Трамвай по желание

всяка събота,
от 17.00 до 18.00 часа
Една продукция за театъра и хората в него

По пътя си е един необикновен трамвай с много и различни лица, едно е общото в тях: маските – на Талия и Мелпомена.
Всяка събота между 17 и 18 часа, по програма „Христо Ботев“ той очертава по един маршрут – булевардите и пътечките на един живот, прекаран на и около сцената.

„Трамвай по желание“ – моноспектакъл в четири картини за сцената, пътя и живота.
Форматът създава уникална колекция от радио портрети, изпълнявани през рубриките „Златната карета“, „Царете на комедията“, „Семеен театър“, „Звездопад“, „Директорията“, „Сценични поприща и превъплъщения“, „Светлините на рампата“, „Вън от сезона“, „Театрални съдби“, „Недочакани възкресения“.
Целта на предаването е да покаже с радио средства всички лица и изражения на сцената, киното, музиката, да бъде дом на артистичната интелигенция, да бъде трибуна на техните страсти, емоции, планове, копнежи и разочарования. Всеки, който се качва в трамвая, оставя в маршрута му по една спирка със своето име. И по един безценен автопортрет, радиопортрет.

До тук „Трамвай по желание” има в биографията си 236 епизода, повече от 600 действащи лица от най-високите етажи на българските артистични изкуства, звездите, но и обикновените труженици на голямата къща, наречена театър. И не само театър: кино, опера, оперета, балет, поп и рок музика. Всички сценични професии и занаяти – актьори, драматурзи, постановчици, сценографи, художници, музиканти, театроведи, озвучители, реквизитори, организатори, гардеробиери, гримьори, дори и сценични работници.

Повечето маршрути са записани в „Златния фонд” на БНР и остават част от националната памет в българското изкуство.

Продукция на екип „Инфохолици“: Емил Янев, Кин Стоянов, Деян Копчев

Публикации

За куклите и хората

В епизод 409 „Трамвай по желание“ среща своята публика с театралния режисьор Тодор Вълов, носител на „Икар 2020“ за куклената постановка „Пинокио“ в ДКТ-Русе. Версията на вечното произведение на Карло Колоди е впечатлила журито с особения поглед на Вълов..

публикувано на 04.03.21 в 09:43

Сага за Хаджимишеви

В епизод 408 „Трамвай по желание“ среща своята публика със знаменития художник-фотограф, исторически изследовател и театрален мисионер Иво Хаджимишев. Израснал зад сценичните кулиси, Хаджимишев е свързан кръвно с оперното и театралното изкуство. Баща му..

публикувано на 26.02.21 в 09:25

Осем

В епизод 407 „Трамвай по желание“ представя на своята публика актрисата Таня Шахова, изявяваща се понастоящем и като писател и драматург. Таня Шахова е позната на публиката още от ученическите си години, когато прави паметна главна роля в знаменития филм..

публикувано на 23.02.21 в 17:05

Кодексът на Джилянов

В епизод 406 „Трамвай по желание“ среща своята публика с многоликия творец Георги Джилянов – философ, оперен певец, композитор, белетрист. Конкретен повод за гостуването на Джилянов е последният му издаден роман „Константинополският кодекс“. Любопитното..

публикувано на 22.02.21 в 14:15

Градината на Любо

В епизод 405 „Трамвай по желание“ среща своята публика с големия кино- и театрален актьор Любен Чаталов. Със своите 150 роли в киното (според някои статистически източници над 200!) Любо Чаталов е национален шампион по активност на снимачната площадка. И..

публикувано на 17.02.21 в 08:45

Последното интервю на Филип Трифонов: Момчето остава

В епизод 403 „Трамвай по желание“ отдава своята почит към любимия български актьор Филип Трифонов, чрез неговото последно медийно участие в ефир. Беше 7 ноември 2020 г. Въпреки извънредните условия в страната, Фипо успя да извади на сцена своя спектакъл..

публикувано на 09.02.21 в 15:20

Подготвя се мюзикъл за Камен Чанев с Мерил Стрийп и Бьорн Улвеус от АББА

В епизод 404 „Трамвай по желание“ прави своя поклон пред световния оперен артист Камен Чанев, загинал нелепо от Covid-19 в края на 2020 година. Тъжната In Memoriam серия в „Трамвай по желание“ продължава. Този път отдаваме почит на прочутия в..

публикувано на 04.02.21 в 17:34
Андрей Аврамов (вляво) и Емил Янев

Надежда

В епизод 402 „Трамвай по желание“ среща своята публика с  режисьора Андрей Аврамов, носител на наградата „Златен Кукерикон 2020“ за цялостно творчество на името на Георги Калоянчев. Андрей Аврамов има над 80 театрални постановки в софийски и извънстолични..

публикувано на 25.01.21 в 08:30
Иван Анастасов

Тезите на Иван

В своя брой 401 „Трамвай по желание“ представи на публиката си младия и ексцентричен музикант Иван Анастасов. Иван е завършил кинознание в НАТФИЗ, но е продължил творческия си път, изразявайки се не с картина, а с музика. Автор е на два музикални..

публикувано на 20.01.21 в 08:55

Мъдро сърце

В своя юбилеен епизод 400 „Трамвай по желание“ представя на своята публика портрет на една от най-значимите фигури на българската култура от първата половина на 20 век – художникът е театралът Пенчо Георгиев. Според мнозина големият художник Пенчо..

публикувано на 09.01.21 в 15:45