Звезден експрес

петък
от 14.00 до 15.00 часа

Какво можете да очаквате от брака между "Царицата на чардаша" и "Фантома на операта"? Жанровете, предназначени най-вече за удоволствие на очите (оперета, мюзикъл, танцова, театрална или филмова музика), в авторските ни сценарии са интерпретирани като удоволствие за ушите ... и вашето въображение ...
В този ден и час имате възможност да се запознаете както с портрети на големи творчески личности (композитори, режисьори, хореографи, актьори, продуценти ...), така и с различни жанрови интерпретации, съвсем нови записи на премиерни творби и ... любимите ни тематични колажи. Въпреки че от самото си създаване е форматирано като предаване от образователен тип, "Звезден експрес" удовлетворява претенцията за атрактивност в класическите музикални линии. Безспорното му предимство е, че самата специфика на музикалния материал предполага творческо въображение за моделиране на звукозаписния фонд - регистрации на популярни или нови жанрови заглавия.
Повече от 10 години тази форма, наречена "Фантомът на чалдаша", а днес "Звезден експрес" се радва на признание - както сред аудиторията, така и сред професионалната колегия. Неслучайно предаването е удостоено с Голямата награда на медийния. Фестивал "Осмата муза", както и с Първа награда на радиофестивала "Сребърна вълна".

Екип: Цветана Тончева и Даниела Найденова

Публикации

Сцена от мюзикъла

Нов запис в нашата фонотека – „Пробуждане на пролетта” от Стивън Сейтър и Дънкан Шейк

За първи път в ефира на БНР предлагаме някои от най-атрактивните музикални номера в рок-мюзикъла „Пролетно пробуждане” (или „Пробуждане на пролетта”) с либрето и стихове от Стивън Сейтър и музика от Дънкан Шейк, базиран върху едноименната пиеса на Франк..

публикувано на 01.03.12 в 14:29
Исак (вляво) и Максим Дунаевски

„Търсачи на щастие” – фамилията Дунаевски, Исак и Максим

Този път в „Звездния експрес” пътуват две „весели момчета”, двама „ентусиасти” и истински „търсачи на щастие”, невероятно талантливи музиканти, чаровни личности и ценители на женската красота. Те са изтъкнати руски композитори: баща и син с емблематичната..

публикувано на 14.12.11 в 15:33

Асен Аврамов – емблематично име за съвременния български театър

Два дни след юбилейния си рожден ден (26 октомври) композиторът Асен Аврамов гостува на “Звездния експрес” за удоволствие на целия ни екип, тъй като “юбилярят” не само беше водещ на рубрика за театрална музика в предшественика на предаването – “Фантомът на..

публикувано на 31.10.11 в 09:38

Кирил Дончев – доайенът на българската театрална музика

Няколко дни след рождения ден на незабравимия композитор Димитър Вълчев за екипа на „Звездния експрес” е особено удоволствие да представи поредните носители на престижната композиторска награда на фондация „Маестро Димитър Вълчев” за оригинална театрална..

публикувано на 07.07.11 в 07:54

Изненада – или добре забравеното старо! Отново за първата българска рок-опера...

Преди около 12 години – в средата на юли 1999, в разгара на летните жеги и заслужените редакторски отпуски, водещата на тогавашното предаване за популярни сценични жанрове, което се наричаше „Фантомът на чардаша” – Румяна Каракостова, записа любопитен..

публикувано на 25.05.11 в 08:41
Алан Менкин (вляво) и Хауърд Ашман на церемонията по връчване на наградите „Оскар” през 1990 г.

Алан Менкин и Хауърд Ашман – един звезден бродуейски и холивудски тандем

Този петък – само два дни преди Цветница, решихме да припомним на уважаемата публика най-ярките музикални номера от прочутия мюзикъл на Алън Менкин и Хауърд Ашман „Магазинчето на ужасите”. Някой ще попита – как така Цветница и ужаси? В отговор – съвсем..

публикувано на 13.04.11 в 10:57
Сцена от мюзикъла „Бомбайски мечти”

Бомбайски мечти

„Бомбайски мечти” – една суперпродукция, в която пръст има сър Андрю Лойд Уебър, но като продуцент! Музиката е на индийския композитор Алла Ракха Рахман, стихове – Дон Блек, либрето – Мийра Саял и Томас Мийън. Лондонската премиера е през 2002 година. През..

публикувано на 06.04.11 в 11:33
Лайза Минели в

Суперзвезда, легенда, ураган... Лайза Минели

Предлагаме ви един зашеметяващ спектакъл от музика, ритъм, танц, талант, емоция, блясък и аристократичната магнетичност на родената на 12 март 1946 година суперзвезда – Лайза Минели. Тя се е появила на бял свят в Холивуд. Майка й е звездната Джуди Гарланд –..

публикувано на 16.03.11 в 10:08

Гласът на една грандама

Днешната звездна разходка ще премине в изисканата и вълнуваща компания на една от най-обаятелните актриси на оперната сцена от последните десетилетия, притежателка на един от най-красивите гласове в света: Дамата на Британската Империя – Кири Те Канава...

публикувано на 01.03.11 в 13:40

Музиката на Джон Уилямс

Джон Таунър Уилямс - американският композитор, диригент и пианист, носител на 5 награди „Оскар” (43 номинации), 7 награди на Британската филмова академия (БАФТА), 4 награди „Златен глобус”, 21 награди „Грами”, 3 награди „Еми”, 14 почетни титли! Става дума..

публикувано на 08.02.11 в 08:39