Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Разпускат Датския национален камерен оркестър

Ръководството на Датското държавно радио обяви, че Датският национален камерен оркестър, известен в миналото като Датска радиосимфониета, ще спре работа през януари 2015-а, след 75-годишно съществуване. Като причини са посочени съкращенията в бюджета на медията. Главният диригент на оркестъра, унгарецът Адам Фишер заяви, че е шокиран от новината, предвид отличните постижения на състава и като концертна, и като звукозаписна дейност.

Отбелязва се, че няма да бъде засегната работата на големия симфоничен оркестър на Датското радио, за шеф-диригент на който преди броени дни бе назначен световнопризнатият италиански маестро Фабио Луизи, който ще поеме поста през 2016 г.

Датският национален камерен оркестър е единственият професионален камерен оркестър в Дания. В социалната мрежа Фейсбук вече тече подписка за спасяването на състава.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14