Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Поредица "Арттерапия с подходящата книга"

Как да победим страха?

Нова книга на световноизвестния логотерапевт проф. Елизабет Лукас

Десислава Манева, Невена Праматарова и Мая Христова (отляво на дясно)
Снимка: БНР

Логотерапевтичната книга "От страха към спокойствието на душата" на проф. Елизабет Лукас и Райнхард Вурцел разгръща една самотерапевтична картина, която, подобно на пъзел, включва елементарните градивни елементи, необходими за преодоляване и избягване на страха.

Книгата дава възможност да погледнем по нов начин на житейски ситуации, които изглеждат заплашителни или предизвикват нереалистични мъчителни страхове, създадени от самите нас.

Световноизвестният логотерапевт проф. Елизабет Лукас се позовава на редица положителни примери от своя дългогодишен терапевтичен опит и по този начин предоставя помощ на читателите за тяхното изцеление и възстановяване от тревожни състояния и различни страхове.

Подходите на логотерапията и в тази книга имат много специален статус, защото признават – отвъд тялото и душата – духовното измерение на човешката личност. Те са се доказали като изключително успешни при справянето с тревожните мисли и дълбоко вкоренените невротични разстройства.

Ето и един от красивите поетични съвети на двамата автори в книгата, който илюстрира и стремежа към "базисното доверие" в живота:

"Създайте си добър, спокоен живот и се наслаждавайте на всеки ден! Погледнете залеза! Послушайте вятъра във върховете на дърветата! Скочете в снега! Прегърнете любимите хора! Благодарете на онези, които ви закрилят! Играйте с децата си! Прочетете интересна книга! Насладете се на вкусен сандвич! Изпънете се удобно под топлото одеяло! И най-вече не се ядосвайте за нищо и никого и не се страхувайте! Ще се случи това, което трябва да се случи, но определено си заслужава да се живее. Грандиозно преживяване е да получиш съзнание за миг насред безкрайните простори на космоса и да ти бъде позволено да бъдеш част от съдбата на света. Не помрачавайте това грандиозно преживяване, не го помрачавайте…" – "От страха към спокойствието на душата" от проф. Елизабет Лукас и Райнхард Вурцел.

От какво най-често се страхуваме и как може да преодолеем негативните нагласи и неработещите модели към случващото се в живота? Какъв е пътят към завръщането към спокойствието и пълноценния живот? Отговорите на тези и други важни въпроси търсим с издателя и логотерапевт Мая Христова и клиничния психолог и психотерапевт Десислава Манева в поредица "Арттерапия с подходящата книга".

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Изповедта на писателя Светлозар Стоянов в романа му "Градът на Божията мъдрост"

Десет години след премиерата на последната му книга "Гравюра от белези" писателят и журналист Светлозар Стоянов отново стъпва на литературната сцена. Новият му роман "Градът на Божията мъдрост", съдържа неговите лични признания за годините от пристигането му в София и първите опити да се наложи в културните среди до разочарованието и горчивината,..

публикувано на 19.05.24 в 13:50
Част от участниците в хумористичните празници (останалите са зад кадър)

Хайде пак в Кубрат!

В редакция "Хумор и сатира" сме се събрали все хора, дето обичат да пътуват. Миналия уикенд гостувахме в Кубрат, за да участваме в XVII конкурс за хумор и сатира, организиран от местния клуб на хумористите "Жарава". За да не сме с празни ръце, подготвихме спектакъл, който записахме, за да могат всички наши слушатели да го чуят в неделя. След..

публикувано на 17.05.24 в 18:10
Поло Оконе

Поло Оконе, мултижанров артист: В селото има по-специална енергия от градската!

Гост в рубриката "Темите на деня" на предаването "Нашият ден" беше Поло Оконе - човекът, който си е поставил за цел да възроди културния живот в пернишкото село Мурено. Той е мултижанров артист, реализирал множество инсталации, хепънинги и пърформанси. Освен че рисува и изнася лекции по философия, Поло е и физик по образование. Поло Оконе сподели в..

обновено на 17.05.24 в 11:17

"Области на особен интерес" на Силвия Попова

"Области на особен интерес" е името на изложбата на Силвия Попова. Пътят към природата в живописта на художничката минава през събирането и използването на разнообразни дигитални ресурси, запечатващи с пикселизиращите си зеници земната повърхност. Нейните картини са природни, но апроприиращи алгоритмични изображения. Това са кадри от Google..

публикувано на 17.05.24 в 08:10

Много приятни изненади очакват жителите и гостите на Габрово в следващите дни

Дните на хумора и сатирата започват днес (16 май) в Габрово и ще са изпълнени с творчески преживявания, изложби, церемонии за таланти, конкурси, карикатури, куклен театър, концерти, детски събития и разбира се – карнавално шествие с мото "Make Карнавал not war" . Няколко дена, които ще превърнат Габрово в столица на мира, изкуството и хумора,..

публикувано на 16.05.24 в 17:42