Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Божията трапеза

Снимка: sofia-seminaria

Цялата старозаветна история е подготовка за Царството Божие, т.е. за Изкуплението и спасителни му за човешкия род плодове. Голяма е вечерята, за която става дума в днешното евангелско четиво, защото неизчерпаеми са благата, които тя предлага.

Първите поканени са еврейският народ и неговите духовни водачи, за което основание им дава полученият на планината Синай Божи закон.

В книгата на пророк Исая намираме предсказание за нея: "и Господ ще сложи върху тая планина за всички народи трапеза...". Еврейските първенци отказват поканата, предпочитащи земните наслади пред небесното блаженство. Тогава Домакинът приканва странници от друмища и кърища, но на трапезата има още място за гости. Слугите прибират всички бедни и ощетени, които да напълнят къщата на Стопанина.

Христос завършва притчата с думите: "Никой от поканените няма да вкуси от вечерята Ми, понеже мнозина са звани, а малцина призвани."

Божията трапеза ни очаква, но за жалост и ние подобно на евангелските поканени отклоняваме поканата под най-различни предлози в осъвременена форма. Не бива да забравяме, че привързаността ни единствено към земните наслади ще ни превърне в онези звани, но не избрани християни, носещи това име, но оковали с веригите на зло и грехове душите си.

Ще се опитаме да разчетем Христовите думи: Мнозина са звани, а малцина – избрани. Ще говорим за това какво представлява Божията трапеза и достойни ли сме за нея? Ще го сторим заедно със ставрофорен иконом Николай Георгиев, председател на митрополитския храм "Св. Неделя".



Християнска поезия
Стихотворението "С възторжени слова аз се опитвам…" от Стоян Михайловски в изпълнение на актьора Ириней Константинов.


По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Илия Налбантов

Илия Налбантов: В Украйна има една скрита мобилизация

В рубриката "Темата на деня" на предаването "Нашият ден" беше обсъдена темата (Не)възможните прогнози за войната в Украйна. Гост в студиото беше военният експерт Илия Налбантов, с когото се върнахме към прогнозите му от предишни предавания. Илия Налбантов: Украйна е обречена да победи Илия Налбантов, военен експерт: Украйна върви бавно към..

обновено на 26.06.24 в 12:14

Какво е пикълбол?

Запознаваме слушателите на 'Нашият ден" със спорта пикълбол – новата спортна мания в Европа и у нас . Пикълболът се появява през 1965 година в САЩ и представлява ракетен спорт . Съчетава в себе си елементи на тенис, тенис на маса, бадминтон и може да се играе и в открита, и в закрита среда. От 2022 година съществува Българската..

публикувано на 26.06.24 в 11:28

Изкуствен интелект – непредвидимо бързо ли се развива?

Гост в рубриката "Темите на деня" е Петър Петров, експертът, който ни предупреждава, че животът ни няма как да е същият след изкуствения интелект. Предстоящата му книга, посветена на тази тема, обещава да разкрие нови аспекти и предизвикателства, пред които ще се изправим с развитието на технологията. В предаването той сподели, че..

обновено на 26.06.24 в 11:11

Хазартната зависимост – възможна ли е промяна?

Гост в рубриката "Епизоди от живота" на предаването “Нашият ден“ е Ивайло Иванов, създател на инициативата "Живот след хазарта". Ивайло сподели своите впечатления и опит от работата си с хора, които са преминали през хазартната зависимост. На въпроса за съдбите и животите, с които се е сблъскал, Ивайло отговори, че те често са тъжни, трудни и..

обновено на 26.06.24 в 10:18

Екологията като емоция – природата като дом

Според консервативния мислител Роджър Скрутън за трезво отношение към климатичните промени не е достатъчна нито експертността на експертите, нито паническата атака на прогностиците. Нужна е емоция и то любов към дома, която да ни помогне да вместим "природата у дома". Доколко постижимо е това, разсъждава д-р Маргарита Габровска в "Часът на..

публикувано на 25.06.24 в 11:26