Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Рима Шор, гост-лектор в "Добрите практики на фокус" 2023:

Имайте куража да питате за очевидното!

Д-р Рима Шор

Годишната кампания "Добрите практики на фокус" на фондация "Заедно в час" и сайта prepodavame.bg завърши със събитие, което събра в София над 400 учители, директори и образователни експерти.

Освен награждаването на отличените от журито и от публиката училищни практики, форумът включваше дискусии, работилници и образователно изложение.

Как да се проследява и измерва напредъкът на учениците и качеството на обучението в различните училища, как добрите примери да се превърнат в добра образователна система, подкрепяща учителите и гарантираща благосъстоянието и житейската реализация на децата, бяха основните обсъждани въпроси, които чакат решение.

"Важно е да се показва и да се разпространява какво наистина е възможно и какво постигат колегите. И е много трудно те да достигат до повече колеги в системата, затова и ние взехме решение да насочим усилията си в това да мотивираме хората да споделят, учители, директори, такъв вид практики и съответно да ги публикуваме, да ги описваме и, разбира се, да ги празнуваме и отличаваме на такива събития." Така Борислава Данева от "Заедно в час" мотивира за слушателите ни решението на организацията да вложи усилия и ресурси за издирването и популяризирането на добри практики, осъществени от училища в цялата страна.

Гост-лектор на събитието беше д-р Рима Шор, образователен експерт, учен и анализатор с много публикации и книги, свързани с ранното детско развитие и средното образование, ръководителка на Департамента за образователно лидерство на Педагогическия колеж Банк Стрийт в Ню Йорк. Тема на нейната лекция и практическа работилница беше овластяването на учителите.


В интервю за рубриката "Всичко за образованието" тя каза: "Овластяване на учителите обикновено означава цялата инфраструктура, политики, ресурси и учебни планове, от които те се нуждаят, за да си вършат работата, включва също възможности за обучение и за съвместна работа с колеги. Всичко това е много важно, но за мен понятието "овластяване на учителите" има не съвсем изчистено значение. То предпоставя, че учителите нямат власт и тя трябва да им бъде дадена от някакви хора или институции.

Аз мисля, че преподаването е изначално дейност с огромно въздействие. Имах възможността да се запозная с някои от иновативните практики, които ще бъдат представени тук, и това ми напомни, че учителите имат силата да въздействат. Те променят съдби, зная това, има много изследвания, които показват какво е влиянието на учителите и колко трайни са последствията за учениците, които са имали истински отдадени учители и за други, чиито учители са били незаинтересувани. Зная това и от собствен опит, има учители, които са променили живота ми и заради които сега навярно съм тук с вас, сигурно и вие имате и това важи за повечето от нас. Така че, учителите имат влияние, но с голямото влияние идва и голямата отговорност, както казва Спайдърмен.

Учителите носят отговорност за напредъка на учениците си, за непрекъснато подобряване на собствената си работа и за осмисляне на ценностната си система и преосмисляне на  схващанията си кой може и кой не може да учи. Защото, само ако учителите са истински убедени, че всеки може да учи, нещо, което твърдим, но не всякога вярваме, те могат да се отнасят еднакво с всички свои ученици…"

За проблемите пред учителите в САЩ и дали те са подобни с проблемите, пред които са изправени българските учители, д-р Шор каза:

"Всички проблеми на образованието са свързани с политически и идеологически проблеми, както навсякъде. Вие ще кажете дали и у вас е така, но характерно за моята в страна е, че идеологическите битки се водят в училищния двор.

Споровете в нашето общество за расите, историята на робството се превръщат в спорове за учебните програми. Споровете за правото на притежаване на оръжие в нашето общество се превръщат в спор за престрелките в училищата и как те да бъдат предотвратени. Споровете в обществото за правата на хората с различна сексуална ориентация се превръщат в спорове как да изглеждат и да се ползват училищните тоалетни. Днес някои книги от училищните библиотеки са забранени, нещо, което не се е случвало през моето ученическо време.

Всичко това създава напрежение у учителите, директорите и образователните институции в работата и решенията, които вземат. Те непрекъснато имат усещането, че някое политическо лице наднича над рамото им. Мисля, че от това най-много губят учениците."

Още чуйте в звуковите файлове.



По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Народните приказки – прекият път към детската психика

Започнахме новия есенен сезон "За здравето" с пореден опит да проникнем в света на подрастващите и да предразположим детската душа към позитивни нагласи. Трудна задача в напрегнат и динамичен свят, с много изкушения и размити ценности. Но, както е казал Радичков, "длъжни сме да опитаме". Заедно с психиатъра д-р Петя Терзииванова разсъждавахме..

публикувано на 16.09.24 в 16:33

Американски мотористки обучават рокери по света как се оказва първа помощ

Заедно с Желязната лейди Виолета Иванова ще водят в България Карен Дейвидсън, внучка на създателя на легендарни мотори В "Покана за пътуване" вече е гостувала Виолета Иванова, която обикаля света върху мотор и затова рокерите от международната организация я наричат "Желязната лейди". Тя е шпорила мощната си машина през 70 държави, но смята, че има..

публикувано на 15.09.24 в 10:25

Антарктида – познатата и непозната: 4 епизод – Какво показват ледниците?

Антарктида е една лаборатория за наука и въпросите, които ние като учени имаме, могат по- бързо да стигнат до своите отговори, заяви хидробиологът доц. Весела Евтимова. Тя е участвала в две експедиции. Всичко там докосва по особен начин сетивата и дава възможност на учените да развиват своите проучвания, сподели още тя. Антарктида – познатата и..

публикувано на 12.09.24 в 13:40
Самюъл Хънтингтън

В света на Самюъл Хънтингтън: началото

Американският социолог, един от най-известните представители на течението на транзитолозите, Самюъл Хънтингтън се сдоби със световна слава, след като изложи на бял свят теорията си за сблъсъка на цивилизациите. Хънтингтън излага прочутата си теза във връзка с настъплението на испаноезичните американци в южните щати на САЩ, но сякаш атентатът..

публикувано на 11.09.24 в 17:37

Верона ще измести ли Париж като град на любовта?

Олимпиадата отшумя и Париж отново се върна към нормалното си битие като град на любовта. Верона обаче упорито се домогва до романтичната титла. И има основание. Мястото е пропито със средновековна нежност и любов, бурни чувства и въздишки. И всяка година най-малко три милиона туристи се стичат тук, за да ги изпитат. Разбира се, всички се тълпят..

публикувано на 11.09.24 в 15:05