Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кой иска да кара колело

Мартин Ангелов и Михаил Кленов
Снимка: личен архив

Да караш колело е повече от естествено не само като спорт, но и като начин на придвижване. Последната една година изглежда превърна този индивидуален транспорт в необходимост. Ако се замислим, велосипедът не се е променил драстично от времената на своето създаване и утвърждаване като превозно средство.

Преди няколко години на младия български архитект Мартин Ангелов му хрумва да експериментира с колелото не просто като дизайн, но и като форма и и динамика на придвижване. Известно време той работи в домашни условия с части от други колела, а към него се присъединява и колегата му от университета Михаил Кленов.

Така се ражда финален прототип, който те двамата представят в международна платформа за иновации. И интересът към новото и различно колело се появява из цял свят, а с него се ражда и компания, която двамата архитекти припознават като сплотен екип с мисия – колелото им да бъде близо до хората, с него те да се научат на едно различно умение, съчетало в себе си няколко спортни дейности и много свобода.

Чуйте цялото предаване в звуковия файл.

Снимките са предоставени от Мартин Ангелов и Михаил Кленов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Аптеките на миналото: Пътешествие из историята на Пловдив

През август в ефира на предаването "Нашият ден" припомняме някои от най-ярките интервюта и разговори. В рубриката "Разговорът" ви предложихме да слушате отново разказа за старите аптеки на Пловдив, прозвучал в ефира на предаването миналия септември. Интересният материал с госпожа Татяна Йорданова от Архитектурно-исторически резерват..

публикувано на 19.08.24 в 13:29

Габрово отбелязва 147 години от Шипченската епопея с богата програма

В Габрово започват честванията по повод 147 години от Шипченската епопея и 90 години от освещаването на Паметника на свободата. Събитията са под патронажа на президента на Република България и се организират от областната администрация – Габрово, със съдействието на Национален парк-музей "Шипка-Бузлуджа" Програмата включва разнообразни събития,..

обновено на 19.08.24 в 13:03

Екстремни изживявания и добри дела. Поглед към живота на един оператор

Влади Веков е телевизионен и филмов оператор по професия, работещ в Българската национална телевизия, но любовта му към планината, спорта и хората разширява кръгозора му и го подтиква да се занимава с различни дейности, които му позволяват да изразява себе си. В ефира на предаването "Нашият ден" той споделя своята дълбока връзка с природата и как тя..

обновено на 19.08.24 в 11:43

Духовната храна и ние

В днешното евангелско четиво на пръв поглед основно място заема чудесното нахранване на няколко хиляди души с две риби и пет хляба. Нека се замислим кое е накарало хилядното множество да последва Спасителя в пустинята, изоставило ежедневните си тегоби. Силата на словото със своята истинност така захласва народа, че той забравя времето и телесните си..

публикувано на 18.08.24 в 09:10

45 години от откриването на Международната детска асамблея "Знаме на мира"

На 16 август 1979 г. в София е открита първата Международна детска асамблея "Знаме на мира" с  девиз "Единство, творчество, красота" и основен принцип: "Всеки може да бъде творец в Асамблеята на мира". Асамблеята продължава до 25 август 1979 г . Организирана е по инициатива на председателя на Комитета за култура Людмила Живкова, а неин..

публикувано на 16.08.24 в 12:18