борис Христов се завърна в България и направи уникални записи, които останаха, между които - всички помнят, слушат всяка година на Нова година в 24 часа - "Многая лета" за българския народ, заедно с камбаните на "Александър Невски", споделя известният наш композитор и диригент.

Чуйте интервюто с проф. Александър Йосифов по повод неговия авторски концерт и много ценни спомени от срещите му с великия Борис Христов на родна земя.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14