Трамвай по желание

всяка събота,
от 17.00 до 18.00 часа
Една продукция за театъра и хората в него

По пътя си е един необикновен трамвай с много и различни лица, едно е общото в тях: маските – на Талия и Мелпомена.
Всяка събота между 17 и 18 часа, по програма „Христо Ботев“ той очертава по един маршрут – булевардите и пътечките на един живот, прекаран на и около сцената.

„Трамвай по желание“ – моноспектакъл в четири картини за сцената, пътя и живота.
Форматът създава уникална колекция от радио портрети, изпълнявани през рубриките „Златната карета“, „Царете на комедията“, „Семеен театър“, „Звездопад“, „Директорията“, „Сценични поприща и превъплъщения“, „Светлините на рампата“, „Вън от сезона“, „Театрални съдби“, „Недочакани възкресения“.
Целта на предаването е да покаже с радио средства всички лица и изражения на сцената, киното, музиката, да бъде дом на артистичната интелигенция, да бъде трибуна на техните страсти, емоции, планове, копнежи и разочарования. Всеки, който се качва в трамвая, оставя в маршрута му по една спирка със своето име. И по един безценен автопортрет, радиопортрет.

До тук „Трамвай по желание” има в биографията си 236 епизода, повече от 600 действащи лица от най-високите етажи на българските артистични изкуства, звездите, но и обикновените труженици на голямата къща, наречена театър. И не само театър: кино, опера, оперета, балет, поп и рок музика. Всички сценични професии и занаяти – актьори, драматурзи, постановчици, сценографи, художници, музиканти, театроведи, озвучители, реквизитори, организатори, гардеробиери, гримьори, дори и сценични работници.

Повечето маршрути са записани в „Златния фонд” на БНР и остават част от националната памет в българското изкуство.

Продукция на екип „Инфохолици“: Емил Янев, Кин Стоянов, Деян Копчев

Публикации

Да бъдеш Велизар Бинев

В този епизод „Трамваят по желание“ ще спре на площад „Славейков“, а оттам ще се качи един актьор, който преди малко е излязъл от дома си на ул. „Стефан Караджа“. Дома на Николай Бинев и Домна Ганева. Дома на техния син Велизар. С Трамвая на желанията ще..

публикувано на 25.04.18 в 10:00

Да ПРОчетем паметта на Радой

Близките на Радой Ралин и програма „Христо Ботев“ на Българското национално радио канят всички негови почитатели на 23 април от 16.00 часа на площад „Радой Ралин“ пред паметника на поета , за да отбележим 95 години от рождението му. Ще можете да..

публикувано на 22.04.17 в 08:35

Епизод 237 – Руси Чанев: Ще продължавам да продължавам

Артистът, който се прочу освен с големия си талант, но също така с феноменалната си скромност и нежелание да бъде портретуван от журналистите влезе в театралната станция „Трамвай по желание“, за да предаде енергия и скорост на потеглящото отново предаване...

публикувано на 25.11.16 в 09:15

Епизод 236 – Ретроспекция, презареждане

По пътя си е отново онзи фееричен трамвай с много и различни лица и едно е общото между тях... Маските на Талия и Мелпомена. Това е същият онзи необикновен трамвай, който едва за четири години съществуване разработи 235 моноспектакъла с повече от 600..

публикувано на 07.11.16 в 10:10
Емил Янев и Кин Стоянов

Спрени предавания на екип „Инфохолици“ се завръщат в националния ефир на програма „Христо Ботев“

Радио водещите Емил Янев и Кин Стоянов възстановяват в БНР две от авторските си предавания. Всяка събота от 17 до 18 часа в ефира на Програма „Христо Ботев“ по своите духовни маршрути ще потегля „Трамвай по желание“. Преди да дерайлира от програмата на..

публикувано на 04.11.16 в 16:39