Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Българският културен институт в Москва с нов онлайн формат

Прожекция на документалния филм „Ген“ на Павел Васев в негова памет

Павел Васев
Снимка: БГНЕС

При наложената самоизолация в света все по-често се чува твърдението: „Вече нищо не е така, както беше.“ И това е така за мнозина, сред които е и Българският културен институт в Москва. Налага се бърза адаптация и готовност за промяна.

На 15 април – рождения ден на Павел Васев, ще бъде излъчен онлайн в негова памет документалният му филм „Ген“ (1985, 22 мин.). Виртуалната среща отдава почит на обичания български режисьор, дългогодишен директор на БКИ в руската столица.

Събитията продължават по предварителната програма, но в движение се трансформират във видеоуроци, видеомостове, кино и лекции онлайн. Този бърз преход се оказва възможен благодарение на партньорството на БКИ с Центъра за славянски култура на Библиотеката за чуждестранна литература, където тече програмата „Български сезон“. Партньор на БКИ е и Българското училище при Посолството на България в Русия, много студенти, колеги и приятели на България.

170-aта годишнина от рождението на Иван Вазов се отбелязва с видеоуроци, които вървят под надслов „Голямото междучасие“, а българските издания на руски бестселъри като „Авиатор“ (Издателски дом „Лист“) са повод за видеомостове с участието на превеждани в много страни по света писатели като Евгений Водолзакин, с преводачката Здравка Петрова и др. 

Драматургът Майя Праматарова разказа за новите форми на работа, онлайн премиерите на БКИ и културния живот в руската столица.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

„Грозният” – социална гротеска за диктатурата на опаковката над съдържанието

В Драматичния театър в Търговище текат последните репетиции на премиерния спектакъл „Грозният“. Постановката е на Денислав Янев по пиесата на съвременния немски драматург Мариус фон Майенбург. „Неговият режещ като скалпел черен хумор ще се срещне с българската публика съвсем скоро“, обещават създателите на спектакъла. Премиерата е насрочена за 7..

публикувано на 04.12.21 в 09:10

Животът в рисунки

Норвежката художничка Лиса Айсату илюстрира съботната притурка на вестник „Дагбладе“ и част от рисунките в „Цветовете на живота“ са оттам. В книгата има, по признанието на самата художничка, подбор на познати и нови любими нейни графики и илюстрации. Докато преглежда работата си от последните години, тя осъзнава, че в рисунките се съдържа целият живот..

публикувано на 03.12.21 в 17:05

Национален дворец на културата

“Другото белканто“ – рецитал по желание на публиката

Новогодишният музикален фестивал е събитие, което мнозина меломани очакват с нетърпение. Откриването е на 15 декември, а закриването по традиция на 1 януари с Празничния Новогодишен концерт от 18.30 часа в Зала 1 на НДК. Също така на 15 декември в Зала 9 на НДК от 19.00 часа е вокалният рецитал “Другото белканто“ на Мила Михова – сопран и..

публикувано на 03.12.21 в 12:50

Втори том на „Теория на литературата. Новият век“

Екипът от авторитетни имена – Евгения Панчева, Амелия Личева и Миряна Янакиева – са създали продължение в духа на първия си том „От Платон до постмодернизма“ (2005). Във встъпителните си думи те го наричат „своеобразен учебник“ по теория на литературата. Защо своеобразен? Защото в него се очертават посоките, в които литературознанието се развива в края..

публикувано на 03.12.21 в 12:33

130 години Васил Гендов – мемоари и изложба отбелязват годишнината

Театърът е първата любов на Васил Гендов, който остава в историята ни като автор на първия български филм „Българан е галант“. „Още съвсем малък – 12-13-годишен, той за първи път стъпва на професионална сцена като актьор в „Сълза и смях“. Заради театралните представления дори е изключен от гимназията“ – разказва за него доц. Александър Донев...

публикувано на 03.12.21 в 08:35
Подкасти от БНР