Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

КС отмени лимитите на болнично лечение. Какво следва?

| обновено на 18.04.24 в 10:05
Аркади Шарков
Снимка: Ани Петрова

Конституционният съд (КС) обяви за противоконституционна разпоредбата на чл. 55 а, ал. 2 от Закона за здравното осигуряване (ЗЗО), която ограничава заплащането на извършена медицинска дейност от болниците до стойностите, посочени в бюджетите им. Това означава, че след обнародването на решението на КС и влизането му в сила НЗОК няма основание да отказва на болниците заплащане на пълния размер на извършената медицинска дейност, а пациентите няма да бъдат връщани поради изчерпване на лимитите.

НЗОК вече няма основание да отказва на болниците заплащане на пълния размер на извършената медицинска дейност.

Аркади Шарков, здравен икономист, сподели в ефира на "Нашият ден" важни анализи и прогнози относно това решение. Първо, той подчерта важността на факта, че този спорен член в закона е от 2019 година, което означава, че преди този период не съществуваше подобна разпоредба.

Отмяната на този член сега отваря възможност за болниците да предявят искове срещу Националния здравен осигурителен фонд (НЗОК) и да очакват съдебни решения в тяхна полза. Шарков подчертава, че този процес обаче може да отнеме години и да създаде значителни финансови ангажименти за НЗОК.

Въпреки трудностите да се прецени точно колко ще струва на НЗОК, той обясни, че ще стане дума за събиране на средства, които “ще са под милиард“. Въпреки това, той успокои обществото, че тези разходи ще бъдат разпределени във времето и няма да създадат дупка в бюджета.

За да се компенсират възможните финансови дефицити, Шарков смята,  че следващият Национален рамков договор може да включва нови мерки за ограничаване на разходите. Той обясни, че тези мерки вероятно ще са свързани с  "игра с обемите и цени", като се цели компенсиране на потенциалните загуби от изплащането на надлимитна медицинска дейност.

Чуйте разговора звуковия файл.


По публикацията работи: Зоя Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Тервел-Любомир, или как младите визионери променят страна ни?

Тервел-Любомир е на възраст, когато повечето младежи са в началото или средата на студентските си години. За разлика от тях, той вече е завършил висшето си образование в Минно-геоложкия университет (МГУ) в София и е успял да регистрира свой стартъп. Неговото начинание е свързано с два от многото му интереси – биотехнологиите и квантовите..

обновено на 23.05.24 в 11:43

Що е то елитно образование?

Що е то елитно образование? В технологичното време, в което растат децата, имайки достъп от най-ранна възраст до различни езици, екрани и медии, как се преподава в едно престижно българско училище – разговор в "Нашият ден" с Александър Чакмаков , директор на Първа английска езикова гимназия . По думите на Чакмаков учителството е вътрешно..

публикувано на 23.05.24 в 10:35
Румен Джагаров

Да се преместиш на село. Носталгия, мечта или вид протест?

Румен Джагаров е млад архитект, който преди време разказа пред нашите слушатели как скицира стари къщи, за да ги съхрани в паметта ни. Той е представител на поколението "Z", отраснал в големия град, но виждащ бъдещето си в малко населено място.  За живота си в Ново село, трудностите, но най-вече за хубавите страни, говори самият Румен в рубриката..

обновено на 23.05.24 в 09:52
Радка Аргирова

Ваксина срещу HIV – защо чак сега?

Епидемията от СПИН, която започна преди 45 години, остава един от най-големите предизвикателства за медицината. През тези години учени и лекари се стремят към разработването на ефективна ваксина срещу HIV (Human Immunodeficiency Viruses, човешки имуннодефицитни вируси) . Наскоро започнаха клинични изпитания на обещаващи разработки, които могат да..

обновено на 23.05.24 в 09:19

Възобновиха ли детските сърдечни операции в НКБ?

Д-р Димитър Печилков , началник на Детското кардиологично отделение към НКБ, говори в "Lege Artis" за това дали и по какъв график се извършват детските сърдечни операции в Наионалната кардиологична болница . Преди седмица се появи информация, че са спрени детските сърдечни операции в НКБ. По думите на д-р Печилков графикът за извършване на..

публикувано на 22.05.24 в 13:55