Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Симидчиев: Open Pandemic облекчава възможността на лекаря за контрол

Вирусът много "помогна" да дигитализира медицината

Как софтуерните решения могат да са полезни на лекарите в борбата с Covid-19?

Доколко е необходима и полезна на лекарите система като Open Pandemic – система за управление и анализ на пандемии? Д-р Александър Симидчиев, пулмолог, интернист с дългогодишен опит в областта на белодробната функционална диагностика, обяснява в "Нашият ден":

"Open Pandemic е една система, която управлява ресурсите при различни ситуации. Когато има една такава система, различните ресурси в нашата държава могат да бъдат интегрирани в обща система – да може да се мониторира какво се случва, да може всеки един сигнал, който се получава от реалния живот да бъде регистриран и да може да служи за управление на този процес.

Едно от важните неща на процеса на управление е да работим с данни. Тези данни, когато се интегрират в една обща система, каквато е Open Pandemic, позволяват по-добър контрол." 

Облекчава ли работата на лекаря подобна система

"Със сигурност облекчава в най-голяма степен възможността за контрол. Отделните хора, които извършват дейността, може и да не бъдат облекчени непосредствено, но те ще бъдат облекчени в крайна сметка, защото необходимите им ресурси ще достагат до тях по-бързо и по-качествено."

Какво не решава подобна система

"Не решава проблемите, когато пациентът е пред нас и ние трябва допълнително да въвеждаме данни в една система, за да се получат възможните сигнали за управление. Т.е. системата реално задава повече работа на тези, които извършват дейността при пациента, но това е оптимизирано в значителна степен. Единствено трябва да се помисли за това как да се облекчи процесът на въвеждане на информацията в системата – а има такива начини – с оптимизиране на т.нар. "User Interface" (начинът, по който взаимодействаме със системата). 

Принципът е, че когато имаме такава система, системата като цяло бива интергрирана – знаем всяка болница с какъв ресурс разполага. Разбира се, този ресурс трябва да бъде въведен в системата, за да може да се работи с нея. Хубавото на такива системи е, че когато се въведат веднъж на едно място, няма нужда да се превъвеждат."

Необходимостта от дигитална медицина – подготвени ли са българските медици

"Аз от 6 години се опитвам да въведа темата "дигитална медицина" в образованието по медицина. Защото, ако ние не започнем да преподаваме това систематично на нашите нови медици, няма как масово да се получи. Вирусът "помогна" много в това отношение да се дигитализираме все пак. Но за да не е случайно и несистематично, това нещо трябва да стане част от програмата на всички медицински вузове у нас."




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Свързани новини

Технологичните решения за борба с пандемията

Пандемията от коронавирус накара целия свят да спре, но и да се замисли. Серия въпроси изплуваха и започнаха да се обсъждат сред все по-широк кръг хора.  Какво е българското софтуерно решение за борба с Covid-19 – разказва Росен Генчев от BioSeek, чийто..

публикувано на 07.12.20 в 11:20
ВИЖТЕ ОЩЕ

Легендите на сцената: Спомени от първите издания на "Аполония"

В импровизираното студио на предаването "Нашият ден" се проведе разговор с Маргарита Димитрова, директор на Празниците на изкуствата "Аполония", за миналото, настоящето и бъдещето на този значим културен фестивал. Празниците на изкуствата "Аполония" се..

публикувано на 28.08.24 в 10:23
Рашко Младенов

Началото на уличното изкуство на "Аполония": Рашко Младенов разказва

Историята на Празниците на изкуствата "Аполония" е изпълнена с уникални моменти, които са оставили траен отпечатък в културната памет на страната. Един от тях е първото участие на Рашко Младенов, заедно с Веселин Ранков и Иван Петрушинов, в уличното..

публикувано на 28.08.24 в 08:46
Проф. д.н. Любомир Стойков и д-р Петър Шойлев след защитата на дисертацията.

Избрано: Българин на 88 години с докторантура: Петър Шойлев доказва, че никога не е късно

През август в  "Нашият ден" припомняме едни от най-интересните разговори, прозвучали в ефира на предаването. Сред тях е този с 88-годишния Петър Шойлев, наскоро завършил докторантура във Факултета по журналистика на Софийския университет "Св. Климент..

публикувано на 27.08.24 в 11:35
На път към Черни връх

129 години от основаването на Българския туристически съюз

Преди 129 години на Черни връх е основан Българският туристически съюз от Алеко Константинов. За заветите на Щатливеца  и бъдещето на планинския туризъм в България разговаряме с Лъчезар Лазаров – изпълнителен секретар на БТС. Организираното..

публикувано на 27.08.24 в 09:57