Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Младите перкусионисти Василена Серафимова и Жан-Батист Льоклер на път от Париж за Плевен

Paris Percussion Group
Снимка: Romain Robine

От 2-ри до 7-и юли Плевен отново ще събере цвета на изпълнителите и обучаващите се по ударни инструменти за концерти и майсторски класове в рамките на Третия международен фестивал за маримба и ударни инструменти, който се провежда на всеки две години.

Дейвид Фридман, Майкъл Бърит, Патрик Цимерли, Свет Стоянов, Жан-Батист Льоклер, Тома Енко са сред гостите, поканени този път. Василена Серафимова, заедно с авторите на идеята за фестивала Августина и Симеон Серафимови, очакват не само отлични резултати за учениците и студентите, но и могат да се похвалят с обновяването на инструментариума, който остава в наследство за талантливите деца от НУИ "Панайот Пипков" в Плевен.

Ето и концертната програма:

На 2-ри юли от 19.30 ч. в градината на Регионалния исторически музей – Плевен: перкусионен ансамбъл "Акцент", с участието на танцов ансамбъл на НУ"И Панайот Пипков" и перкусионен ансамбъл "Тайм" от НМУ "Любомир Пипков" – София.

Концертите от 3-ти до 7-и юли от 19 ч. ще бъдат в НУИ "Панайот Пипков" – зала "Божко Шойков":

3-ти юли: Жан-Батист Льоклер и Свет Стоянов
4-ти юли: Майкъл Бърит и перкусионни състави от участници в майсторските класове
5-и юли: дуо „Класика и джаз” – Тома Енко/ Василена Серафимова
6-и юли: дуо „Elegance” – Дейвид Фридман/ Петер Венигер
7-и юли: заключителен концерт на участниците в майсторските класове.

Василена Серафимова - носителка на приза "Млад музикант на годината" 2008 в България и Жан-Батист Льоклер - първи перкусионист на Парижката национална опера гостуваха в предаването "Алегро виваче", за да разкажат за проектите и успехите си, за очакванията и целите на Третия фестивал за маримба и ударни инструменти в Плевен.

Чуйте интервюто в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14