Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Милен Керемедчиев:

Форумът в Давос: Световната икономика трябва да преживее липсата на Русия

Западният свят е твърдо решен да продължи да помага на Украйна

Милен Керемедчиев
Снимка: БНР - архив

Украинският президент Володимир Зеленски призова западните съюзници по-бързо да доставят на страната му танкове и средства за противовъздушна отбрана, за да се отнеме на Русия възможността да извършва нападения. В реч пред участниците в Световния икономически форум в Давос Зеленски обвини Москва в износ на терор.

Шведската активистка за климата Грета Тунберг обвини присъстващите на Световния икономически форум в Давос, че "подхранват унищожаването на планетата“, предаде АФП.

Председателят на Европейската централна банка Кристин Лагард отбеляза в четвъртък, че инфлацията в еврозоната все още е твърде висока въпреки последните данни за нея, като тези за декември, показващ известно понижение за втори пореден месец.
Кои бяха акцентите на форума в Давос, коментира в “Нашият ден“ Милен Керемедчиев, български политик и дипломат:

“След три кризи, като започнем от мигрантската и бежанската, след това кризата с коронавируса и сега войната в Украйна, световната икономика вече не е това, което беше. Всички тези лидери, които се бояха толкова години за глобализация и възможност за бързо придвижване на стоки и товари на капитали, всичко това вече е в миналото. Глобализацията е мъртва и трябва спешно да се вземат мерки, за да може да се продължи тя да се поддържа световната“, казва той в интервю за БНР и допълва:

“Вижда се, че световният бизнес в момента се е обединил под мотото - “Промени се или умри!“, което означава, че в момента живеем във времена, които са изключително кризисни за оцеляването на световната икономика, затова форумът беше толкова силно посетен и имаше голям интерес към него“.

Основни послания  от Давос...

“Първо, световната икономика трябва да се научи да оцелее и а преживее липсата на Русия, ,защото се вижда, че Русия е изключена от всички възможни формати за преговори. В това число и икономически.

В момента големите икономики успешно се справят с това да я изолират колкото може повече, но тя пък се насочва към азиатските пазари. Тук наистина беше много важно да се види по какъв начин изолацията на Русия ще доведе до промяна в икономическите полюси.

Второто и много важно е, че САЩ се оттеглят от Китай като основен техен икономически партньор, тъй като американската външна търговия беше много силна, но зависима от Китай. Търговският дефицит на САЩ е 1 млрд. долара на ден с търговията си в Китай. Вижда са, че по политически причини има изтегляне на големите компании от Китай и тяхното насочване към държави като Индия, Виетнам и Южна Корея. Вижда се, че този сблъсък на двете най-големи световни икономики – американската и китайската отново ще повлияе на целия световноикономически ред.

Другата основна тема е войната в Украйна, защото става ясно, че западният свят е твърдо решен да продължи да помага на Украйна. Това е нещо, което виждахме през последните месеци, че има леко забавяне и умора от войната и от помощта, която Украйна получаваше“, казва още той.

Чуйте пълния разговор в звуковия файл.


По публикацията работи: Зоя Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Защо лекарка от Варна избира да помага на бежанци от Украйна?

Д-р Христина Димитрова, общопрактикуващ лекар и носител на приз за застъпничество от платформата TimeHeroes, разказва за своята доброволческа работа с украинци със специални потребности във Варна и за менторството и подкрепата към украински медици, желаещи да упражняват професията си у нас. В интервю за "Нашият ден" д-р Димитрова непрекъснато..

обновено на 24.07.24 в 12:20

В Деня на радостта търсим рецепта за щастие

Живеем във време, характерно с най-висока продължителност на живота. Може да се каже, че сме по-здрави сме, по-сити и по-трудово облекчени от всякога. В Деня на радостта (24 юли) , посветен на красотата в човешкото битие, в "Нашият ден" търсим рецептата за щастие. На въпроса какво ни прави щастливи, повечето от нас биха отговорили –..

публикувано на 24.07.24 в 10:11

Изящната усмивка става все по-достъпна

Все повече нови технологии помагат за постигането на изящна усмивка. Задължителните посещения при зъболекар, на всеки шест месеца, все още не са навик за българите. Често се сещаме да посетим дентален специалист едва след като сме усетили болка. Стоматологът Светломир Дамянов споделя в ефира на "Нашият ден", че в последните години..

публикувано на 24.07.24 в 09:47

Дарислав Николов: ИИ има сериозно място в медицината, но няма как да замести емпатията

Как навлизат Изкуственият интелект и новите технологии в медицината и дали ще спечелят битката за човешкото здраве?  В последните години наблюдаваме значителен напредък в медицината благодарение на изкуствения интелект (ИИ) и новите технологии. В предаването "Време за наука" младият лекар Дарислав Николов сподели своите виждания и опит относно..

обновено на 23.07.24 в 12:38
Нина Цанева и Деница Симеонова

Деница Симеонова: За възможностите на женското лидерство в Европа

Деница Симеонова е предприемач с дългогодишен международен опит в технологичния сектор. Като народен представител и бивш председател на Комисията по въпросите на Европейския съюз, Симеонова се фокусира върху политики в подкрепа на малкия и средния бизнес в България. Повод за разговор в "Нашият ден" е предстоящото Лятно училище по женско..

публикувано на 23.07.24 в 12:25