Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Образователни алтернативи във и извън системата

Снимка: odo.bg

Промените в средното образование, обещавани от институциите и очаквани от обществото вече повече от три десетилетия, очевидно не отговарят нито на очакванията, нито на декларираните цели. Разминаването между съвременната реалност и подготовката на децата за нея с методите на "стандартното" образование става все по-драстично и това няма как да се скрие при сравнителните международни изследвания на уменията на учениците. Необходима е промяна на самия модел и идеология на образованието, алармират граждански организации, ангажирани с благосъстоянието на децата и качеството на образователните услуги. Не липсват вече изпитани в други страни модели, не са неизвестни и опитите на наши неправителствени сдружения да въвеждат и усъвършенстват практики, съобразени с нуждите на днешните млади и бъдещето на обществото.

Неотдавна в София бяха представени добрите практики, отличени в селекцията на програмата "Заедно в час". Идеята е да се съберат, опишат и разпространят устойчиви и ефективни практики, насочени към повишаване на благосъстоянието на децата, насърчаването на личната отговорност и принос на участниците в образователния процес и академичния напредък. За четирите отличени добри практики и за ползата от споделянето и подкрепата на общността разказва Борислава Данева, старши специалист "Въвеждащо обучение на учители" в "Заедно в час".


"Общност за демократично образование" е българският опит за въвеждане на модела на демократичното училище, който има дългогодишен живот в други страни по света. На наша почва той се практикува в Центъра за демократично учене от екип ентусиазирани учители и родителска общност. Демократичното образование дава възможност на детето за избор на занимания и дейности спрямо личните интереси и предпочитания. Всяко дете е свободно да определя своята учебна програма, да взема решения кога, какво, как и с кого да учи. Това не изключва отговорността на учителите, които обаче са в съвсем различна спрямо традиционната роля. Те се надяват да споделят опит и вдъхновение на предстоящата годишна конференции на EUDEC – Европейската общност за демократично образование. Открили са дарителска акция, за да могат да изпратят няколко учители от екипа, споделя Иван Николов, режисьор и преподавател в Центъра.

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Димитринка Йорданова-Командучи разкрива има ли още мафия в Сицилия

Димитринка Йорданова-Командучи от 20 години дели времето си между Сицилия, Рим и София. Тя е психолог, хипнотерапевт, специалист по маркетинг, културен медиатор, автор на книгата "Пътищата на гласа", в която разкрива същината на иновативния метод за общуване ДиЙо. Разговаряхме за различията при изразяването с глас в областите от Италия, в които живее...

публикувано на 12.08.22 в 15:27

Мефистофел в литературата не е лошият

Защо писателите не само у нас, но и по света прибягват до образа на Дявола, когато искат да изразят някакъв бунт, несъгласие с морала на заобикалящия ги свят? Гьоте с "Фауст", Михаил Булгаков с "Майстора и Маргарита", но и нашите Христо Смирненски, а след него и Добри Жотев с "На гости у Дявола" провокират демона, за да получат исторически и..

публикувано на 11.08.22 в 12:05

Училище без стени, чинове и домашни

15 август е идеална дата за започване на училище, не мислите ли? Въпросът е подвеждащ по две причини – няма неподходяща за учене дата, особено пък когато е сред природата, понеже не говорим за връщане в класна стая и учене на чин, а за лятната школа "Учим за природата сред природата", организирана от Дирекцията на Природен парк „Витоша“, Националния..

публикувано на 11.08.22 в 08:15
Топящ се ледник в Швейцарските Алпи образува пещера.

Конспирациите за климата задълбочават проблема

"Климатичните промени са заговор, скроен от тайно общество", "това са неща, които не ни засягат", "борбата с климатичните промени са извинение за разглезени тийнейджъри да не ходят на училище" – всички ние поне веднъж сме попадали на подобно твърдение. Конспирациите за климата са частен случай на магичното мислене, което обяснява сложни процеси и..

публикувано на 09.08.22 в 09:47
Ивайло  Захариев

Еврика! Успешни българи: Ивайло Захариев

Той е курсант от ВВВУ "Георги Бенковски" гр. Долна Митрополия. Носител е на стипендията на името на акад. Ангел Балевски, която Фондация "Еврика" присъжда всяка година за постижения в инженерните науки в областта на машиностроителните технологии. Детската му мечта е да бъде космонавт. Тя го завежда и в бургаския клуб по авиомоделизъм още докато е в..

публикувано на 08.08.22 в 17:05