Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Българският културен институт в Москва с нов онлайн формат

Прожекция на документалния филм „Ген“ на Павел Васев в негова памет

Павел Васев
Снимка: БГНЕС

При наложената самоизолация в света все по-често се чува твърдението: „Вече нищо не е така, както беше.“ И това е така за мнозина, сред които е и Българският културен институт в Москва. Налага се бърза адаптация и готовност за промяна.

На 15 април – рождения ден на Павел Васев, ще бъде излъчен онлайн в негова памет документалният му филм „Ген“ (1985, 22 мин.). Виртуалната среща отдава почит на обичания български режисьор, дългогодишен директор на БКИ в руската столица.

Събитията продължават по предварителната програма, но в движение се трансформират във видеоуроци, видеомостове, кино и лекции онлайн. Този бърз преход се оказва възможен благодарение на партньорството на БКИ с Центъра за славянски култура на Библиотеката за чуждестранна литература, където тече програмата „Български сезон“. Партньор на БКИ е и Българското училище при Посолството на България в Русия, много студенти, колеги и приятели на България.

170-aта годишнина от рождението на Иван Вазов се отбелязва с видеоуроци, които вървят под надслов „Голямото междучасие“, а българските издания на руски бестселъри като „Авиатор“ (Издателски дом „Лист“) са повод за видеомостове с участието на превеждани в много страни по света писатели като Евгений Водолзакин, с преводачката Здравка Петрова и др. 

Драматургът Майя Праматарова разказа за новите форми на работа, онлайн премиерите на БКИ и културния живот в руската столица.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Юлия Спиридонова и Капка Кънева са номинирани за наградата "Астрид Линдгрен" 2021

Писателката Юлия Спиридонова и художничката Капка Кънева са българските номинации за Мемориалната награда “Астрид Линдгрен” 2021. На 21 октомври 2020 г. номинираните творци бяха обявени на сайта на възпоменателната награда на името на популярната писателка. Пълният списък с номинации може да бъде видян на  https://alma.se/en/nomination/candidates/ ...

публикувано на 21.10.20 в 19:02

Поезия без карантина – голямото четене пред Столична библиотека

През пролетта, когато всички библиотеки в страната бяха затворени заради извънредното положение, Столичната библиотека се обърна към едни от най-изявените български поети да споделят свои най-нови или емблематични творби, както и послания, с читателската аудитория в онлайн инициативата „Поезия без карантина". Сега обстановката се усложнява отново..

публикувано на 21.10.20 в 18:33

„Кой се бои от Вирджиния Улф“ с премиера в МГТ „Зад канала“

Постановката по пиесата на големия американски драматург Едуард Олби е на режисьора Стоян Радев.  „Това е текст, който всеки режисьор вероятно мечтае да постави, стига да има с кого. В случая в Малък градски театър „Зад канала“ с Малин Кръстев, Ирини Жамбонас, Владимир Зомбори и Каталин Старейшинска аз имам с кого. Вярвам, че тези легендарни в..

публикувано на 21.10.20 в 13:50
Ян Фабър, Не може да се избяга от изкуството

Многоликият Ян Фабър и книгата му "Аз съм грешка"

Поводът за срещата с преводачката Цвета Велинова, гост на рубриката "Главен герой", е излизането на книгата "Аз съм грешка" на белгийския артист Ян Фабър, един от най-иновативните артисти от своето поколение, творец с ярка и безпогрешно разпознаваема индивидуалност. Обратното на заглавието на книгата, посветена на театралния опит на Фабър, става въпрос..

публикувано на 21.10.20 в 13:20

„Замислената мравка“ на Станислав Буковалов – поглед към липсващата ни родина

„Отварям тази книга, подобно на куфар. Авторът е взел най-нужното – обувки за буренясалите криволичения на съдбата, паспорт със снимки на „изгубени“ състояния на духа – и както при всеки фин писател – шапка против слънчасване, изплетена от фина гротеска и метафорични хиперболи, която да предпази читателя от ненужна патетика или дидактически вдигнат пръст“..

публикувано на 20.10.20 в 17:05