Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Gabroville - първата компютърна игра за Габрово

| обновено на 16.09.15 в 14:20 БНР Новини

Първата историческа градска компютърна игра у нас ще представи с анимация най-уникалните габровски факти и места, олицетворение на марката Габрово. С помощта на играта в две версии - на български и на английски език, повече хора в България и по света ще научат за най-големите постижения на Габрово и габровци. Тази година отбелязваме 155-годишнината от обявяването на Габрово за град  и проектът ще преосмисли историята, културното ни наследство и памет по нестандартен начин, чрез езика на съвременните изкуства- разказа авторът на концепцията и проекта Момчил Цонев, който гостува на „Артефир”.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Петър Русев с черно-бял дебют в киното

Един градски филм, който да представя драмата на интелигентния, чувствителен човек в България – това представлява дебютът в игралното кино на режисьора Петър Русев. "Апостол: един нежен рицар в Бруталия" е черно-бялата история на талантлив млад мъж, който от дълго време страда от главоболие и това го прави неработоспособен. Напътстван в кратките си..

публикувано на 20.05.24 в 16:15

Българите Woomb подгряват пост-пънк легендите Whispering Sons

Макар да съществуват отскоро, това лято за българската формация Woomb ще е, меко казано, натоварено. Предстоят им серия от концерти и фестивали.  Още тази седмица Woomb ще свирят на шоукейс конференцията Spike  в Пловдив, а преди това в София, във вторник, 21 май, ще подгряват белгийците Whispering Sons . В сърцето на Woomb стоят..

публикувано на 20.05.24 в 16:10

"Рисуващите артисти" – микс от индивидуалности

Изложбата "Рисуващи артисти" в софийската галерия "Финес" обединява десет български актьори в любовта им към изобразителното изкуство. Организирана е от Олег Чернев, който вече има три самостоятелни експозиции на фотопейзажи, а идеята е заимствана от инициативата на Игор Марковски "Пеещи артисти". "Трябваха 18 месеца, за да се стигне до..

публикувано на 20.05.24 в 14:20

Изложбата "Великден" представя най-новите творби на Велин Динев

В рубриката "Културен код" на предаването "Terra Култура" се насочваме към изложбата "Великден" на художника Велин Динев в столичната галерия "Сердика". Изкуствоведката Диана Драганова-Щир коментира симфонията от платна, асонанси и света в митове и легенди, пресъздадени от автора. В предаването се включва и самият Велин Динев. В ателието си..

обновено на 20.05.24 в 12:58
Мария Мира Хрисова и Нейка Кръстева (от ляво надясно)

Нейка Кръстева представя Илия Темков – един рицар на музиката

Странният мъж на масата до прозореца, който говори за музика – това е диригентът, музиковедът, просветителят, основателят на Международния фестивал "Мартенски музикални дни", основоположникът на музикално-образователните лектории в България Илия Темков. В "Terra Култура" разговаряме с Нейка Кръстева , журналист и автор на книгата "Илия Темков –..

публикувано на 20.05.24 в 11:30