Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

75 години от свързването на Военна академия с името на Раковски

Снимка: архив

През тази година, освен 200-годишнината от рождението на Г.С. Раковски, отбелязваме 75 години от свързването на най-старото висше военно училище в България с името на основоположника на модерната българска политическа мисъл и държавност - Раковски.

Военна академия „Г. С. Раковски“ отбеляза 200-годишнината от рождението на Георги Стойков Раковски и с експозиция от подбрани издания – творби и старопечатни книги за и от Раковски, намиращи се във военноисторическите фондовете на “Академична библиотека“.


Военна академия „Г. С. Раковски“ е най-старото военно висше училище в България. Създадена е със Закон на 1 март 1912 г., приет от 15-то Народно събрание.

Тя има принос не само за оформянето на офицерския корпус, но и за изграждането на новата българска държава в духа на европейските ценности.

Академията е и водеща национална образователна институция с дългогодишни традиции във висшето образование за подготовка и обучение на офицери и студенти в различни магистърски специалности.

В резултат на извършените след 1989 г. структурни преобразования, днес във Военната академия функционират четири основни звена – Факултет “Национална сигурност и отбрана”, Факултет “Командно-щабен”, Департамент “Езиково обучение” и Институт за перспективни изследвания за отбраната.

Военен парад, 1923 г.

Обучението се извършва по една бакалавърска специалност от акредитираното професионално направление „Национална сигурност”, по 15 магистърски специалности от трите акредитирани направления “Национална сигурност”, “Военно дело” и „Психология“ и по 10 акредитирани научни специалности за обучение в докторантура. В курсовете за следдипломна квалификация в академията се обучават около 1000 офицери и цивилни служители.

Днес Военна академия “Г. С. Раковски” е национална институция за висше образование, квалификация и научни изследвания по въпросите на националната сигурност и отбраната. Тя е най-старото висше военно училище в България и третото по реда на своето създаване висше училище в страната.

Защо именно Раковски е избран за патрон на най-старото българско висше военно училище?

Генерал–майор доктор Груди Иванов Ангелов

Разказва в “Нашият ден“ генерал-майор Груди Ангелов, началник на Военната академия „Г.С. Раковски“ и председател на Националния комитет за честванията на Раковски.

“Съвсем нормално е Военна академия да носи името на Г.С. Раковски. До 1946 г. Академията няма свой патрон и няма име.“

“На 5 март през 1946 г., с указ на регента, на Военна академия е дадено името на основоположника на освободителното революционно движение и на основоположника на първата организирана войскова част. Първата българска легия реално действа като добре организирана и сформирана войскова единица по разбиранията ни в момента.“

“Дадено е това име, защото Г.С. Раковски е основоположник и на държавността. Защото той е признат от другите страни – от сръбския, от гръцкия крал, приет е в Италия, в Русия. Той наистина полага основите на дипломацията, на държавността. Реално всичко, което той залага, като основи на държавата в своите три плана за освобождение на България, после се възприема в голямата си част и при създаването на Третата българска държава. Основното е, че Раковски създава и символите на държавността. Създава и трикольора – бяло, зелено, червено – знамето на България.“

Разговора можете да чуете от звуковия файл.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Рисунка на Дейв-Стивън Ерон

България в очите на едно семейство, живеещо в Париж

България в очите на едно семейство, живеещо в Париж – разговор в "Нашият ден" с Ан-Мишел (14 г.), Дейв-Стивън(11 г.) и тяхната майка Пламена Ерон . Пламена е българка, която заминава за Париж, заради френския език, и остава там, защото създава семейство. Ан-Мишел свири на пиано от 5-годишна, а от миналата година свири на орган в..

публикувано на 19.07.24 в 12:57

Да изпратиш писмо до непознат

Всички, които се занимават професионално или като доброволци с хора в нужда, се натъкват на един неизменен факт – че наред с конкретните материални  потребности,  почти наравно с тях, а понякога и в по-голяма степен, изпъква необходимостта на човека да бъде познат, признат и обикнат. Забелязала го е и Катя Кутянова , доброволец и организатор на..

публикувано на 19.07.24 в 11:52

Незаконно и опасно строителство в центъра на София – какво се случва?

Незаконно и опасно строителство в центъра на София – на бул. "Христо Ботев" № 73 вече 4 месеца изправя жителите на района пред усещане за безизходица. Какви проверки са извършили институциите – в "Законът и Темида" разглеждаме частния случай на Велина Иванова от София. След отправена покана към представител на община "Възраждане", чуваме..

публикувано на 19.07.24 в 11:35
Д-р Орлин Колев и Анелия Торошанова

Допустимо ли е искането за отлагане връчването на втория мандат от президента?

В "Законът и Темида"  дългогодишният консултант на предаването д-р Орлин Колев , експерт по конституционно право, отговаря на слушателски въпроси в ефир. Допустимо ли е искането за отлагане връчването на втория мандат от президента? В отговора си д-р Колев се позовава на чл. 99 от Конституцията – разпоредбата, която овластява..

публикувано на 19.07.24 в 11:04
Отличниците в края на учебната година

Един невероятен клас от СМГ постигна 99,32 среден успех на матурите

Срещаме слушателите на предаването "Нашият ден" с един невероятен клас от СМГ "Паисий Хилендарски", постигнал среден успех на матурите 99,32 точки от възможни 100 . Класният ръководител и учител по математика г-жа Елена Киселова разказва за пътя към блестящия резултат, в който не липсва критика към българската образователна система. От общо..

публикувано на 18.07.24 в 11:53