Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

"Есетри-Ветрен": Как се развива защитената местност година след обявяването?

| обновено на 08.06.23 в 10:31
есетри
Снимка: evropea.com

На Световния ден на океаните в предаването "Нашият ден" бе повдигната темата за защитената зона "Есетрите - Ветрен", която беше обявена за такава миналата година. По инициатива на природозащитната организация WWF, Министерството на околната среда и водите (МОСВ) обяви нова защитена местност в участък от река Дунав с името "Есетрите - Ветрен". Целта на тази инициатива е опазването на местообитанията на критично застрашени и уязвими видове риби. "Есетрите - Ветрен" е първата защитена територия в България, посветена на оцелелите десетки милиони години есетри.

Освен есетрите в този малък участък на реката са забелязани и други 40 вида риби, като 21 от тях са включени в Червената книга на България.


В ефира на "Нашият ден" темата коментира Стоян Михов, ръководител на програма "Води" на WWF.

Той посочва, че през изминалата година не се случват значителни промени в защитената местност. И посочва, че целта на този проект е да се запазят условията, в които есетровите риби могат да живеят и да се хранят в тази област. “Липсата на големи новини е положително събитие“, казва той и подчертава, че често местата, където се извършват големи промени в природата, се увеличават, а това не е добре за видовете, които ги обитават.

Чуйте разговора в звуковия файл. 


По публикацията работи: Зоя Димитрова
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Здрава Каменова: Независимостта е привилегия, но и отговорност

В Деня на независимостта предаването "Нашият ден" има удоволствието да посрещне една изключителна актриса, известна със своята независимост и артистична страст - Здрава Каменова. Здрава сподели своите мисли и виждания по въпроса за независимостта в актьорската професия, разкривайки ни интересни аспекти от своята кариера и бъдещите си проекти...

публикувано на 22.09.23 в 11:10
Снимката е илюстративна

Шестата въздушна обиколка на България отваря вратите на летище HEMS

На 22 септември 2023 г., точно в деня на този специален празник, започва Шестата национална въздушна обиколка на България. Това събитие е организирано от Фондацията "Български Военновъздушни сили", съвместно с Асоциацията на собствениците на въздухоплавателни средства и пилотите в България (АОПА) и Асоциацията на свръхлеката авиация в България..

публикувано на 22.09.23 в 11:01

България отбелязва 115 години независимост

Днес се навършват 115 години от обявяването на независимостта на България. По традиция център на тържествата е Велико Търново, където на 22 септември 1908 година е обявен край на васалитета на България от Османската империя. Княз Фердинанд провъзгласява Независимостта с манифест, прочетен в църквата "Свети 40 мъченици" и след това в крепостта..

публикувано на 22.09.23 в 09:01

Вдъхновение за бъдещето: Финален етап на проекта "Млади предприемачи по време на криза"

На 27-и септември тази година, в Голямата конферентна зала на УНСС в София, ще се проведе конференция, посветена на младежкото предприемачество. Този изключително важен събитие маркира завършека на проекта "Млади предприемачи по време на криза", финансиран от Европейската комисия чрез програма "Еразъм+." Инициативата е организирана от Фондация за..

публикувано на 22.09.23 в 08:05