Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Защо да учим археология във Франция?

Снимка: Исторически музей във Велико Търново

Изучаването на археологията в различни части на света отразява уникалния аспект на историческото наследство на всяка страна. Един такъв интересен поглед предоставя Любомир Малинов, който споделя в ефира на “Нашият ден“ своя опит от осемгодишния си престой във Франция и забелязва ключовите черти на археологическото образование там.

Според Малинов във Франция археологическото образование е организирано по уникален начин. Започвайки с бакалавърска степен по археология и история на изкуствата в повечето университети, студентите имат възможността да изградят основни познания и умения в областта. Този бакалавърски етап е последван от магистърски степени, които позволяват на студентите да се специализират в конкретни периоди или практики в археологията.

Ценното практическо обучение също е част от археологическата програма във Франция. Любомир Малинов посочва, че това обучение включва кампании, известни като "програмирана археология". Тези кампании се провеждат с научни цели и обикновено имат продължителност от около един или два месеца. Тази практическа работа предоставя студентите със значителен опит в реалната археологическа дейност и допринася за тяхното научно развитие.

Любомир Малинов отбелязва, че разнообразието от археологически практики е основно предимство на обучението във Франция. Този богат набор от опит разширява хоризонтите на студентите и ги подготвя за разнообразни аспекти на археологията.

Един от интересните нюанси, които Малинов споделя, е свързан с таксите в университетите. Той обяснява, че тези такси могат да бъдат покрити от държавни организации, което предоставя възможност по-широк кръг от студенти да получат висшето си образование в археология.

Любомир Малинов завършва своето разказване, споделяйки, че завършва университета в Монпелие, Южна Франция, където е получил ценни знания и умения в областта на археологията.

Чуйте разговора в звуковия файл.


По публикацията работи: Зоя Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кръстът между вярата, надеждата и любовта

На 14 септември Църквата отбеляза Въздвижението на честния и животворящ кръст Господен. Преди Христос кръстът е символ на безчестие и позорна смърт. Със страданията и изкупителната Си жертва Спасителят освещава кръста. След Неговата смърт кръстът вече е символ на жертвена любов и победа над злото. А на 17 септември се отбелязва денят на св. Вяра,..

публикувано на 15.09.24 в 09:30

Млади зеленчуци

Деница и Радослав Гетови живеят в Долни Дъбник и имат малко производство на зеленчуци. За семейството и двете им деца работата в градината е начин да постигнат баланс. Учат се на всичко за земеделието в движение и са щастливи от изборите и възможностите, които земята им предоставя. Децата им се учат на това откъде идва храната, сеят семенца и..

публикувано на 14.09.24 в 13:20
Н. Пр. Йоси Леви Сфари и Михайлина Павлова

Н. Пр. Йоси Леви-Сфари: Голямото предизвикателство е да направим разграничението между добро и зло

" Студентите и учениците трябва да знаят, да учат, да бъдат добри човешки същества. Да допринесат за общността и да се защитят от омразата, от дезинформацията, която се разпространява по целия свят. Когато ние започвахме да учим преди години, беше доста различно спрямо днешния ден. Предизвикателствата, пред които са изправени нашите деца, са много..

публикувано на 13.09.24 в 17:50

Анна Мурашенко: Най-грубият въпрос към ветеран е "Колко човека си убил"

Как да разговарят журналистите с ветерани, завърнали се от плен в Русия, и кои са най-честите грешки, които могат да бъдат допуснати, коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" Анна Мурашенко , основател на благотворителния фонд "YOUkraine" "Когато се срещаме с герой от фронта, на първо място, трябва да видим в него човека, личността...

публикувано на 13.09.24 в 16:00

Незаконното и опасно строителство в центъра на София след проверката на ДНСК

Незаконно и опасно строителство в центъра на София – на бул. "Христо Ботев" № 73,  в продължение на месеци води жителите на района към състояние на безизходица. На 19 юли в "Законът и Темида" разгледахме частния случай на Велина Иванова, която се обърна към екипа на предаването след поредица от сигнали към администрацията на Община..

публикувано на 13.09.24 в 15:25