Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Антарктида – познатата и непозната земя: 2 епизод – Българската база

С думите на инж. Петър Сапунджиев, инженер по електроника, започваме втория епизод за Антарктида на Радиоенциклопедия, в който ще разкажем повече за базата ни на остров Ливингстън. Инж. Сапунджиев се запознава по-подробно с дейността на Българския антарктически институт, докато работи върху специално измервателно устройство, необходимо за базата ни на ледения континент. По-късно се присъединява към екипа като инженер и за трета поредна година бе част от българската антарктическа експедиция.

Към неговия разказ добавям и този на хидробиологът доц. Любомир Кендеров от Биологическия факултет на СУ "Климент Охридски".

За първите постройки на българската база разказва проф. Христо Пимпирев, учен, полярен изследовател, председател на Българския антарктически институт и директор на Националния център за полярни изследвания.

Своите първи впечатления споделя музикалният редактор от БНР Марина Великова, която през тази 2024 година за първи път посети ледения континент.

За условията и усещанията на тази далечна земя, разказът продължава ядреният физик Васил Гурев, който 13 пъти е бил на непознатата южна земя.

За едно от най-любопитните кътчета, способни да предизвикат възхищение, очаквания и обич – Антарктика ви разказваме днешната Радиоенциклопедия.

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Стоян Георгиев

Изкуственият интелект и новите устройства могат да са полезни при определени условия

"В зората на айфоните, тъй като и аз бях пленен от новите технологиите, когато децата ми бяха 12-13 годишни, за първи път им дадох възможност да се докоснат до дигитални устройства, но сега, при децата от "Z" поколението, тази граници се смъква много и днес нормалното общуване лице в лице е вече непознато за младите", заяви в предаването "Следобед за..

публикувано на 30.07.24 в 10:27

Разновидности на звука "л" в българските диалекти

Дали заради онова прословуто телевизионно шоу от 2003 г., което роди песента "Сакауец" на "Хиподил" или заради близост в звученето, но в пространството битува твърдението, че пернишкото "л" е същото като онова "лениво" "л", подобно на "у", което се разпространява епидемично най-вече в речта на младите. Дори беглият досег до различните български..

публикувано на 30.07.24 в 08:10
История и съвременност в Баку

Старият Баку – декор от "Диамантената ръка"

Всеки, който е гледал "Диамантената ръка" с Юрий Никулин, ще се почувства у дома си в старата част на Баку Ичери Шехер. Да, да, снимките с ориенталския привкус на този и други известни съветски филми са реализирани в тази част на азербайджанската столица. В Двореца на Ширваншах, например, ще ви покажат стълбите, по които Андрей Миронов тича в..

публикувано на 30.07.24 в 07:55

Свищовската търговска гимназия

Държавната търговска гимназия "Димитър Хадживасилев" в Свищов е едно от първите действащи професионални училища в България, за които разказваме в нашата радиоенциклопедия. Създадена е през 1883 г. Впрочем за първи път частно търговско училище или Първобългарско приватно училище в Свищов е открито още преди Освобождението – през 1873 г. от..

публикувано на 29.07.24 в 16:05

Българските ученици са най-добрите в "Математика без граници"

"Имах късмета да попадна на добри учители, които ми показаха математиката по привлекателен начин и така ме спечелиха за тази кауза. Повече от 40 години преподавам и работя в тази област", заявява в предаването "Следобед за любопитните" създателят на сдружението "Математика без граници" Любомир Любенов.  "Математика без граници", според..

публикувано на 29.07.24 в 11:10