Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

90 години от рождението на Ханс Вернер Хенце

Вторник, 2 август, от 19.30 часа

Ханс Вернер Хенце
Снимка: личен архив
Той е сред щастливците, които успяват да живеят, при това добре, само от творчеството си. Дължи го на издателя си от „Шот“, който му предлага достатъчно добри авторски отчисления, за да твори безгрижно. За практиката на 20-то столетие е доста плодовит. В творчеството си преминава бурно през различни стилове и влияния: сериализъм, атонализъм, неокласицизъм, италианска музика, арабска музика, джаз, попмузика, традиционните немски композиторски школи...
Известно време  е под влияние и на Стравински, по-точно – на „Пролетно тайнство“.  Творчеството му е разнообразно, твори в различни жанрове, изпитва особен пиетет към сценичните – опера, балет, водевил. В предаването ще звучат фрагменти от водевила му „Ла Кубана или Живот за изкуството“.  Хенце е бил винаги политически ангажиран, изповядващ леви идеи. Посвещава опуси дори на Хо ши Мин и Че Гевара.
През 1953 година се премества в Италия – това е реакцията му срещи хомофобията и цялостния политически климат в родната му Германия. В Италия пише сценична музика по текстове на Карло Гоци, Вилхелм Хауф, балет по либрето на Лукино Висконти. Посещение в Гърция му дава стимул да напише крупната си вокално-иструментална Камерна музика по химна на Хьолдерлин „В прекрасната синева“. Посвещава я на Бритън, първото изпълнение е на Питър Пиърс. Части от творбата ще звучат в предаването.
В предаването ще чуете клавирни пиеси на Ханс Вернер Хенце, сред които фрагменти от цикъла за млади пианисти върху детската му опера „Поличино“.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Модерна Британия ни идва на крака: "Едитърс" в НДК

България най-после има потвърдена дата за отложения миналата година концерт на "Едитърс" – една от най-добрите съвременни европейски групи на живо. Куул Британия ни идва на крака за шоу в зала 3 на НДК на 29 август . Събитието е част от серията Sofia Solid , която тази година предложи силни изяви на Кори Тейлър, "Мегадет", Брус Дикинсън и "Дъ..

публикувано на 26.08.24 в 12:29
Цветан Цветанов и Людмил Фотев

Вавилонските кули на джаза и бирата

Вавилонската фонотека и Джаз+дуенде се редуват през седмица в самото ѝ начало половин час след полунощ. В изданието от 19 август бяха заедно в ефир, домакин – Цветан Цветанов, гост – Людмил Фотев. Приказката им гради с общите за джаза и бирата съставки – фийлинг, суинг и импро моменти, респективните им вавилонски кули. Става дума и за глобалните им..

публикувано на 19.08.24 в 18:28
Жорж Претр

Жорж Претр – Maestro con brio

В съботната  вечер ви предлагам операта "Фауст“ от Шарл Гуно – култов запис от края на 70-те години и неоспорим за мнозина връх в пребогатата дискографска колекция на Жорж Претр. На 14 август се навърши столетие от рождението на великия маестро. "Жорж Претр е не само диригент с огромен опит, който познава в детайли занаята, но преди всичко артист със..

публикувано на 17.08.24 в 08:00

Програмата на Еврокласик ноктюрно от 16 до 31 август 2024

16 август Изпълнения на вокален ансамбъл "Талис сколарс" с диригент Питър Филипс. 3.00 часа – Орландо Гибънс (1583-1625), O clap your hands (Пляскайте с ръце). 3.06 часа – Томас Талис (ок.1505-1585), Suscipe quaeso Domine (Моля, приеми, Господи). 3.16 часа – Нико Ашер Мули (р.1981), Rough Notes (Груби бележки). 3.26 часа – Уйлям Бърд (1543-1623), Tribue..

публикувано на 14.08.24 в 16:30

Отбелязваме 79-ото издание на Международния фестивал "Пражка пролет"

Международният фестивал "Пражка пролет" тази година беше отбелязан с над 50 концерта в различни точки на Прага. По покана на Чешкия център в София проф. Илия Граматиков посети най-голямото музикално събитие в Чехия. В три издания на предаването "Контемпо" той успя да разкаже малка част от впечатленията си от изключително богатата програма на фестивала...

публикувано на 09.08.24 в 12:30