Звезден експрес

петък
от 14.00 до 15.00 часа

Какво можете да очаквате от брака между "Царицата на чардаша" и "Фантома на операта"? Жанровете, предназначени най-вече за удоволствие на очите (оперета, мюзикъл, танцова, театрална или филмова музика), в авторските ни сценарии са интерпретирани като удоволствие за ушите ... и вашето въображение ...
В този ден и час имате възможност да се запознаете както с портрети на големи творчески личности (композитори, режисьори, хореографи, актьори, продуценти ...), така и с различни жанрови интерпретации, съвсем нови записи на премиерни творби и ... любимите ни тематични колажи. Въпреки че от самото си създаване е форматирано като предаване от образователен тип, "Звезден експрес" удовлетворява претенцията за атрактивност в класическите музикални линии. Безспорното му предимство е, че самата специфика на музикалния материал предполага творческо въображение за моделиране на звукозаписния фонд - регистрации на популярни или нови жанрови заглавия.
Повече от 10 години тази форма, наречена "Фантомът на чалдаша", а днес "Звезден експрес" се радва на признание - както сред аудиторията, така и сред професионалната колегия. Неслучайно предаването е удостоено с Голямата награда на медийния. Фестивал "Осмата муза", както и с Първа награда на радиофестивала "Сребърна вълна".

Екип: Цветана Тончева и Даниела Найденова

Публикации

Прочути оперни звезди пият шампанско и пеят в любимата оперета на Херберт фон Караян

В радостно очакване на Новата 2011 година звездният ни екип предлага изискано удоволствие с аромат на шампанско и виенски привкус. „Прилепът” на Йохан Щраус – вечно младо, жизнерадостно и бляскаво заглавие, по традиция се играе в прекрасната столица на..

публикувано на 22.12.10 в 12:52
Авторският тандем Ричард Роджърс (вляво) и Оскар Хамърстейн.

В чест на Роджърс и Хамърстейн

Днес отново ще ви заведем на звезден концерт. 22 август 2010 година, неделя, фестивала Би Би Си Промс. Празничният декор в “Роял Албърт хол” краси сцената в чест на един от най-бляскавите авторски тандеми в света на популярната музика – Ричард Роджърс и..

публикувано на 11.12.10 в 12:05

В памет на композитора Джери Бок

Музиката на Джерълд Луис Бок ще остане завинаги в сърцата на милионните му почитатели. Джери Бок, както галено го наричаха всички, напусна този свят на 3 ноември тази година, а само 20 дни по-късно, на 23, щеше да навърши 82. Композиторът на „Цигулар на..

публикувано на 24.11.10 в 08:37

За първи път в българския ефир - най-новият сценичен хит на Уебър

“Любовта никога не умира” – това е заглавието на най-новия мюзикъл на Сър Андрю Лойд Уебър! Официалната премиера беше на 9 март 2010 година в “Аделфи тиътър” на Уест Енд; продуцент е Джак О’Брайън, хореограф – Джери Митчъл, костюми – Боб Краули. Стиховете са..

публикувано на 20.10.10 в 10:28
Сцена от мюзикъла “Ромео и Жулиета” с участието на Андрю Бевис (Ромео) и Лорна Уонт (Жулиета).

Нова френска музикално-сценична версия на най-прочутата любовна история в света

Този петък припомняме един звезден френски мюзикъл от началото на ХХІ век – “Ромео и Жулиета”. Той се появи в началото на 2001 година на сцената на Двореца на спорта в Париж. Авторът на музиката и стиховете – Жерар Пресгурвич, е французин със..

публикувано на 06.10.10 в 08:49

Знаменитият мюзикъл “Оливър” навърши половин век

Знаменитият “Оливър” – безспорно един от най-успешните европейски мюзикъли за всички времена по класическия роман “Оливър Туист” на Чарлз Дикенс, навърши половин век! Представен е за първи път на сцената на Лондонския нов театър на 30 юни 1960 година. Автор..

публикувано на 02.07.10 в 12:11

Класически музиканти „превземат” Бродуей и Холивуд

Ицхак Пърлман - американска звезда с израелски произход, цигулар, диригент и педагог. Роден на 31 август 1945 година в Тел Авив, в семейство на полски емигранти. На четиригодишна възраст се разболява от детски паралич, от който краката му остават трайно..

публикувано на 09.06.10 в 08:16

Спомен за Стефан Грапели

Стефан Грапели – джаз-звезда от първа величина с изтънчен френски стил, композитор, пианист, цигулар, саксофонист, акордеонист. Носител е на Ордена на честта на академията Шарл-Крос през 1969, през 1987 е удостоен с приза „Виктоар дьо ла мюзик” в областта на..

публикувано на 02.06.10 в 12:21
\r\nПаметникът на Франц Лехар в родното му място - днешния град Комарно в Словакия

140 години от рождението на Франц Лехар – „виенския космополит”

Поредното музикално-галактическо пътешествие на нашия „Звезден експрес” е с посока Франц (или по-точно Ференц) Лехар. Определян като най-сложното и най-странното явление в историята на оперетата, здраво свързан с нейното минало и настояще и в същото време..

публикувано на 28.04.10 в 08:22
На снимката (отляво надясно): Юз Алешковски и Миша Майски.

Звезден експрес на вълните на руската душа

В днешното издание на Звездния експрес ще представим две големи личности на руската култура. Първият никога не си е и помислял, че може да бъде „звезда” – той просто не може да диша, ако не пише. Вторият безспорно е звезда от съвременните концертни сцени, но..

публикувано на 22.04.10 в 12:15