Йордан Божилов:

Нямаме друг вариант освен модернизиране на икономиката и минаване към зелени производства

Младежка конференция „Климатичните промени и сигурността – гласът на младите за преодоляване на предизвикателствата“

| обновено на 19.10.20 в 11:27
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Климатичните промени е тема, която по различен начин се появява в общественото пространство, поставя въпроси, предизвиква различни реакции. Младежката конференция „Климатичните промени и сигурността – гласът на младите за преодоляване на предизвикателствата“ започва от 19 октомври. Чрез иновативни методи за учене и комуникация участниците ще могат да научат повече за климата и климатичните промени и политиките в тази сфера; да разберат какви са влиянията на климата върху различните сфери на живота; да узнаят как те самите могат да влияят върху решенията, отнасящи се до климата; да разговарят с хора, взимащи решения в областта на климата и климатичните промени; да изкажат мнение по въпросите на климатичните промени и техният глас да бъде чут.

Йордан Божилов даде разяснения за темите, задачите и акцентите на конференцията:

"Първата цел е дадем понятието "климатични промени". Понятието буди доста спорове. Повечето експерти и политици считат, че климатичните промени са породени от човешката дейност, докато 15% от политиците считат, че те са един нормален цикъл на Земята. Нашата първа цел е да разискваме какви са основните причини за климатичните промени. На следващо място, ще дебатираме каква е връзката между промените в климата и сигурността. И третият, може би най-важен акцент за нас, е да активираме младите хора да станат по-дейни във вземане на решения по въпросите, които засягат най-вече тях в бъдеще."

Божилов смята, че темата за климатичните промени постоянн присъства в нашето полезрение. Миналата седмица имаше Европейски съвет, на който приства и нашият министър-председател. Въпросът, който обедини европейските лидери, беше именно как да се постигната целите на Европа за подобряване на климата на континента и за постигане на целите, поставени в Европейската зелена харта. Виждаме и колко проблеми имаме в нашата страна, свързани със замърсяване на околната среда, с неекологичносъобразни производства. Ние трябва да дадем гласност на темата, но и един по-аналитичен и научен подход."

Йордан Божилов смята, че резултати се постигат чрез един открит диалог, много размисъл по темите и най-вече воля да се постигне нещо, защото преминаването към екологични производства изисква страшно много ресурс. "Ние нямаме друг вариант, освен модернизиране на икономиката и минаване към зелени производства" – подчерта Божилов.

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Свързани новини

Ускорен преход към зелена енергия ще влоши общото икономическо състояние на страната

Енергетиката между политиката и реалността – кое кара Зелената сделка да бъде приета като пречка, а не като възможност? Ще успее ли България да реагира навреме и да извлече ползи от енергийната ситуация и да преодолее впечатлението, че Зелената сделка е..

публикувано на 19.10.20 в 09:40
ВИЖТЕ ОЩЕ

Музика в сърцата на възрастните хора

Актрисата и певица Сандра Петрова е избрала нестандартен, но много въздействащ начин, за да зарадва едни от най-уязвимите сред хората, в условията на епидемична изолация. Сандра прави виртуални музикални поздрави за възрастни хора, настанени в домове и..

публикувано на 15.01.21 в 16:14

Частен случай: Мария Вълчева – жертва на две взломни кражби

Как да потърсим правата си, когато сме жертва на две взломни кражби и двете със спряно наказателно производство? Кой е извършителят и кой го покровителства? Имотът се намира в местност Юнаците – Седми километър – Стара Загора. Какъв е частният случай на..

публикувано на 15.01.21 в 12:45

За пиара в политиката и политиката в пиара

Ако до преди 25-30 години не знаехме какво е пиар, през 2021 година пиарът е основна част от изявите не само на политиците, но и на всички ръководни хора. Пиарът, насочен към комуникацията, отправянетон на посланията и общуването – като част от елементите..

публикувано на 15.01.21 в 11:30

Национален потоп или как се управляват водите

Три пъти над месечната норма са отчетени до момента валежи в някои части на област Ямбол . Обстановката постепенно се успокоява. При месечна норма от 38 литра досега в Стралджа са паднали 112 литра на кв.м, рекордни количества са отчетени и в общините..

обновено на 15.01.21 в 11:04

Консултациите при президента – изводи, въпроси, заключения

Приключиха консултациите при президента Румен Радев за организацията и провеждането на парламентарните избори с парламентарно и извънпарламентарно представените партии . Определената дата е 4 април 2021 г. Политолозите проф. Румяна Коларова и проф...

публикувано на 15.01.21 в 13:00