Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кино в салона или онлайн

| обновено на 22.12.21 в 08:39
“Киномания“ продължава онлайн с 10 страхотни филма
Снимка: www.kinomania.bg

През какви изпитания преминаха двата международни кинофестивала "Cinelibri" и “Киномания“ заради новите изисквания, наложени от пандемията? Какви мерки се наложи да вземат и отрази ли се това върху зрителския интерес?

Темата коментира в “Нашият ден“ Надежда Московска от кино-литературния фестивал "Cinelibri".

“Зеленият сертификат“ се появи не само по време на фестивала, а ден-два преди церемонията по награждаването в Зала 1 на НДК, която беше почти разпродадена в Covid условията. Всъщност това изправи и нас, и всички зрители пред един голям проблем – голямо предизвикателство, за което може би не беше помислено, когато се обявиха тези мерки от днес за утре.


Главният проблем беше това, че голяма част от зрителите вече бяха закупили билети за бъдещи прожекции, имаше зали, които са разпродадени. С голяма част от хора, които нямат сертификати.

Особено по време на фестивала нито един от организаторите няма възможност за паника, тревога и притеснение. Това, което направихме беше просто да се мобилизираме за пореден път. От 2020 г. насам креативността ни излиза на преден план във всякакви такива ситуации.

Просто трябваше да помислим какво можем да направим така, че киното да стигне до хората, които искат да го видят, до всички, които са проявили желание да видят най-новите заглавия, да се срещнат присъствено или онлайн с режисьорите и актьорите, които ги вълнува. И успяхме – измислихме няколко варианта, по които да компенсираме зрителите.

Един от вариантите беше да им дадем и книги, и билети за прожекции след това за филми в регулярно разпространение, но и достъп до онлайн билети, тъй като фестивалът паралелно, освен присъствено тази година, се проведе и онлайн.

Бяхме пуснали около 21 филма в онлайн платформа и доста хора избраха този вариант, избраха да пренесат кино-литературния фестивал Cinelibri в домовете си. Единственото хубаво в тази ситуация е, че не оставихме нито един зрител разочарован. Не оставихме човек, който да не може да види това, което иска да види."


Темата коментира в “Нашият ден“ Владимир Трифонов, програматор на “Киномания“.

“Докато дойде нашето време, зрителите вече бяха свикнали, че изискването за “Зелен сертификат“ е нещо нормално. Нямахме кой знае какви проблеми с тази подробност, че зрителите бяха по-малко от нормалните времена, но това е обяснимо.

При всички случаи имахме достатъчно, доволни сме от нивото на посещаемост на прожекциите в кино салон, който всъщност и наш приоритет, затова сме и “Киномания“.

Ние правим обратно на колегите от Cinelibri показваме филмите онлайн не успоредно, а след края на физическите ни прожекции. Мисля да продължим с тази стратегия следващата година онлайн изданието ни ще бъде след физическото ни издание."

Чуйте разговора в звуковия файл

Снимки: www.kinomania.bg, Facebook.com/CineLibri

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Почивката няма разумна алтернатива

В редакция "Хумор и сатира" сме готови да спорим до прегракване и с трошене на чаши и чинии, че почивката няма разумна алтернатива. Освен това тази неделя веднага след новините в 18 часа ще предложим дори и на несъгласните с нас: • Увод с песни от фестивала на хумористичната и сатиричната песен "Златният кос" на поета Борис Христов,..

публикувано на 17.08.24 в 18:15
Започва вторият международен фестивал

Започва второто издание на международния фестивал "Кракра джаз" в Перник

Днес започва вторият международен фестивал "Кракра джаз" в Перник, съобщиха от общинската администрация, цитирани от БТА.   Музикалната проява, която ще се проведе днес и утре на едноименната крепост, е със свободен вход. В нея участват носители на Грами, реге звезди и една от най-оригиналните изпълнителки, появили се на световната джаз сцена..

публикувано на 16.08.24 в 12:04

Избрано: От Бургас до световния връх: Божана Славкова за победата в Mili Dueli

В рубриката "Разговорът" на предаването "Нашият ден"  през август ще излъчим най-интересните интервюта от изминалата година. Този път представяме разговора с Божана Славкова – първият български победител в световния поетичен конкурс Mili Dueli. Разговорът е излъчен на 26 април тази година.  Тя спечели с 968 точки за поетичния филм "Дървото с..

публикувано на 16.08.24 в 11:24

Младите превземат уикенда в Буграс

В Бургас уикендът ще бъде тематичен и посветен на младежите. Предстоят поредните издания на фестивала Teen Boom Fest (17-18 август) и състезанието по скейтбординг Burgas Skate Оpen (16-18 август). В петото издание на Teen Boom Fest ще се включат над сто популярниличности – известни български артисти, изпълнители, инфлуенсъри, ютубъри,..

публикувано на 16.08.24 в 10:54

Обявиха наградите на биеналето "Приятели на морето" в Бургас

Шестима са наградените автори в единадесетото издание на биеналето за съвременно българско изобразително изкуство Национална изложба "Приятели на морето" 2024, което бе открито официално в залите на Бургаската художествена галерия "Петко Задгорски" и Дружеството на бургаските художници в Бургас. Тази година одобрените за участие автори са..

публикувано на 16.08.24 в 09:31