Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Българският културен институт в Москва с нов онлайн формат

Прожекция на документалния филм „Ген“ на Павел Васев в негова памет

Павел Васев
Снимка: БГНЕС

При наложената самоизолация в света все по-често се чува твърдението: „Вече нищо не е така, както беше.“ И това е така за мнозина, сред които е и Българският културен институт в Москва. Налага се бърза адаптация и готовност за промяна.

На 15 април – рождения ден на Павел Васев, ще бъде излъчен онлайн в негова памет документалният му филм „Ген“ (1985, 22 мин.). Виртуалната среща отдава почит на обичания български режисьор, дългогодишен директор на БКИ в руската столица.

Събитията продължават по предварителната програма, но в движение се трансформират във видеоуроци, видеомостове, кино и лекции онлайн. Този бърз преход се оказва възможен благодарение на партньорството на БКИ с Центъра за славянски култура на Библиотеката за чуждестранна литература, където тече програмата „Български сезон“. Партньор на БКИ е и Българското училище при Посолството на България в Русия, много студенти, колеги и приятели на България.

170-aта годишнина от рождението на Иван Вазов се отбелязва с видеоуроци, които вървят под надслов „Голямото междучасие“, а българските издания на руски бестселъри като „Авиатор“ (Издателски дом „Лист“) са повод за видеомостове с участието на превеждани в много страни по света писатели като Евгений Водолзакин, с преводачката Здравка Петрова и др. 

Драматургът Майя Праматарова разказа за новите форми на работа, онлайн премиерите на БКИ и културния живот в руската столица.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Културата на бързи обороти – 19-25 септември

"Културата на бързи обороти" предлага обзор на културните събития, представени в ефира на програма "Христо Ботев“ за седмицата. Ето и някои от акцентите в предаването от 25 септември. На фотографска изложба, озаглавена РЕАЛНО/ПРИВИДНОРЕАЛНО кани сценографът, илюстратор и дори кинодокументалист Юлиян Табаков, от 28 септември. Как зрителят „дописва..

публикувано на 27.09.22 в 17:50

Премиера на "Сеч. Една възбуда" по едноименния роман на Томас Бернхард

Текстовете на австрийския писател не се появяват особено често на българска сцена. Представлението "Сеч. Една възбуда" е по идея на актрисата Елена Димитрова, която, заедно с актьора и режисьор Явор Костов-Йондин, създава първата сценична версия на текста в България. В него единствено действащо лице е писател, гост на вечеря на група виенски..

обновено на 27.09.22 в 17:12

Представлението "Макбет Мюе" от Канада гостува у нас

Представлението "Макбет Мюе" по Шекспир на канадската трупа за куклен театър "La fille du laitier“ представя историята на войник, верен на страната си. Той среща 3 вещици на бойното поле, които му казват, че ще бъде крал. Сега Макбет и партньорката му в престъпленията – лейди Макбет, вървят по кървавия път на амбицията, силата и предателството. Макбет..

публикувано на 27.09.22 в 16:35

"Любов на стативи" отбеляза годишнина с изложба

Обща изложба под наслов "Любов на стативи – 1 година заедно" се откри в столичната галерия "Heritage". Талантливите автори, обединени в творческата група "Любов на стативи", представят различни стилове и техники, а изложбата ще продължи до 5 октомври. Изкуствоведът д-р Дочка Кисьова-Гогова представи изложбата за "Артефир" в звуковия файл. Чуйте повече..

публикувано на 27.09.22 в 15:45

Настъпи Рош Ашана – еврейската Нова 5783 година

"Рош Ашана" се превежда като "главата на годината". Този път празникът започна вечерта на 25-и и продължава до 27-и септември, тъй като в еврейския календар дните се отброяват не от утрото, а от залез слънце. Нова година, или Рош Ашана, е в първия ден на месец Тишрей, който по светския календар се пада обикновено към средата на септември – началото..

публикувано на 27.09.22 в 15:15