Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

ПП – друг тип политическа култура

Иван Начев: Радев и Герджиков са две умерени като поведение кандидатури

Можем да очакваме по-висока избирателна активност

| обновено на 01.10.21 в 11:43
Иван Начев
Снимка: БГНЕС

ГЕРБ ще подкрепи ректора на Софийския университет проф. Анастас Герджиков за президент на изборите на 14 ноември. Той ще бъде издигнат от инициативен комитет, съобщиха за БНР източници от партията.

Темата коментира в “Нашият ден“ Иван Начев

“Това е нож с две остриета за ГЕРБ, защото досега основният политически лайтмотив, който ГЕРБ развиваше, беше, че това е една партия, която има много добре подготвени кадри.

И когато се явявате на президентски избори и не можете да издигнете собствен кандидат, а издигате такъв чрез инициативен комитет, за да се събере по-широка подкрепа, това може да доведе до отлив на самите избиратели.

От друга страна, такава кандидатура като тази на проф. Герджиков стои много по-сериозно от всички други, спрягани до момента. В този смисъл може да бъде една действителна конкуренция на президента Радев."

Анастас Герджиков“Армията срещу културата и образованието в лицето на проф. Герджиков“ – бяха първите коментари на политолози след новината.

"Ще се въздържа от такива противопоставяния, не е хубаво в 21-ви век да говорим за такива неща. Ние продължаваме да говорим за комунисти и антикомунисти, млади и красиви срещу някакви други, сега “армия срещу културата“. Това не е нужно на нашето общество. На него му е нужно обединението около личности, около политики, около европейско присъствие на България.

Вече 15 години сме държава членка на ЕС, а и най-бедните държави след влизането си в ЕС за започнали да живеят много по-добре. Може би в София и няколко други големи града се живее добре, но на други места – не."

Румен РадевДве умерени лица

"Няма как да отречем фактът, че президентът Радев е сравнително умерен в поведението си, както и проф. Герджиков. Ще видим другото лице на политическия дебат, в което няма да има такова остро противопоставяне."

Издигането от инициативни комитети

"Това носи повече плюсове. Виждаме, че тясно партийните кандидати не се харесват на българското общество по разбираеми причини.

Втората тенденция, която забелязваме и последните два избора, са добър пример за това, че ние като избиратели не искаме да дадем властта на нито една партия. Това доведе до фрагментация на българския парламент. Искаме повече отговорност от партиите при съставянето на правителството и от партиите при провеждане на политиките, които са нужни за нас като общество. Съвсем естествено е партиите да бягат от тясно партийни кандидати.

Съмнявам се, че личностите в инициативните комитети могат да окажат неблагоприятно влияние, защото в крайна сметка това би означавало всеки от нас като избирател да следи и да познава.

Избирателят в България се промени в последните десет години. Политическите партии сякаш не забелязват това. Има вече много млади избиратели, които, първо, са социализирани във времето след рухването на комунистическия режим, на тях това нищо не им говори, това са неща, които им разказват роднини. Тези избиратели пътуват и живеят в отворен свят, те виждат как се управлява светът и как се прави политика. Този тип избирател се игнорира от всички политически партии. И резултатът е, че се води кампания сякаш се намираме в 90-те години на миналия векНа тези млади хора лицата в един инициативен комитет не им говорят нищо, на тях им говори това, което се отправя като послание."

Асен Василев и Кирил ПетковПП

"Политическите партии не могат да разбера какво се харесва на новата формация, която се появи в тези няколко седмици на хоризонта.

Много ясно – друг тип политическа култура. Когато виждате срещу вас едни млади усмихнати хора, които не говорят с купешки фрази, зад които не прозира идеология, съвсем естествено ще гледате на тях с добро око. А не на тези, които седят на екрана, карат ви се от джипката, от Фейсбук или от някакви партийни трибуни."

Галъп интернешънъл - 29.09.2021 г"Галъп": ГЕРБ-СДС – първа политическа сила, следва "Продължаваме промяната"

"В момента коментираме едно уравнение с много неизвестни. В момента имаме само заявки. Нямаме листи и програми. Вероятно ще ги имаме след две седмици. Тази промяна е нужна на нашето общество. Нужно е да има разбирателство, да има компромиси, да има политики и да се върви напред.

При ПП виждаме един силно заявен проевропейзъм. Последните два избора много ясно показаха това – няма ли консенсус и компромис, няма как да има решения.

Тези партии имат голям потенциал, бих ги нарекъл “партиите на промяната“ – и не бих поставил вътре само “Продължаваме промяната“. Бих сложил вътре всички останали, т. нар. “нови“."

Избирателна активност

"Ще има по-висока избирателна активност по две причини – предишните два избора се проведоха в сложни условия – ограничение заради пандемията. Поне за момента изглежда, че този избор няма да е в тази ситуация. Сега имаме нови политически играчи. Нов тип политическа кампания."

Румяна Дечева: Все още много хора са затруднени от машинното гласуване

Чуйте Иван Начев в звуковия файл.

Снимки: БНР, БГНЕС
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Националният военноисторически музей с втора книга от поредицата "Българските генерали 1878-1946“

В Националния военноисторически музей (НВИМ) в София  официално беше представена втората книга от поредицата "Българските генерали 1878–1946”, озаглавена "С дълг и отговорност”. Автори са проф. Тодор Петров и директорът на НВИМ доц. д-р Соня Пенкова. Книгата е първото по рода си изследване на произхода, образованието, реализацията, заслугите и..

публикувано на 27.03.23 в 11:25

В Пловдив започна конференция за защита на правата на жените срещу домашно насилие

Защита на  правата на жените и младите момичета от полово базирани престъпления и домашно насилие  е темата на конференция, която ще се проведе на днешния 27 март в Пловдив в  хотел „Ърбън“ на бул. „Кукленско шосе“. Организатор на форума е  Българска платформа към Европейско женско лоби. Събитието  обединява представители на академичната..

публикувано на 27.03.23 в 09:50

Домашно насилие – кога държавата ще има адекватни мерки?

Кога държавата ще предприеме адекватни мерки за борба с насилието над жени? Ще има ли промяна след обединението на редица граждански организации в движение “Заедно срещу насилието“? Законопроектът за домашното насилие беше отхвърлен от парламента през януари. Парламентът отхвърли промени в текстовете на Закона за защита от домашното..

публикувано на 27.03.23 в 09:29
„Благовещение“, илюстрация от края на XVI век от южнославянски зограф.

Ролята и мястото на жената в Църквата

На Благовещение Църквата по особен начин почита жените и майките. Жената има много достойно място в Църквата и в света, което Бог ѝ е отредил. Образът на Божията Майка ни подсказва, каква е ролята на жената, която Бог ѝ е отредил, но дали ние се замисляме за това. Св. Григорий Палама казва, че Въплъщението щеше да е също толкова невъзможно без..

публикувано на 26.03.23 в 09:35

Вписване на българите в конституцията – ще изпълни ли РСМ последното условия за начало на европреговори?

В четвъртък министърът на външните работи на Германия Аналена Бербок заяви в Скопие след разговори с колегата си Буяр Османи, че промяната на Конституцията на Република Северна Македония и включването на българите в нея са последното условие за начало на преговори за присъединяване към ЕС. Бербок в Скопие: Включването на българите в..

публикувано на 24.03.23 в 15:15