Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Има нещо неповторимо в магическата връзка между публика и сцена

Виолета Бахчеванова: За мен театърът е необходимост, чрез която съществувам

| обновено на 27.08.21 в 11:39
Виолета Бахчеванова в ролята на Мария Стюарт в пиесата „Мария Стюарт“, постановка на Народния театър „Иван Вазов“.
Снимка: НТ „Иван Вазов“/ФС

Във фоайето на Народния театър „Иван Вазов“ приятели, колеги и общественици на 26 август отдадоха последна почит на голямата актриса Виолета Бахчеванова, която почина на 86-годишна възраст.

Виолета Бахчеванова отдава 33 години от живота си на сцената на Народния театър "Иван Вазов".

Чуйте от Златния фонд на БНР какво споделя актрисата за себе си и за театъра.

"Родена съм на 22 март – Деня на пролетното равноденствие. Както тогава природата се захранва с енергия, така и аз просто преливам от нея. Дали тази енергия е най-доброто за актьорството, но тя ме прави трескава и неспокойна, винаги устремена, винаги бързаща към целта. Тя ме кара да готвя ролите си като за премиера още от първия ден.

Първите ми стъпки към театралното изкуство започнаха рано – със стихотворенията още във второ отделение, с първите срещи с работниците от софийските заводи, с първите детски пиеси, в които участвах с много жар. Истинското докосване обаче до актьорството бяха първите ми срещи със спектаклите на Младежкия театър, които през нощта още веднъж преживявах, споменавах в просъница реплики и имената на героите. А вече в 10-и клас в драматизацията "Чичо Томовата колиба", в ролята на квартеронката Елиза, разбрах, че има нещо неповторимо в магическата връзка между публика и сцена. Тази магия ме плени окончателно. За първи път усетих, че зрителите ме слушат и ми вярват. 

Сладостната отрова на театъра безвъзвратно ме завладя. Той стана не възможност, а необходимост. Този творчески процес ми носи огромна радост. За мен театърът е необходимост, чрез която съществувам

Да, театърът може без нас, просто ние не можем без него."

Поклон пред паметта ѝ. 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Свързани новини

Виолета Бахчеванова – душата на сцената

Понякога неизбежният край на човешкия живот ни припомня за неща и събития, които неусетно сме заровили из недрата на паметта си. Както се беше случило с този брилянтен радиопортрет. „Животът, когато е зад нас, все пак представлява един коловоз...

публикувано на 25.08.21 в 17:55
ВИЖТЕ ОЩЕ
Ханох Левин

Литературна екскурзия по местата на Ханох Левин в Тел Авив

Стилът в пиесите му е сравняван с този на абсурдистите Бекет и Пинтър. Веднага се сещаме и за Снежина Петрова в пиесата му „Старицата от Калкута“ в Театър 199 „Валентин Стойчев“ под режисурата на Явор Гърдев...  Ханох Левин е най-разпознаваемият..

публикувано на 21.10.21 в 17:00

Без маски в киното: Фицата

В новия епизод на „Без маски в киното“ ви представяме един разговор за страстта към киното и музиката с филмовия и театрален актьор и музикант – Филип Аврамов! Той участва в емблематични роли в едни от най-успешните български филми – „Писмо до Америка“,..

публикувано на 21.10.21 в 16:30

Столична библиотека стана на 93 години

По повод празника най-новата поредица от събития е „Книжен дизайнер на месеца“, а първата открита вече изложба на илюстратор е на художничката Капка Кънева под заглавие „Прорези“. Идеята е софиянци и гости на града да се запознаят със съвременните..

публикувано на 21.10.21 в 16:23

Златната есен на Владимир Шунев в галерия „Париж“

Вече добре познатият на българската публика автор Владимир Шунев откри самостоятелната изложба в столичната галерия „Париж“ на 18 октомври – Деня на покровителя на художниците св. Апостол Лука. Заглавието на експозицията е „Златна есен“ – прекрасно..

обновено на 21.10.21 в 09:01
„Тяло, хвърлено под ъгъл към хоризонта“

Паник бутон театър

„Паник бутон театър“ е независима театрална компания, основана в София, България през 2014 г., следствие от срещата и общата визия за изкуството и живота на българския режисьор Василена Радева и американския артист Нейтън Купър. Мисията на „Паник..

публикувано на 20.10.21 в 15:23