Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Алексей Пампоров: Никой не печели от конфликт между НАТО и Русия

Търсенето на сензация за клик започва да ни унищожава като общество

Руският президент Владимир Путин
Снимка: ЕПА/БГНЕС

“Тук конфликтът произтича от това, че ако Украйна стане член на НАТО, конфликтът става между НАТО и Русия, а никой няма сметка от това. Позицията на руския посланик вчера казва, че Русия не е тази, която ще нападне, но че е там, за да подкрепи Донбас. Това е много тънък момент за съжаление, свидетели сме на войната в Югославия. Там НАТО и ЕС подкрепиха по-скоро териториалното разпадане.“, каза в предаването “Нашият ден“ на БНР доц. д-р Алексей Пампоров, социолог от ИИОЗ.

Не можем да отречем очевидното, че имаме територии, в които има 90-95% руснаци, искат референдум, искат независимост, но в същия момент ЕС и НАТО казват – “не“ и започват да концентрират въоръжение в Европа.

Доц. Алексей Пампоров

Вчера много ясно беше казано от немския канцлер, че нямаме нужда от нова война в Европа. Добре е, че Русия все пак оттегли част от контингента си.

Битката, която се води конкретно там е за икономически интереси. Донбас е много богат индустриален район. Европа е тази, която ще загуби при всички положения - и Русия като пазар, и енергийните доставки, които са свързани с Русия. Ако те спрат, Европа изпада в несъмнена криза. Надявам се разумът и от двете страни да надделее и да преодолеем напрежението там.“

Другите битки

“През последните няколко години се наблюдава битка между прогресивното и ретроградното. Сякаш се увеличава толкова много функционалната неграмотност, неспособността да се чете наука, да се разбира и мисли, че хората започнаха да се връщат в някакви средновековни практики – врачки, баячки, недоверие в научните постижения.“

Медиите

“Когато говорим за медии, трябва тотално да се промени журналистиката и това е дори начинът, по който говорим за медии. През последните години има едно нагнетяване от негативните новини. Търсенето на сензация за клик е онова, което започва много да ни пречи и да ни унищожава като общество. Когато види тези негативни заглавия, човек започва да живее в един кошмарен свят.“

Дискриминацията

“Нашата конституция е прекрасна в това отношение. Още в началото с член 4 и член 6 се гарантират правата и равнопоставеността. Имаме закони за защита от дискриминация, имаме не лош наказателен кодекс. Големият проблем е, че прокуратурата и политиците не забелязват речта на омразата и сякаш сами я насаждат. Историята на българските земи е история на толерантност.“

Чуйте целия разговор в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В "златното" село Дъбене

Село Дъбене се намира в община Карлово, област Пловдив и в него живеят 1454 човека. То се споменава в началото на турското владичество и през 1576 г. под името Салих. Има данни, че в района на Дъбене е имало древни селища, което се потвърждава от направените археологически разкопки, намерените ценни накити и предмети на бита. През 2004-2012 г. при..

публикувано на 27.07.24 в 09:15

Медиацията – предимства и въпроси

В рубриката на "Законът и Темида" "Съвети на адвоката" адв. Елиза Николова, председател на Професионалната асоциация на медиаторите в България, консултант на "Законът и Темида", отговаря на слушателски въпрос. Георги Коларов от София. В какви случаи не е подходяща медиация? Стефка Сребрева от Варна. Какво трябва да направя, за да започна процедура по..

публикувано на 26.07.24 в 15:15
Лилия Старева и водещият на предаването - Божидар Александров.

"Морски приказки" за мечтатели и откриватели. И как водата може да е суха?

Лилия Старева, известен писател и фолклорист, представя своята нова книга "Морски приказки". Тази книга, насочена към малките читатели и техните родители, ни потапя в един магичен свят, където морето и неговите обитатели оживяват в приказки, изпълнени с фантазия и мъдрост. "Морски приказки" е първата книга на Старева, съставена от авторски..

обновено на 26.07.24 в 13:46
Проф. Таня Йосифова (вдясно) и Анелия Торошанова

Медиацията като извънсъдебно решаване на спорове – след решението на Конституционния съд

За медиацията като способ за извънсъдебно решаване на спорове.  Проф. Таня Йосифова – председател на Арбитражния съд при Българска стопанска камара, експерт по гражданско и търговско право, дългогодишен консултант на предаването, коментира темата в "Законът и Темида": "Медиацията е един от способите, чрез които може по доброволен път да се реше един..

публикувано на 26.07.24 в 12:35

Академия за учители в български неделни училища. Какво ще научат преподавателите?

Академия за учители в български неделни училища се провежда в София. Домакин на инициативата е Френската езикова гимназия "Алфонс дьо Ламартин" в София, разположена на бул. "Патриарх Евтимий" No 35. За първи път учителите ще имат възможност в рамките на една цяла учебна година да получат интензивна и продължителна експертна подкрепа, съобразена..

обновено на 26.07.24 в 12:13