Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Фестивалът за куклен и площаден театър "Арлекино и Марионета" в Созопол

На 5 август в Созопол започва Международният фестивал за куклен и площаден театър "Арлекино и Марионета“.

Фестивалът представя българските и европейски достижения в областта на професионалното куклено изкуство и площадния театър.

Ателие за изработката на маски, изложба с илюстрации на детски приказки, илюзии, куклени спектакли и фестивално шествие...

Темата коментира в “Нашият ден“ Мариета Василева, режисьор, създател на театрална къща “Мариета и Марионета“ и организатор на Международния фестивал за куклен и площаден театър “Арлекино и Марионета“.

“Това ще бъде третото издание на Международния фестивал за куклен и площаден театър “Арлекино и Марионета“, организиран от Театрална къща “Мариета и Марионета“ със съорганизатор Община Созопол и с подкрепата на Министерство на културата, Национален фонд “Култура“ и други наши съмишленици и приятели.

Програмата ще бъде открита утре вечер с представление на театър “Сириус“ и ще продължи с още 14 спектакъла. В програмата има два спектакъла на чуждестранни театри.“

Темата коментира в “Нашият ден“ и Карло Бозо, емблематичен режисьор, продуцент и преподавател. Той е създателят на “Отело – трагикомедия дел арте“. И е творец с над 2000 представления на свои спектакли в различни театри по целия свят:

“Запознах се с Мариета на фестивала в Авиньон през 2018 г. След това заедно участвахме в едно обучение по комедия дел арте (Commedia dell'arte) в нашата академия във Версай.

След това си пожелахме да създадем един фестивал, в който да обединим традицията на комедия дел арте и кукления театър – първият такъв в Европа.

Мариета ми показа една снимка на нейната къща в Созопол. Видях Созопол и си казах – там трябва да направим фестивал."

Комедия дел арте

"Основната тема на този жанр е сблъсъкът между темата за любовта към властта и силата на любовта. Любовта, която побеждава.

Обърнах се към представяне на Шекспир, защото той е съгласен с мен."

Повече за Фестивала можете да чуете от разговора в звуковия файл.

Снимки: "Мариета и Марионета"
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Надежда Шекерова (вляво), Марин Подмолов и Сейфетин Шекеров - Сефо

Пловдив събра скулптур, живописец и график в съвместна изложба

Съвместна изложба на Сейфетин Шекеров - Сефо, Марин Подмолов и Надежда Шекерова ще продължи есенния сезон в галерия „Артистика“ в Пловдив. Тя събира три поколения художници – скулптур, живописец и график от Сливен. Пластичната изразителност на Сейфетин Шекеров - Сефо ни пренася в един емоционален и прекрасен свят с цикъла си от ефирни и..

публикувано на 26.10.21 в 11:25

Непознатият Модиляни в „Албертина“

Ретроспективна изложба "Модиляни – Пикасо. Революция на примитивизма", посветена на 100-годишнината от смъртта на италианския художник и скулптор Амедео Модиляни, може да да бъде видяна в известния виенски музей „Албертина“.  В изложбата са включени непоказвани досега творби на Модиляни в Австрия. „Албертина“ показва известни негови платна с голи женски..

публикувано на 26.10.21 в 09:25

Виртуална интерактивна куклена сцена в кинотеатър „Освобождение“

На 27 октомври предстои старт на Виртуална интерактивна куклена сцена с общо представление между НАТФИЗ “Кръстьо Сарафов и „Невиждан театър“ , съобщи за „Артефир“ проф. Велимир Велев – режисьор, актьор, сценограф и педагог.  Проф. Велимир Велев е възпитаник е на големия режисьор и реформатор на българския театър през втората половина на ХХ век Юлия..

публикувано на 26.10.21 в 08:10

Излезе „Ферма за калинки“ – нов роман на Христина Панджаридис

„Ферма за калинки“ доказва за пореден път таланта и изкусното майсторство на авторката в описанието на пъстрия живот, който живеем, и на хората, които срещаме и ни променят или ние променяме тях. Живеем, преживяваме и помним. С любов. С тъга. Може умишлено да забравяме или крием неволи и премеждия. Но пазим паметта на онези, които са били част от..

публикувано на 25.10.21 в 16:37
Кристо и Жан-Клод

Какво още не знаем за Кристо

В Софийската градска художествена галерия до 7 ноември е открита изложбата „Кристо и Жан-Клод. Живот=Творби=Проекти“ (куратор Матиас Коденберг), която включва фотографии на Волфганг Фолц. Той е официален фотограф на техните творби от 1971, като освен това ръководи и участва в изграждането на някои от големите им проекти. Освен великолепни фотоси..

публикувано на 25.10.21 в 15:11