Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Спектакълът „Активно вещество" – за хората с психични заболявания

Родее ли се шизофренията с театъра? По-страшно ли е да имаш психично заболяване, отколкото онкологично? Има ли непреодолими граници? На тези въпроси може би отговаря авторският спектакъл “Активно вещество“, който има премиера на 24 февруари в Derida Dance Center. Проектът се състои от спектакъл, изложба и социална кампания в подкрепа на хората с психични разстройства. Представлението е посветено на толерантността и нейните граници. 

Зрителите могат да се срещнат с художничката Вихра Вангелова. Родена е в София, обича орхидеи, с диагноза шизофрения. Състояние ѝ не е опасно, нито заразно. Превежда през пътя си, изпълнен с творчески успехи, подкрепа, разбиране и любов. Звучи толкова хубаво отстрани, дори невероятно.

Спектакълът е с участието на Диа Мантова, режисьор е Стефан Прохоров, сценограф – Кети Маринова, а музиката е на Емилиан Гацов – Елби. По мотиви от "Събрани есета за шизофренията" на Есме Уанг.

Изложбата с картини на героинята от пиесата Вихра Вангелова може да бъде разгледана от 23 февруари в галерия "Спацио", която се намира точно срещу Сцена "Дерида".

Диа Мантова и Стефан Прохоров разказват за зараждането "Активно вещество" и отношенията между болестта и изкуството в звуковия файл.

„Нося червено червило и фон дьо тен „Шанел“. Имам средно къса русолява коса. Понякога нося изкуствени мигли, а понякога с месеци не се къпя, но и тогава не изглеждам разчорлена. Приятели ми искат модни съвети! Правила съм дрехи – не професионално, но съм правила и то много добри. Имам склонност да изглеждам адски добре, дори когато съм гнила отвътре.” – Из „Активно вещество”

“Не е възможно да говорим сериозно за шизофренията с конвенционалния език на театъра. Искаме да пренесем публиката в света на персонажа със средствата на киното, музиката и театъра и да мобилизираме всички нейни сетива. По този начин се стремим не да обясним проблема, а да го представим в неочаквана светлина.” – Стефан Прохоров, режисьор на спектакъла.

Проектът се осъществява с подкрепата на Национален фонд “Култура” в направление творчески инициативи в партньорство с галерия “Spazio” и студио “Форсмажор”. Началото е на 24-ти февруари от 19:30 часа в Derida Dance Centre. 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

„Владетелите на България“ – панорама на родната история

Ново българско издание предлага над 150 оригинални илюстрации, около 50 карти, познати и неизвестни места и съкровища, които проследяват хронологично живота на българските владетели. Енциклопедията „Владетелите на България“ излезе в навечерието на 3 март и представя цялостна панорама на личностите, отговорни за прогреса и съхраняването на нацията ни..

публикувано на 02.03.21 в 16:50

Всички пътища водят към „Гарибалди“

Заглавието на книгата казва почти всичко за поета Ивайло Диманов. Най-малкият и симпатичен столичен площад „Гарибалди“ е синоним и на неговия дом, и на работата му в клуба на СБЖ в съседство. „Най-после! Авторска антология с избрана поезия. Благодаря ти, Господи, че сбъдна моята мечта…“ – възкликва поетът в социалните мрежи и ни кани на премиера...

публикувано на 02.03.21 в 15:20
Снимка от проекта „Суша“

Мария Налбантова за сушата в човека

Проектът „Суша“ включва четири части от една обща картина, в която сушата едновременно е сянка от миналото и част от настоящето. Пейзажът се променя, виждаме езеро, река, локва и море. Четири ритуала против суша с направата на четири сапуна, чиито съставки са намерени на всяко конкретно място: земя, вода, пясък, водорасли, речна „баластра“, ръжда от..

публикувано на 02.03.21 в 12:22

Estorium – първият дигитален атропологичен архив

Estorium e първият дигитален антропологичен архив, който си поставя за цел да съхрани живия образ и духовния отпечатък на милиони хора. Заснети в естествената им среда, героите на архива са представени чрез документални портрети и автентични истории, разказани в писмена форма, фотографски образи, аудио, видео и виртуална реалност. Всеки разказ е..

публикувано на 02.03.21 в 09:05
Боян Манчев

Излезе първият том на "Свобода въпреки всичко" от Боян Манчев

Излезе първият том на "Свобода въпреки всичко" от Боян Манчев, резултат на дългогодишен труд, завършен в края на 2020 г. Книгата е замислена като фундаментално философско изследване върху проблема за свободата. Какво е свободата? Дали свободата е условие на самото съществуване или тя е, напротив, единствено негов утопичен хоризонт? Ако свободата..

публикувано на 01.03.21 в 16:21