Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българският културен институт в Москва с нов онлайн формат

Прожекция на документалния филм „Ген“ на Павел Васев в негова памет

Павел Васев
Снимка: БГНЕС

При наложената самоизолация в света все по-често се чува твърдението: „Вече нищо не е така, както беше.“ И това е така за мнозина, сред които е и Българският културен институт в Москва. Налага се бърза адаптация и готовност за промяна.

На 15 април – рождения ден на Павел Васев, ще бъде излъчен онлайн в негова памет документалният му филм „Ген“ (1985, 22 мин.). Виртуалната среща отдава почит на обичания български режисьор, дългогодишен директор на БКИ в руската столица.

Събитията продължават по предварителната програма, но в движение се трансформират във видеоуроци, видеомостове, кино и лекции онлайн. Този бърз преход се оказва възможен благодарение на партньорството на БКИ с Центъра за славянски култура на Библиотеката за чуждестранна литература, където тече програмата „Български сезон“. Партньор на БКИ е и Българското училище при Посолството на България в Русия, много студенти, колеги и приятели на България.

170-aта годишнина от рождението на Иван Вазов се отбелязва с видеоуроци, които вървят под надслов „Голямото междучасие“, а българските издания на руски бестселъри като „Авиатор“ (Издателски дом „Лист“) са повод за видеомостове с участието на превеждани в много страни по света писатели като Евгений Водолзакин, с преводачката Здравка Петрова и др. 

Драматургът Майя Праматарова разказа за новите форми на работа, онлайн премиерите на БКИ и културния живот в руската столица.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Изложба с графични творби на проф. Иван Димов в София

Специализираната столична галерия "Графикарт" показва нова самостоятелна изложба "Графика" на големия български художник проф. Иван Димов от 28 февруари до 31 март 2024 година. Експозицията включва близо 50 от най-добрите графични творби на автора, ненадминат майстор на акватинтата. Проф. Димов е един от най-талантливите и значими български..

публикувано на 28.02.24 в 17:44
Калин Николов, Явор Гърдев, Василена Винченцо-Коломоец, Васил Дуев-Тайг и Никола Тороманов

Явор Гърдев и интерпретациите на Шекспир

Малък си, колкото да се побереш в скута на майка си, а си цял един свят. Растеш с любопитство, недосегаем си, какъвто занапред никога няма да бъдеш. Безкрайно зависим от по-големите, но още дори не разбираш какво означава това. Малък си, но си може би най-големият човек, който можеш да бъдеш. Все още не си обременен. Очакванията, на които се осланя..

публикувано на 28.02.24 в 17:15

Предпролетно Юрий Дачев ни допуска в своята "Есенна градина"

Най-новото заглавие в репертоара на Малък градски театър "Зад канала" е "Есенна градина". Текстът е вариации върху едноименната пиеса на Лилиан Хелман от 1951 година, както и с други нейни творби. Режисьор на спектакъла е Юрий Дачев За Юрий Дачев "Есенна градина" е: "Семеен портрет на есенен фон. Как да бъде довършен, когато болката е повече от..

публикувано на 28.02.24 в 15:10

Пролуките на Бохумил Храбал

Третата част от трилогията на Бохумил Храбал "Сватби в къщата", "Vita Nuova" и "Пролуки" завършва авторовия разказ за живота му, след като се запознава и жени за Елишка Плевова, наречена Пипси. И в трите си книги Храбал пише от името на Пипси, което му дава възможност да бъде доста самоироничен, да доверява на читателя своите съкровени размишления и..

публикувано на 28.02.24 в 12:05
Художникът Васил Стоилов, еп. 4

Подкастът "Контури": Щрихи от битието на големите български художници

Зад твореца стои човек. Неговия силует очертават авторите на подкаста  "Контури", който щрихира живота на едни от най-познатите български художници на XX век. Бояна Стоилова, Диана Трифонова и Илиян Ружин са в студиото на "Нашият ден", за да разкажат повече за своя аудиопроект, призоваващ слушателите към творческо вдъхновение и игра с въображението...

публикувано на 28.02.24 в 11:29