Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кръгова икономика – когато отпадъкът е ресурс

| обновено на 20.04.21 в 11:07
Снимка: europa.eu

В края на изминалата седмица бюрото на Европейския парламент в България и Националното сдружение на общините в България организираха уебинар на тема – “Кръговата икономика – инструмент за бързо възстановяване“.

На уебинара бяха представени основните идеи, заложени в Новия план за действие за кръговата икономика. Бяха обсъдени и възможностите и предизвикателствата, свързани с нейното осъществяване с представители на общините и бизнеса.

Темата коментира в “Нашият ден“ Николай Михайлов, експерт по кръгова икономика.

“Кръговата икономика най-лесно се разглежда като нещо, което не се случва днес в момента. Днешната икономика е линейна, а линейната икономика предполага суровини да се извличат от земята, да се преработват от предприятията и след това отпадъците да се изхвърлят.

Това има доста негативни ефекти върху околната среда – загуба на биоразнообразие при извличането на суровини, замърсяване при производството и при образуването на отпадъци. И като цяло умните глави по света и у нас са измислили, че това няма как да е устойчиво дългосрочно.

Кръговата икономика е решението. Суровините да остават в един технологичен цикъл, който е затворен. Затворен цикъл означава, че те не изтичат, тези суровини в депата под формата на отпадъци, ами се връщат отново и отново в производството, като по този начин се спестява извличането на нови суровини. Спестява се допълнителна енергия, която е необходима. Осигурява се и национална сигурност, защото в съвременната икономика голяма част от суровините, които са по-редки, са от нестабилни държави, до които не е сигурно, че ще имаме достъп. 

В кръговата икономика понятието “отпадък“ не съществува. Съществува понятието „ресурс“. Този ресурс може да е първичен или вторичен, но самата идея за отпадък се отхвърля. Всичките технологии, включително проектирането на продуктите, се случва така, че да няма отпадък в края.

Да кажем телефоните, с които всички работим – в бъдеще и телефоните и цялата друга техника, която имаме, ще бъде проектирана и произвеждана, така че да може по-лесно да бъде ремонтирана. А когато самият продукт вече не може да бъде ремонтиран, неговите части да бъдат лесно рециклирани, така че да могат да се правят нови продукти.“


Темата коментира в “Нашият ден“ и Силвия Георгиева, изпълнителен директор на Националното сдружение на общините в България.

Какво предвижда Новият европейски план за действие на кръговата икономика?

“Планът за кръгова икономика не е нов, той функционира от 2015 г. Но едва сега се изпълни със съдържание и започна да придобива по-голяма степен на важност, особено и предвид усилията, които всички държави членки трябва да положат за възстановяване на своите икономики.

Кръговата икономика не е нищо повече освен по-разумно управление на ресурсите. На уебинара ни бяхме поканили гости от Недерландия и от Словения, които с примери да обяснят – да покажат на българските общини, на българския бизнес какво представлява кръговата икономика.

Разумното управление на отпадъците всъщност е ключовият фактор в кръговата икономика. Ще си позволя да цитирам американския Бенджамин Барбър, който казва, че “каквото и да се случва – суша или потоп, война или обсада – общините винаги трябва да чистят снега от улиците, да осигуряват места за паркиране и винаги и навсякъде да събират боклука".

Всъщност това е основната задача на кръговата икономика – да преобърне целия процес по управление на отпадъците като се започне от – стимули за по-малкото им генериране, изграждане на навици в гражданите за разделно събиране, създаване на достатъчно инфраструктура за разделно събиране, каквато в България все още няма. Формиране на нагласи в бизнеса, че отпадъците са суровина. И повишаване информираността изобщо на гражданите и бизнеса, започвайки от образователния процес, как да разделяме отпадъците.“

Разговорите можете да чуете от звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Свързани новини

Асоциацията на преработвателите и търговците на дрехи втора употреба започна кампания

Втори живот на текстила – шанс за природата

Един конкретен пример за партньорство между бизнеса и общините показва как функционира кръговата икономика – не като самоцел, а като инструмент за бързо възстановяванe. TexCycle е проект за събиране и оползотворяване на ненужни дрехи. Със..

обновено на 20.04.21 в 12:33
ВИЖТЕ ОЩЕ

Дарислав Николов: ИИ има сериозно място в медицината, но няма как да замести емпатията

Как навлизат Изкуственият интелект и новите технологии в медицината и дали ще спечелят битката за човешкото здраве?  В последните години наблюдаваме значителен напредък в медицината благодарение на изкуствения интелект (ИИ) и новите технологии. В..

обновено на 23.07.24 в 12:38
Нина Цанева и Деница Симеонова

Деница Симеонова: За възможностите на женското лидерство в Европа

Деница Симеонова е предприемач с дългогодишен международен опит в технологичния сектор. Като народен представител и бивш председател на Комисията по въпросите на Европейския съюз, Симеонова се фокусира върху политики в подкрепа на малкия и средния..

публикувано на 23.07.24 в 12:25

Илияна Йотова: Нужен е координиран подход, за да покажем значението на българистиката

Преди по-малко от месец се проведе международният форум за кирилицата "Азбука. Език. Идентичност", инициатива на вицепрезидента Илияна Йотова. Двудневната конференция бе организирана с подкрепата на Министерството на образованието и науката,..

обновено на 23.07.24 в 11:30
Константин Иречек

Константин Иречек, или какво не знаем за него?

На 24 юли се навършват 170 години от рождението на Константин Иречек, младият чешки учен, написал първата академична история на страната ни и допринесъл за изграждането на следосвобожденска България. Повечето от нас свързват името му най-вече с..

публикувано на 23.07.24 в 09:16

Проф. Любомир Топалов – за Америка, през Япония и Виетнам

Проф. Любомир Топалов е преподавател в Университета в Бостън в САЩ. Бил е и 10 години преподавател по политология и международни отношения в Университета "Мейджи“ в Токио. Автор е на книгата "Политическа икономия на популизма“. Пътят на един..

публикувано на 22.07.24 в 12:20