Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Йордан Божилов:

Нямаме друг вариант освен модернизиране на икономиката и минаване към зелени производства

Младежка конференция „Климатичните промени и сигурността – гласът на младите за преодоляване на предизвикателствата“

| обновено на 19.10.20 в 11:27
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Климатичните промени е тема, която по различен начин се появява в общественото пространство, поставя въпроси, предизвиква различни реакции. Младежката конференция „Климатичните промени и сигурността – гласът на младите за преодоляване на предизвикателствата“ започва от 19 октомври. Чрез иновативни методи за учене и комуникация участниците ще могат да научат повече за климата и климатичните промени и политиките в тази сфера; да разберат какви са влиянията на климата върху различните сфери на живота; да узнаят как те самите могат да влияят върху решенията, отнасящи се до климата; да разговарят с хора, взимащи решения в областта на климата и климатичните промени; да изкажат мнение по въпросите на климатичните промени и техният глас да бъде чут.

Йордан Божилов даде разяснения за темите, задачите и акцентите на конференцията:

"Първата цел е дадем понятието "климатични промени". Понятието буди доста спорове. Повечето експерти и политици считат, че климатичните промени са породени от човешката дейност, докато 15% от политиците считат, че те са един нормален цикъл на Земята. Нашата първа цел е да разискваме какви са основните причини за климатичните промени. На следващо място, ще дебатираме каква е връзката между промените в климата и сигурността. И третият, може би най-важен акцент за нас, е да активираме младите хора да станат по-дейни във вземане на решения по въпросите, които засягат най-вече тях в бъдеще."

Божилов смята, че темата за климатичните промени постоянн присъства в нашето полезрение. Миналата седмица имаше Европейски съвет, на който приства и нашият министър-председател. Въпросът, който обедини европейските лидери, беше именно как да се постигната целите на Европа за подобряване на климата на континента и за постигане на целите, поставени в Европейската зелена харта. Виждаме и колко проблеми имаме в нашата страна, свързани със замърсяване на околната среда, с неекологичносъобразни производства. Ние трябва да дадем гласност на темата, но и един по-аналитичен и научен подход."

Йордан Божилов смята, че резултати се постигат чрез един открит диалог, много размисъл по темите и най-вече воля да се постигне нещо, защото преминаването към екологични производства изисква страшно много ресурс. "Ние нямаме друг вариант, освен модернизиране на икономиката и минаване към зелени производства" – подчерта Божилов.

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Свързани новини

Ускорен преход към зелена енергия ще влоши общото икономическо състояние на страната

Енергетиката между политиката и реалността – кое кара Зелената сделка да бъде приета като пречка, а не като възможност? Ще успее ли България да реагира навреме и да извлече ползи от енергийната ситуация и да преодолее впечатлението, че Зелената сделка е..

публикувано на 19.10.20 в 09:40
ВИЖТЕ ОЩЕ

Дарислав Николов: ИИ има сериозно място в медицината, но няма как да замести емпатията

Как навлизат Изкуственият интелект и новите технологии в медицината и дали ще спечелят битката за човешкото здраве?  В последните години наблюдаваме значителен напредък в медицината благодарение на изкуствения интелект (ИИ) и новите технологии. В..

обновено на 23.07.24 в 12:38
Нина Цанева и Деница Симеонова

Деница Симеонова: За възможностите на женското лидерство в Европа

Деница Симеонова е предприемач с дългогодишен международен опит в технологичния сектор. Като народен представител и бивш председател на Комисията по въпросите на Европейския съюз, Симеонова се фокусира върху политики в подкрепа на малкия и средния..

публикувано на 23.07.24 в 12:25

Илияна Йотова: Нужен е координиран подход, за да покажем значението на българистиката

Преди по-малко от месец се проведе международният форум за кирилицата "Азбука. Език. Идентичност", инициатива на вицепрезидента Илияна Йотова. Двудневната конференция бе организирана с подкрепата на Министерството на образованието и науката,..

обновено на 23.07.24 в 11:30
Константин Иречек

Константин Иречек, или какво не знаем за него?

На 24 юли се навършват 170 години от рождението на Константин Иречек, младият чешки учен, написал първата академична история на страната ни и допринесъл за изграждането на следосвобожденска България. Повечето от нас свързват името му най-вече с..

публикувано на 23.07.24 в 09:16

Проф. Любомир Топалов – за Америка, през Япония и Виетнам

Проф. Любомир Топалов е преподавател в Университета в Бостън в САЩ. Бил е и 10 години преподавател по политология и международни отношения в Университета "Мейджи“ в Токио. Автор е на книгата "Политическа икономия на популизма“. Пътят на един..

публикувано на 22.07.24 в 12:20